News

Bacalaureat 2021. Barem rezolvare subiecte istorie, conform edu.ro

Examenul de Bacalaureat 2021 continuă cu noi probe. Edu.ro prezintă rezolvarea subiectelor de la istorie și baremul de corectare.
29.06.2021 | 15:00
Bacalaureat 2021 Barem rezolvare subiecte istorie conform eduro
Bacalaureat 2021: proba la istorie - barem de corectare. Foto: digi24.ro
ADVERTISEMENT
29-06-2021
12:01

Au fost publicate rezolvările și baremele la istorie de la Bacalaureat 2021

Ministerul Educației a publicat, în urmă cu câteva clipe, baremul de corectare pentru proba de istorie de la Bacalaureat 2021. Poți accesa atât subiectele, cât și baremul, folosind linkurile de mai jos:

Subiecte Bacalaureat 2021 – istorie

Barem Bacalaureat 2021 – istorie

La subiectul I, elevii au trebuit să răspundă mai multor cerințe legate de două texte ce tratau subiectul Țărilor Române în secolul al XIX-lea.

La subiectul II, aceștia au avut de răspuns unor cerințe privind un text ce prezenta primii ani ai comunismului în România.

Subiectul III a necesitat redactarea unui eseu cu privire la spațiul românesc în Evul Mediu.

29-06-2021
08:39

Au apărut subiectele la istorie de la Bac 2021!

În urmă cu puțin timp, au apărut subiectele la istorie de la Bacalaureat 2021.

Rămâi alături de FANATIK, deoarece la ora 15:00, Ministerul Educației va publica și rezolvările corecte, dar și baremul pentru proba scrisă la istorie. 

Examenul de Bacalaureat a ajuns, marţi, la proba obligatorie a profilului. Rezolvarea subiectelor de la istorie și baremul de corectare sunt prezentate de Edu.ro, iar elevii pot să își dea seama în acest fel cam ce notă ar fi luat.

Proba obligatorie a profilului nu a fost aceeași pentru toți, după cum îi spune și numele. Cei de la profilul uman au dat examenul scris la istorie, iar cei de la profilurile tehnologic și real la matematică.

ADVERTISEMENT

Examenul scris la istorie este împărțit în trei subiecte. La subiectul I, elevii pot obține maximum 30 de puncte, la subiectul al II-lea, tot 30, la fel și la al III-lea. 10 puncte sunt acordate din oficiu.

Bacalaureat 2021: rezolvare subiecte istorie. Barem de corectare. Exemplul simulării din martie

La simularea probei scrise la istorie, realizată în luna martie 2021, elevii trebuiau să aprofundeze un text din M. Robson la subiectul I, intitulat „Italia: liberalism și fascism, 1870-1945”, potrivit edupedu.ro.

ADVERTISEMENT

Cele 7 cerințe de la primul subiect au trebuit rezolvate astfel. Elevii trebuie să precizeze anumite date, nume sau contexte istorice folosindu-se exclusiv de informațiile prezentate în textul respectiv.

Printre cerințe se numără stabilirea unei situații de cauză-efect între două informații din textul dat și menționarea unor practici politice democratice din România într-o anumită perioadă istorică.

ADVERTISEMENT

La subiectul al II-lea de la simulare, elevii au primit un text din F. Constantiniu, „O istorie sinceră a poporului român”.

La acest subiect de Bacalaureat, cele mai multe puncte, 10 la număr, au fost acordate cerinței numărul 5. Potrivit acesteia, după cum se poate vedea în imaginea din articol, liceenii au trebuit să menționeze un punct de vedere referitor la contextul întemeierii statutului medieval al Țării Românești.

ADVERTISEMENT
bacalaureat istorie
Model la proba de Istorie de la examenul de Bacalaureat 2021. Subiectele primite la simularea din martie. Foto: edupedu.ro

Cum notează corectorii eseul de la subiectul al III-lea

Subiectul al III-lea este, de obicei, cel mai solicitant. Elevii trebuie să realizeze un eseu pe o anumită temă, aprofundată pe parcursul școlii.

La simularea din martie 2021, aceștia trebuiau să scrie despre constituirea statului român modern în secolele XVIII-XIX. Eseul trebuie să respecte anumite cerințe precum menționarea anumitor obiective istorice, proiecte politice, dar și exprimarea unui punct de vedere personal bazat pe informațiile învățate.

bacalaureat istorie barem de corectare
Bacalaureat la istorie: baremul de corectare de la simulare. Model. Foto: edupedu.ro

Referitor la baremul de corectare, cele mai multe observații trebuie făcute în ceea ce privește subiectul al III-lea. Întrucât există o parte unde elevii scriu ”la liber”, profesorii notează într-un anumit fel.

4 puncte se acordă pentru susținerea punctului de vedere personal prin argumente istorice și anume prezentarea oricărui fapt istoric prin care să confirme conexiunile pe care aceștia le fac în exprimarea propriilor idei.

Se punctează, de asemenea, utilizarea unui limbaj istoric adecvat, respectarea structurii eseului (introducere-cuprins-încheiere), respectarea succesiunii cronologice și a limitei de spațiu de pe foaia de lucrare.

ADVERTISEMENT