Sporturi

Băiatul unicului campion paralimpic duce mai departe visul tatălui său! La 15 ani, Edvard Novak a participat la prima lui competiție sub steagul olimpic!

28.07.2019 | 17:48
Baiatul unicului campion paralimpic duce mai departe visul tatalui sau La 15 ani Edvard Novak a participat la prima lui competitie sub steagul olimpic
ADVERTISEMENT

La doar 15 ani, Edvard Novak a participat la Olimpiada de tineret de la Baku. El a fost susținut în Azerbaidjan la FOTE de tatăl său, singurul campion paralimpic din istoria României.

Fost multiplu campion național și recordmen de juniori la patinaj viteză, Eduard Novak nu a mai ajuns la Jocurile Olimpice de iarnă după ce un tragic accident de mașină i-a curmat abrupt visul la doar 20 ani (și-a pierdut laba piciorului drept). Ciucanul nu s-a dat bătut de soartă, s-a apucat de ciclism, a cucerit 5 titluri mondiale și în 2012 a adus României unica medalie de aur la Jocurile Paralimpice.

ADVERTISEMENT

Acum povestea emoționantă continuă. Edvard (15 ani), băiatul său cel mare, a bifat prima lui competiție sub steagul olimpic. “Am fost pentru prima dată în calitate de suporter la o competiție olimpică și am avut emoții parcă mai mari. Sunt mândru de fiul meu, Pentru mine e un campion mereu indiferent pe ce loc termină. Copiii mei duc mai departe visul olimpic în familie”, a spus emoționat Eduard Novak.

Un produs al Academiei Novak din Miercurea Ciuc și totodată, singurul sportiv harghitean prezent la FOTE, Edvard a ocupat locul 81 la șosea și 87 la contratimp. “Tata mă ajută foarte mult la tactică și la antrenamente. El este idolul meu, alături de Mathieu van der Poel. Visez să rulez pentru Quickstep, dar mai ales îmi doresc să devin campion mondial și olimpic”, a declarat Edvard Novak.

ADVERTISEMENT

Un președinte de federație fericit
România a avut în total 3 cicliști la Baku și pe antrenorul Mihail Rusu. Rareș Ghiță (CS Olimpia București), Mihnea Harasim (ACS Bike Squad) și Edvard Novak (Novak Cycling Academy). Cea mai bună clasare a obținut-o constănțeanul Mihnea Harasim, locul 24 în proba de șosea.

“În 2013 am introdus pentru prima dată ciclismul pentru copii în activitățile federației. Îmi amintescă că atunci erau la start doar șase copii, din care doi erau băieții mei și unii antrenori râdeau de acest proiect <<măreț>>. Azi sunt aproape 200 de copii la concursurile de șosea și MTB și o parte din ei au reprezentat România la Baku. Sunt mândru de această primă generație care este rodul muncii federației din ultimii ani. Mulțumesc antrenorilor, cluburilor și părinților pentru implicare. Ciclismul românesc este pe un drum bun”, a concluzionat Eduard Novak.

ADVERTISEMENT

Prima ciclistă la FOTE
Dacă la precedenta ediție România era reprezentată de trei sportivi, acum numărul a crescut cu unul. În plus, din delegația tricoloră a făcut parte în premieră și o ciclistă: Denisa Toader (CS Conpet Ploiești). Ea a ocupat locul 63 la contratimp și poziția 68 la proba de șosea. “Fac ciclism de trei ani, pasiunea am luat-o de la vărul meu. Idolul meu este Peter Sagan. Este un sport frumos, pe care îl recomand oricărei fete”, a spus Denisa, care speră să devină prima româncă calificată la o ediție a Jocurilor Olimpice.