News

Bacalaureat 2021. Modele de subiecte la matematică

Ministerul Educației a dat publicității mai multe modele de subiecte pentru proba de matematică a examentului de Bacalaureat 2021.
28.06.2021 | 12:17
Bacalaureat 2021 Modele de subiecte la matematica
Modele de subiecte la proba de matematică
ADVERTISEMENT

Modelele de subiecte la probele examenelor naționale, inclusiv la cele de la bacalaureat, au fost publicate pe site-ul subiecte.edu.ro, site care poate fi accesat indirect și de pe site-ul Ministerul Educației.

Modelele au fost elaborate de către Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE) și date publicității încă de la sfârșitul lunii trecute. Absolvenții de liceu mai au la dispoziție câteva zile pentru a le rezolva astfel încât să aibă șanse la o notă mai bună la examenul propriu-zis.

ADVERTISEMENT

Opt modele de subiecte la proba de matematică

Pentru matematică au fost publicate opt modele de subiecte pentru patru specializări: matematică-informatică, profilul pedagogic, științe naturale și filiera tehnologică. Fiecare dintre aceste modele este structurat pe trei subiecte, fiecare cu un punctaj maxim de 30 de puncte, la care se adaugă 10 puncte din oficiu. Modelul conține și baremul de notare.

Pentru orice soluţie corectă, chiar dacă este diferită de cea din barem, se acordă punctajul corespunzător. Nu se acordă fracţiuni de punct, dar se pot acorda punctaje intermediare pentru rezolvări parţiale, în limitele punctajului indicat în barem.

ADVERTISEMENT

Toate subiectele sunt obligatorii. Timpul de lucru efectiv pe care îl au la dispoziție candidații este de trei ore.

FANATIK vă prezintă cele opt modele de subiecte la proba de matematică pentru Bacalaureat 2021:

  • MODELUL 1: Filiera teoretică, profilul real, specializarea matematică-informatică; Filiera vocaţională, profilul militar, specializarea matematică-informatică
  • MODELUL 2: Filiera teoretică, profilul real, specializarea matematică-informatică; Filiera vocaţională, profilul militar, specializarea matematică-informatică
  • MODELUL 3: Filiera vocaţională, profilul pedagogic, specializarea învăţător-educatoare
  • MODELUL 4: Filiera vocaţională, profilul pedagogic, specializarea învăţător-educatoare
  • MODELUL 5: Filiera teoretică, profilul real, specializarea ştiinţe ale naturii
  • MODELUL 6: Filiera teoretică, profilul real, specializarea ştiinţe ale naturii
  • MODELUL 7: Filiera tehnologică: profilul servicii, toate calificările profesionale; profilul resurse, toate calificările profesionale; profilul tehnic, toate calificările profesionale
  • MODELUL 8: Filiera tehnologică: profilul servicii, toate calificările profesionale; profilul resurse, toate calificările profesionale; profilul tehnic, toate calificările profesionale
ADVERTISEMENT

Calendarul examenului de bacalaureat 2021

28 iunie 2021 – limba și literatura română – proba scrisă
29 iunie 2021 – proba obligatorie a profilului – proba scrisă
30 iunie 2021 – proba la alegere a profilului și specializării – proba scrisă
1 iulie 2021 – limba și literatura maternă – proba scrisă
5 iulie 2021 – afişarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00 şi depunerea contestaţiilor în intervalul orar 12.00 – 18.00
6 – 9 iulie 2021 – rezolvarea contestațiilor
9 iulie 2021 – afișarea rezultatelor finale.

Din cauza epidemiei de coronavirus, probele de la Bacalaureat 2021 se vor desfășura în condiții speciale. În primul rând, Ministerul Educației a decis ca și în acest să fie echivalate probele orale, anume competențele lingvistice și digitale, cu mediile obținute în anii de liceu. Echivalarea se va face în perioada 14-25 iunie.

ADVERTISEMENT

De asemenea, perioada extinsă în care cursurile s-au desfășurat online a determinat autoritățile să simplifice programa pentru examenul de bacalaureat.

Măsurile adoptate vizează interesul elevilor, având în vedere organizarea examenului de bacalaureat în condiții excepționale, conforme cu normele de protecție sanitară aplicabile în perioada de alertă, în anul şcolar 2020-2021”, preciza Ministerul Educației.

În acest an 114.000 de elevi s-au înscris la examenul de Bacalaureat din acest an, deși numărul absolvenților de liceu este de peste 173.000, ceea ce reprezintă cam două treimi. Este cea mai mică proporție a absolvenților de liceu care se înscriu la examenul de bacalaureat din ultimii ani.

ADVERTISEMENT