News

BAC 2021. Rezolvare subiecte la limba și literatura română – Barem de corectare, conform edu.ro. Update

Ministerul Educației a publicat rezolvarea subiectelor și baremele pentru prima probă a Bacalaureatului, limba și literatura română.
28.06.2021 | 15:02
BAC 2021 Rezolvare subiecte la limba si literatura romana  Barem de corectare conform eduro Update
BAC 2021. Rezolvare subiecte la Limba și literatura română – Barem de corectare, conform edu.ro. Sursa foto: INQUAM /Octav Ganea
ADVERTISEMENT
28-06-2021
12:02

Bacalaureat 2021: Subiectele și baremul de rezolvare la limba și literatura română

Ministerul Educației a publicat subiectele și baremul pentru proba scrisă de limba și literatura română de la Bacalaureat 2021. Acestea pot fi descărcate mai jos:

Subiecte Bacalaureat 2021 limba și literatura română – profil real

Barem Bacalaureat 2021 limba și literatura română – profil real

Subiecte Bacalaureat 2021 limba și literatura română – profil uman

Barem Bacalaureat 2021 limba și literatura română – profil uman

La profilul real, la Subiectul I, absolvenții au avut de rezolvat mai multe exerciţii pe baza unui text suport al lui Şerban Cioculescu. La Subiectul II au avut de evidenţiat relaţia dintre ideea poetică şi mijloacele artistice în opera Drum, a lui Ion Vinea.

În final, la Subiectul III-lea, considerat cel mai important, absolvenții au avut de prezentat particularitățile unei nuvele studiate.

La profilul umanist, Subiectul I, candidații au avut de răspuns la mai multe întrebări pe baza unui text scris de Elena Văcărescu, Ani de copilărie.

La Subiectul II, pe baza a două strofe din ”Orizonturi” de Ion Vinea, elevii aveau de evidențiat relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice folosite.

În fine, la Subiectul III a fost dat un eseu de 400 de cuvinte în care să fie prezentate particularitățile de construcție ale unui personaj dintre nuvelă studiată.

28-06-2021
08:09

Ce subiecte au picat la limba și literatura română, la Bacalaureat 2021

Luni, 28 iunie, la ora 9:00, a debutat sesiunea iunie-iulie a examenului de Bacalaureat 2021.

FANATIK vă prezintă ce subiecte au avut de rezolvat absolvenții de clasa a XII-a.

Examenul de Bacalaureat 2021 începe luni, 28 iunie, cu proba scrisă la limba și literatura română. Elevii vor afla cum ar fi trebuit să rezolve subiectele după ce edu.ro va publica baremul de corectare.

Baremul de corectare a subiectelor va fi făcut public în jurul orei 15.00, pe site-ul Ministerului Educației și vă fi prezentat și pe FANATIK. 

ADVERTISEMENT

Câți elevi s-au înscris la examenul de Bacalaureat 2021

Anul acesta vor susține examenul de Bacalaureat doar două treimi (66%) dintre elevii de clasa a XII-a și a XIII-a din actuala promoție. Ministrul Educației și-a exprimat îngrijorarea când a aflat acest lucru. Numărul celor înscriși este mult mai mic față de anii anteriori. Cei mai mulți spun că acest lucru este o consecință a școlii online.

Din promoția curentă fac parte 173.000 de elevi, 152.000 clasa a XII-a și 21.000 clasa a XIII-a. Dintre aceștia doar 114.000 vor susține examenul de Bacalaureat.

ADVERTISEMENT

“Dificultățile au fost foarte mari, s-au suprapus peste problemele cronice din învățământul românesc, peste discrepanțele mult prea mari dintre urban și rural și au amplificat aceste diferențe. Asta creează îngrijorări cu privire la creșterea riscului de abandon școlar.

Pe de altă parte, din păcate, vedem numeroase cazuri de bullying, un element îngrijorător. Este tot o consecință a pierderilor care au fost înregistrate nu numai în plan educațional, dar și în planul tulburărilor sociale, comportamentale, emoționale”, a declarat Sorin Cîmpeanu, potrivit Digi 24.

ADVERTISEMENT

Regulile care trebuie respectate la Bacalaureat

Ca în fiecare an există un set de reguli pe care elevii trebuie să le respecte. Printre acestea se numără:

  •  nu se poate intra în sala de clasă cu ghiozdane, rucsacuri sau alte accesorii de acest fel.
  • toate obiectele trebuie lăsate în sala de depozitare. Cine refuză nu va fi primit în examen.
  • elevii nu au voie să aibă la ei manuale, cărți, caiete, ciorne, telefoane mobile, căști sau orice fel de aparat electronic. De asemenea este interzisă comunicarea cu alți elevi sau cu profesorii supraveghetori.
ADVERTISEMENT

Candidații care se abat de la aceste reguli vor fi dați afară din examen.

Toate sălile sunt supravegheate cu camere video și audio. Înregistrările sunt verificate prin sondaj de comisie după încheierea probei. Elevii sunt obligați să folosească doar hârtiile pe care le vor primi de la asistenți și nu au voie să facă niciun semn distinctiv pe lucrare.

Pentru rezolvarea subiectelor candidații au la dispoziție trei ore.

Calendarul examenului național de Bacalaureat — 2021

În perioada 31 mai – 4 iunie a avut loc înscrierea elevilor la prima sesiune a examenului. În perioada 14-25 iunie s-a făcut echivalarea și recunoașterea competențelor lingvistice și digitale. Luni, 28 iunie are loc prima probă scrisă a Bacalaureatului.

Luni, 28 iunie 2021 – Limba și literatura română – proba E. a) – proba scrisă

Marți, 29 iunie 2021 – Proba obligatorie a profilului – proba E. c) – proba scrisă (matematică sau istorie)

Miercuri, 30 iunie 2021 – Proba la alegere a profilului și specializării – proba E. d) – proba scrisă

Joi, 1 iulie 2021 – Limba și literatura maternă – proba E. b) – proba scrisă

Luni, 5 iulie 2021 se vor afișa rezultatele pentru probele scrise până la ora 12.00. Între orele 12.00 – 18.00 candidații au posibilitatea să depună contestațiile. O noutate este faptul că se pot depune și online. Acestea vor fi rezolvate de pe 6 iunie până pe 9 iunie.

Vineri, 9 iunie se vor afișa rezultatele finale.

Sesiunea august – septembrie 2021

Există și o a doua sesiune pentru examenul de Bacalaureat. Înscrierile vor începe pe data de 19 iulie și se vor încheia pe 26 iulie.  Prima probă a examenului va avea loc în luna august.

16 august 2021 – Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă

17 august 2021 – Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă

18 august 2021 – Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă

19 august 2021 – Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă

23 – 31 august 2021 – Echivalarea și recunoașterea competențelor lingvistice și digitale

Pe data de 31 august, până la ora 12.00 se vor afișa rezultatele. Elevii nemulțumiți au timp până la ora 18.00 în aceeași zi să depună contestațiile. Acestea vor fi rezolvate în perioada 1-3 septembrie. pe data de 3 septembrie se vor afișa rezultatele finale.

ADVERTISEMENT