News

Bacalaureat 2019. Ce subiecte au picat la proba orală în limba spaniolă

12.06.2019 | 15:25
După susținerea probelor orale, elevii de liceu urmează să susțină probele scrise în conformitate cu profilul la care au învățat Sursa foto: libertatea.ro

Absolvenții clasei a XII-a au susținut zilele trecute proba de competențe lingvistice la o limbă de circulație internațională, la alegere. Fie că a fost vorba de limba engleză, franceză, italiană sau spaniolă elevii din anii terminali de liceu au avut la dispoziție 2 ore pentru a rezolva cele 4 subiecte propuse de Ministerul Educației.

Care au fost subiectele de la limba spaniolă de la examenul de bacalaureat

În perioada 3 -13 iunie elevii claselor a XII-a susțin probele orale la competențele lingvistice de comunicare în limba română, competențele digitale și competențele lingvistice la o limbă de circulație internațională, la alegerea fiecărui elev (engleză, franceză, italiană, spaniolă, chineză, portugheză).

Proba C a examenului de bacalaureat, la proba de competențe lingvistice la o limbă de circulație internațională a avut loc în zilele de 7, 10 și 11 iunie. Proba de competențe lingvistice la o limbă de circulație internațională se desfășoară în trei părți: orală, audio și scrisă. Primele două probe au loc în aceeași zi, iar proba scrisă va avea loc a doua zi având o durată de 120 de minute. Prin urmare, proba audio constă în ascultarea și înțelegerea a două materiale audio diferite, iar elevii vor avea la dispoziție 20 de minute pentru rezolvarea acestora. La proba orală candidații vor avea de rezolvat trei subiecte în fața unei comisii și au la dispoziție 10 -15 minute timp în care profesorii vor evalua competențele în ceea ce privește producerea de mesaje orale, dar și interacțiunea orală. De regulă, comisia este fomată din trei profesori care predau limba respectivă pe care au ales-o elevii. Proba scrisă va testa competențele elevului în ceea ce privește înțelegerea textului, dar și compunerea unor texte scrise în limba respectivă. Fiecare bilet de examen va conține trei întrebări și nu poate fi schimbat.

Ministrul Educației n-a publicat pe site-ul oficial niciun subiect recent, în continuare elevii având doar modele din anii precedenți. Așa arată subiectele care s-au dat în anul 2018 la proba de competențe lingvistice în limba spaniolă. Toate subiectele sunt formulate în limba română, conform legii indiferent de limba străină aleasă de elev.

Subiect limba spaniolă, bacalaureat 2019
Acesta este unul dintre modelele propuse de Ministerul Educației pentru proba C, de competențe lingvistice, limba spaniolă din 2018
Sursa foto: subiecte.edu.ro

Calendar examen de bacalaureat 2019

Modelele de subiecte la toate limbile de circulație internațională sunt publicate de Ministerul Educației Naționale pe site-ul subiecte.edu.ro. Tot aici sunt postate și baremele de evaluare și notare a elevilor claselor a XII-a. Fiecare candidat va primi un certificat de competență lingvistică într-o limbă de circulație internațională pentru limba străină pe care au ales-o. Așadar, aceștia vor vi evaluați de la A1 la B2, în conformitate cu Cadrul European Comun de referință pentru Limbi.

În cazul în care un candidat refuză să rezolve subiectele, se va consideră că nu a susținut proba respectivă. Ministerul Educației va afișa anul acesta subiectele de la bacalaureat în data de 12 iunie.

Iată cum arată calendarul competențelor de la bacalaureat 2019:

  • 3 – 4 iunie – evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A)
  • 5 – 6 iunie – evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă
  • 7, 10 și 11 iunie – evaluarea competențelor digitale (proba D)
  • 12 – 13 iunie – evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională (proba C).

În perioada 1 – 4 iulie elevii de liceu vor susține probele scrise, iar pe 8 iulie se vor afișa primele rezultate de la bacalaureat. Elevii care nu sunt mulțumiți de notele primite pot depune contestații. Acestea vor fi soluționate în perioada 9 -12 iulie, urmând ca pe 13 iulie să fie afișate rezultatele finale de la bacalaureat.