News

Bacalaureat 2019. Când încep probele scrise la BAC

14.06.2019 | 19:41
Bacalaureat 2019 Cand incep probele scrise la BAC

Ne mai despart doar câteva zile până la startul probelor scrise ale examenului de bacalaureat, iar absolvenții de liceu se pregătesc intens pentru a face față testărilor, care nu se anunță deloc ușoare. Până atunci însă, astăzi îi așteaptă ultima dintre competențele orale, care le va evalua cunoștințele acumulate într-o limbă de circulație internațională, putând alege între engleză sau franceză.

Când va avea loc prima probă scrisă

În cursul zilei de luni, 1 iulie 2019, zeci de mii de elevi ai claselor a XII-a sunt așteptați în sălile de susținere a examenului maturității, pentru a da piept cu prima probă scrisă, cea la Limba și Literatura Română.

Două zile mai târziu, este programată testarea la Matematică, pentru absolvenții unui liceu cu profil real, în vreme ce umaniștii vor avea parte de o lucrare scrisă care le va testa cunoștințele asimilate în cei 4 ani de studiu, la disciplina Istorie. Pentru ultima probă scrisă, ce avea loc pe data de  4 iulie, elevii au posibilitatea să aleagă disciplina la care vor fi testați, putândopta pentru Fizică, Chimie, Biologie, sau Informatică, în cazul profilului real și Geografie, Filosofie, Logică, Economie, Psihologie, sau Sociologie, pentru absolvenții liceelor cu profil umanist.

Elevii claselor a XII-a susțin în această perioadă examenul de bacalaureat. Sursa foto:digi24
Elevii claselor a XII-a susțin în această perioadă examenul de bacalaureat. Sursa foto:digi24

Săptămâna asta se încheie testările orale

Până la emoțiile probelor scrise, elevii claselor a XII-a din întreaga țară mai au de parcurs Proba C a testărilor orale, referitoare la cunoțtințele acumulate pe parcursul anilor de liceu, într-o limbă de circulație internațională.

Pentru buna desfășurare a acestei sesiuni de Bacalaureat, Ministerul Educației a dat publicității o serie de reguli pe care elevii trebuie să le respecte cu strictețe. Astfel, toate probele sunt monitorizate cu ajutorul camerelor audio-video, iar accesul în sălile de examen nu este permis cu obiecte precum manuale, dicţionare, notiţe, însemnări care ar putea fi folosite pentru rezolvarea subiectelor, telefoane mobile sau  orice alt mijloc electronic de calcul/comunicare, încălcarea acestor dispoziții ducând automat la eliminarea candidatului în cauză.

Rezultate primare vor fi afișate pe data de 8 iulie, până cel târziu la ora 12:00, elevii putând depune eventualele contestații, ce urmează a fi soluționate între 9 și 12 iulie. Notele finale vor fi afișate în ziua de duminică, 13 iulie.

Peste 135.000 de absolvenţi de liceu s-au înscris pentru susţinerea examenului bacalaureat în sesiunea iunie-iulie, conform datelor oficiale furnizate de Ministerul Educației. Dintre aceștia, 116.037 sunt elevi ai promoției curente, în vreme ce 19.618 vor susține examenul în această sesiune, chiar dacă provin din serii anterioare.