News

Bacalaureat 2019. Ce subiecte au picat la Limba şi literatura română, profilul uman

01.07.2019 | 10:45
Bacalaureat 2019 Ce subiecte au picat la Limba si literatura romana profilul uman

Elevii de liceu au parte luni, 1 iulie, de emoțiile primei probe scrise a examenului de Bacalaureat, cea la limba și literatura română. În ceea ce privește subiectele, acestea diferă în funcție de profilul urmat în cadrul liceului.

Update: La subiectul al treilea, care presupune redactarea unui eseu pe baza unei opere literare studiate, absolvenții claselor a XII-a cu profil uman au avut posibilitatea de a alege un text liric aparținând fie lui Ion Barbu, fie lui Tudor Arghezi.

Ce subiecte au primit elevii profilului uman

De altfel, Ministerul Educației a dat publicității o serie de modele cu cerințe asemănătoare celor pe care absolvenții ciclului liceal vor trebui să le parcurgă astăzi, în timpul testării propriu-zise. Peste 136.000 de elevi ai claselor a XII-a din întreaga țară susțin în aceste momente examenul maturității.

Modelele de subiecte sunt disponibile pentru descărcare pe edu.ro, unul dintre site-urile oficiale ale  ministerului condus de Ecaterina Andronescu. Conform calendarului oficial, miercuri, absolvenții claselor de liceu sunt așteptați din nou în sălile de examen, pentru a susține cea de-a doua probă scrisă, care le va testa cunoștințele acumulate până în momentul de față la matematică.

Pe 13 iulie se vor afișa rezultattele finale la Bacalaureat. Sursa foto: Monitorul de Cluj
Pe 13 iulie se vor afișa rezultatele finale la Bacalaureat. Sursa foto: Monitorul de Cluj

Regulamentul examenului de Bacalaureat

Pentru buna desfășurare a acestei sesiuni de Bacalaureat, reprezentanții Ministerului Educației au comunicat o serie de reguli pe care elevii vor fi nevoiți să le respecte cu strictețe. Astfel, fiecare probă a examenului maturității este monitorizată prin intermediul camerelor audio-video, iar accesul în săli nu este permis cu obiecte precum manuale, dicționare, notițe, sau orice alte însemnări care ar putea fi utilizate petru rezolvarea subiectelor. Mai mult decât atât, telefoanele mobile, precum și orice alte mijloace electronice de comunicare sunt strict interzise, încălcarea acestor dispoziții ducând automat la eliminarea candidatului.

Accesul absolvenților de liceu în sălile de examen are loc între orele 7:30-8:30, iar examenele încep la ora 9:00. Candidații care au telefoane mobile, culegeri, manuale, notițe sau orice alte materiale cu care nu au voie să intre în examen vor primi un plic în care să le introducă și le pun în sala de depozitare a obiectelor personale” , se arată în metodologia transmisă de Ministerul Educației.

Când se afișează rezultatele

Dintre cei 130.000 de absolvenți de liceu care s-au înscris la această sesiune a examenului de Bacalaureat, peste 14.000 provin din București, potrivit datelor oficiale. În plus, 116.037 sunt elevi ai promoției curente, în vreme ce 19.618 vor susține examenul în această sesiune, chiar dacă provin din serii anterioare.

Afișarea rezultatelor primare este programată pe data de 8 iulie, până cel târziu la ora 12:00, elevii având posibilitatea de a depune contestații, soluționarea acestora urmând să se facă în intervalul 9-12 iulie. Potrivit calendarului oficial întocmit de Ministerul Educației, notele finale sunt așteptate în cursul zilei de duminică, 13 iulie 2019.