Diana Șucu, vice-președintele Fundației Mobexpert, are toate motivele să fie în prezent mândră de toate eforturile pe care le-a depus, în urmă cu 15 ani, pentru a-l integra în sistemul de învățământ Călin, fiul fostului ei coleg din TVR, Adrian Sobaru.
Acesta din urmă a încercat atunci să se sinucidă, atuncându-se de la balconul Parlamentului, disperat din cauza greutăților pe care le întâmpina pentru a-i oferi fiului său o terapie specializată pentru sindromul Asperger, o formă de autism infantil, de care suferea, și să fie acceptat la o școală normală în România.
Afectată foarte mult foarte mult de această tragedie, Diana Șucu a decis să se implice personal în sprijinirea lui Călin, atunci în vârstă de 15 ani. Ea i-a oferit şedinte zilnice de terapie specializată, cu doi psihologi. Terapie care a dat rezultate uimitoare în doar un an şi jumătate.
Tânărul, care până atunci nu reușise, prin eforturile disperate ale părinților lui, să fie încadrat în sistemul de învățământ normal, a fost acceptat după multe intervenții la nivel înalt, la un liceu normal. Acolo a recuperat cu brio anii de educație pierduți și a luat chiar premiul al doilea, în clasa a noua. Ulterior, a absolvit liceul și apoi facultatea. Iar în prezent, urmează un master în Germania.
”Cazul lui Călin rămâne unul din cele mai emoționante și mai speciale pentru mine. Nu pot uita șocul pe care l-am avut atunci când colegul meu de la TVR a făcut acel gest disperat, urcându-se pe clădirea Parlamentului îmbrăcat cu un tricou pe care a scris: ”Ne-aţi ucis viitorul copiilor”.
Abia atunci am aflat cu adevărat drama prin care trecea, luptându-se ani la rând ca fiul lui să fie acceptat la o școală normală. Și să aibă șansa de a ajunge cineva în viață.
Băiatul lui suferea de sindromul Asperger, o formă de autism infantil. Și, la acea dată, sistemul de învățământ nu era mai deloc deschis să îl întegreze alături de alți copii de vârsta lui. Alături de soțul meu am decis să facem tot ce putem pentru a-l ajuta pe Călin.
Era atunci într-o situație foarte neplăcută. Pentru că i se prescrisese să ia zilnic un pumn de medicamente. Atât. Am rezolvat atunci să facă terapie specializată zilnic, alături de doi specialiști. Și a avut un progres uimitor într-un an și jumătate.
Apoi, a fost foarte dificil să îl înscriem la un liceu normal. Nu îl primeau pentru că suferea de acest sindrom de autism. Iar când găseam o directoare care era de acord, se lovea de refuzul părinților celorlalți copii din clasă. Într-un final, după multe intervenții ale noastre, chiar la nivel de minister, am reușit să îl înscriem la un liceu normal. A repetat clasa a noua. A recuperat materia și a dovedit ce mare potențial avea.
A luat atunci chiar și premiul al doilea. A absolvit liceul și apoi Universitatea Politehnica din București, la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației. În prezent este masterand în Germania la Institutul pentru Tehnologia Datelor de la Universitatea Tehnică din Darmstadt, Germania.
Îmi dau pur și simplu lacrimile când mă gândesc ce om special este, ce potențial ascundea în el. Și, totuși, cât de dificil a fost să fie acceptat de sistemul de învățământ din România. Sunt sigură că evoluția lui s-a datorat, în mare parte, sprijinului emoțional extraordinar pe care l-a avut din partea părinților lui, în tot acest timp.
Este povestea care, acum, îmi dă mereu motive de speranță că, atât timp cât suntem uniți, suntem oameni, putem face lucruri mărețe împreună pe acest pământ”, declară Diana Șucu.