News

Bacalaureat 2019 toamnă. Ce subiecte au picat la Limba română

21.08.2019 | 10:10
Subiecte romana Bacalaureat toamna

Ce subiecte au picat la Limba română, la sesiunea de toamnă a Bacalaureatului 2019! Mii de absolvenți de liceu se întorc cel puțin pentru a doua oară în sălile de examen, unde susțin examenul maturității. Cei care nu au reușit să promoveze Bacalaureatul din vară, dar și absolvenții care au terminat liceul în promoțiile trecute, dar nu au reușit să ia Bac-ul, trec din nou prin emoții.

Update: Edu.ro a publicat subiectele și baremele de corectare la proba de Limba și Literatura Română a sesiunii de toamnă a Bacalaureatului 2019.

Ce subiecte au picat la Limba română, la sesiunea de toamnă a Bacalauretului 2019

Peste 43.500 de candidaţi s-au înscris pentru a susţine probele din a doua sesiune a examenului naţional de Bacalaureat 2019, care a început de miercuri, 21 august, anunţă Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN). Conform datelor transmise de inspectoratele şcolare judeţene, din totalul celor înscrişi, peste 28.700 de candidaţi provin din promoţia 2018-2019, iar peste 14.800 de candidaţi sunt din promoţiile anterioare.

Subiectele din vară de la Limba și Literatura română au fost destul de ușoare, pentru elevii care au învățat. O parte dintre absolvenţii de la Liceul „Gheorghe Lazăr” din Capitală au spus că subiectele de la Bacalaureat – proba la Limba română au fost accesibile.

Subiecte romana Bacalaureat toamna

Subiecte romana Bacalaureat toamna

Subiecte romana Bacalaureat toamna
Subiecte romana Bacalaureat toamna

Subiecte accesibile la sesiunea din vară, pentru elevii care au învățat

„Alegere între Blaga şi Bacovia (la subiectul al III-lea, n.r.). La subiectul I a fost un text despre Junimea, experienţele pe care le-a trăit George Panu în Junimea. Nu a fost neapărat complicat, dar Junimea creează, în general, spaimă între colegi. Din fericire pentru unii, putem spune că nu am avut ceva de comentat. 

Au fost doar informaţii din text, deci mult mai uşor. La subiectul I, B, a fost despre pregătirea în prealabil a unui discurs, dacă trebuie să fie în mod sîrguincios sau nu. Este important. Sunt o persoană care a mai susţinut discursuri şi pregătesc discursurile munca cu 2-3 săptămâni înainte. Munca (este cheia succesului în discursuri, n.r.). Trebuie să fii prietenos, nu să fii perceput ca un duşman. La subiectul al II-lea am avut de prezentat perspectiva narativă a unui text de Mihail Sadoveanu”, a spus un tânăr, la ieşirea din sala de examen, potrivit Mediafax.

Programul sesiunii de toamnă a Bacalaureatului 2019

  • 21 august – Limba şi literatura română/E)a
  • 22 august – Limba şi literatura maternă/E)b
  • 23 august – proba obligatorie a profilului/E)c
  • 26 august: proba la alegere a profilului şi specializării/E)d.

Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A) se desfăşoară în zilele de 27 august şi 28 august, fiind urmată de evaluarea competenţelor în limba maternă (proba B) în 29 august. Evaluarea competenţelor digitale (proba D) are loc în zilele de 30 august şi 2 septembrie, iar evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C) este programată în zilele de 2 şi 3 septembrie.

Afişarea primelor rezultate, în centrele de examen şi pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevăzută pentru data de 3 septembrie (până la ora 12:00). În aceeaşi zi, vor putea fi depuse contestaţiile, între orele 12:00 şi 16:00. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 7 septembrie.