News

Bacalaureat 2021. Greșeala frecventă pe care o fac elevii înainte de examen

Prima probă scrisă la Bacalaureat 2021 începe mâine, fiind de o importanță crucială ca elevii care vin la examen să fie la capacitate maximă.
27.06.2021 | 17:00
Bacalaureat 2021 Greseala frecventa pe care o fac elevii inainte de examen
Elevii trebuie să se prezinte odihniți la examenul de bacalaureat/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Una dintre greșelile cele mai frecvente pe care le fac elevii înaintea unor examene importante, precum probele de la bacalaureat, este „să îngrașe porcul în ajun”, adică să învețe susținut pentru examen în preziua acestuia.

Strategia de a completa eventualele lipsuri cu 24 de ore de examen presupune două riscuri majore. În primul rând, elevul se va prezenta la examen deja obosit, fapt ce crește probabilitatea dificultăților de concentrare asupra cerințelor examenului  și a greșelilor nesesizate la timp.

ADVERTISEMENT

În al doilea rând, în cazul elevilor mai emotivi, există riscul ca aceștia să se panicheze dacă deschid din nou cărțile înainte de examen și descoperă că nu stăpânesc materia la nivel dorit. Astfel, în ziua examenului pot intra în sălile de clasă cu emoții prea mari, care le pot afecta sângele rece.

Cu o zi înainte de examen este indicat ca elevii să se detașeze complet de cărți și să facă lucruri care le aduc plăcere și relaxare. Evitarea tuturor conflictelor, sportul, odihna și o alimentație sănătoasă sunt primordiale în zilele cu o încărcătură emoțională puternică”, a declarat psihologul Aurelia Marcoane pentru Mediafax.

ADVERTISEMENT

Calendarul examenului de bacalaureat 2021

28 iunie 2021 – limba și literatura română – proba scrisă
29 iunie 2021 – proba obligatorie a profilului – proba scrisă
30 iunie 2021 – proba la alegere a profilului și specializării – proba scrisă
1 iulie 2021 – limba și literatura maternă – proba scrisă
5 iulie 2021 – afişarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00 şi depunerea contestaţiilor în intervalul orar 12.00 – 18.00
6 – 9 iulie 2021 – rezolvarea contestațiilor
9 iulie 2021 – afișarea rezultatelor finale.

Din cauza epidemiei de coronavirus, probele de la Bacalaureat 2021 se vor desfășura în condiții speciale. În primul rând, Ministerul Educației a decis ca și în acest să fie echivalate probele orale, anume competențele lingvistice și digitale, cu mediile obținute în anii de liceu. Echivalarea se va face în perioada 14-25 iunie.

ADVERTISEMENT

De asemenea, perioada extinsă în care cursurile s-au desfășurat online a determinat autoritățile să simplifice programa pentru examenul de bacalaureat.

În acest an 114.000 de elevi s-au înscris la examenul de Bacalaureat din acest an, deși numărul absolvenților de liceu este de peste 173.000, ceea ce reprezintă cam două treimi. Este cea mai mică proporție a absolvenților de liceu care se înscriu la examenul de bacalaureat din ultimii ani.

ADVERTISEMENT