News

Bacalaureat 2019. Ce subiecte au picat la Limba și literatura maternă

02.07.2019 | 11:39
Bacalaureat 2019 Ce subiecte au picat la Limba si literatura materna

Elevii claselor a XII-a din întreaga țară au parte în această săptămână de emoțiile probelor scrise ale examenului de Bacalaureat. În cursul zilei de marți, 2 iulie, absolvenții ciclului liceal susțin testarea la Limba și literatura maternă.

Ce subiecte au picat la proba de Limba maternă

Mai concret, această probă a examenului maturității este dedicată minorităților, testându-le acestora nivelul de cunoștințe la una dintre limbile maghiară, germană, sârbă, croată, slovacă, turcă, ucraineană și italiană.

În ceea ce privește subiectele, Ministerul Educației a dat publicității o serie de modele cu cerințe asemănătoare celor pe care elevii vor trebui să le rezolve în ziua examenului propriu-zis. Acestea sunt disponibile pentru descărcare pe edu.ro, site-ul oficial al insitituției conduse de Ecaterina Andronescu.

Marți, 2 iulie, absovenții de liceu susți proba la Limba maternă. Sursa foto: Digi 24
Marți, 2 iulie, absovenții de liceu susțin proba la Limba maternă. Sursa foto: Digi 24

Urmează proba scrisă la Matematică/Istorie

În cursul zilei de miercuri, 3 iulie, peste 136.000 de absolvenți ai liceelor din toată țara sunt așteptați din nou în săli, pentru a susține cea de-a doua probă a examenului maturității, a cărei disciplină diferă în funcție de profilul urmat. Astfel, elevilor care au terminat un liceu de profil real, le vor fi testate cunoștințele acumulate la Matematică, în vreme ce umaniștii vor avea parte de o testare la disciplina Istorie.

Sesiunea curentă a Bacalaureatului se încheie joi, 4 iulie, odată cu proba la alegere, în funcție de profilul și specilizarea urmate. Mai concret, se va putea opta între Fizică, Chimie, Biologie, sau Informatică, pentru absolvenții de liceu cu profil real, în vreme ce elevii care au urmat un liceu cu profil umanist vor avea de ales între Geografie, Filosofie, Logică și argumentare, Economie, Psihologie și, după caz, Sociologie.

Ce reguli trebuie să respecte elevii care susțin examenul de Bacalaureat

Ministerul Educației a adus la cunoștința elevilor din întreaga țară o serie de reguli pe care aceștia vor fi nevoiți să le respecte, pentru buna desfășurare a examenului de Bacalaureat. Astfel, sălile sunt dotate cu camere audio-video, pentru ca toate probele să poată fi monitorizate în permanență. Mai mult decât atât, nu este permis accesul cu obiecte precum manuale, dicționare, notițe, sau orice alte însemnări care ar putea fi utilizate petru rezolvarea subiectelor. Încălcarea tuturor acestor dispoziții atrage automat eliminarea din examenului a candidatului în cauză.

„Accesul absolvenților de liceu în sălile de examen are loc între orele 7:30-8:30, iar examenele încep la ora 9:00. Candidații care au telefoane mobile, culegeri, manuale, notițe sau orice alte materiale cu care nu au voie să intre în examen vor primi un plic în care să le introducă și le pun în sala de depozitare a obiectelor personale” , se precizează în metodologia întocmită de Ministerul Educației.