News

”Detoxifierea” organismului după vaccinul anti-Covid, periculoasă pentru sănătate. Dr. Doina Azoicăi: ”Este o aberație!”

FANATIK a luat legătura cu dr. Doina Azoicăi, pentru a lămuri situația unui nou trend anti-vaccinist, acela de încurajare a băilor cu diverse săruri pentru detoxiferea după imunizare.
17.11.2021 | 13:58
Detoxifierea organismului dupa vaccinul antiCovid periculoasa pentru sanatate Dr Doina Azoicai Este o aberatie
Un nou trend anti-vaccinist își face loc pe internet, de data aceasta fiind vorba despre o ”detoxifiere.” Sursa foto: fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Un nou trend anti-vaccinist își face loc pe rețelele sociale, de data aceasta fiind unul adresat celor care deja s-au imunizat, dar care ar vrea să revină la ”starea inițială.”

Astfel, un video de pe TikTok s-a viralizat rapid și a ajuns la sute de mii de vizualizări înainte să fie ”dat jos” de pe platformă. Răul însă a fost deja făcut, iar ideile din videoclip se transmit în continuare din cauza unor funcții integrate în aplicație. Cu ajutorul funcției de ”duet”, de exemplu, un alt utilizator poate folosi videoclipul original, căruia îi pot adăuga reacții sau context.

ADVERTISEMENT

Așadar, ”băile de detoxifiere” au ajuns la milioane de oameni pe internet, iar unii dintre ei chiar postează propriile videoclipuri în care arată că încearcă această ”rețetă” cu potențial periculos.

La baza acestui nou mit anti-vaccinist stă Carrie Madej, un medic osteopat din Georgia, SUA. Aceasta a afirmat în clipul postat pe TikTok că o baie care conține bicarbonat de sodiu, săruri amare și borax este capabilă să ”detoxifieze corpul” de vaccinul care a fost adiministrat deja cuiva.

ADVERTISEMENT

Experții în sănătate spun, însă, că așa ceva este imposibil. În plus, există riscuri cu privire la amestecul de ingrediente din cadă. Boraxul, sau boratul de sodiu, este un agent de curățare. Acesta are potențial caustic, iar cine își face o baie în care adaugă cele trei ingrediente se poate alege cu iritații ale pielii și ale ochilor. Cam acestea ar fi singurele efecte pe care le produce această încercare de detoxifiere.

Remedii de tipul detoxifierii în ceea ce privește vaccinurile nu sunt noi. Există de ani buni în rândul anti-vacciniștilor ideea că un vaccin, odată administrat, poate fi eliminat din corp cu anumite ”remedii.” În paralel cu băile cu borax, mai este promovată și ideea de administrare a ventuzelor pentru extragerea vaccinului din braț, de unde a fost administrat. Există videoclipuri care circulă pe internet și care sugerează că un ser poate fi ”dez-injectat.”

ADVERTISEMENT

Unii experți avertizează că aceste videoclipuri ”ilustrează faptul că asemenea comunități de anti-vacciniști își schimbă agenda și își mută discursul împotriva celor deja vaccinați”, arată Ciaran O’Connor, analist la Institute for Strategic Dialogue, din Londra.

Cum vede un expert noul trend anti-vaccinist: ”Nu este o ipoteză logică”

FANATIK a luat legătura cu dr. Doina Azoicăi, medic primar epidemiolog cu peste un deceniu de experiență în domeniu. Aceasta este de părere că astfel de acțiuni nici măcar nu mai pot fi demontate de medici, deoarece au ajuns să nu mai pornească de la niciun fundament logic, așa cum este cazul ”detoxifierii de vaccin.”

ADVERTISEMENT

Dr. Azoicăi arată că nu există un substrat științific pentru această idee de detoxifiere, astfel că discuția devine inutilă: ”Care este substratul științific? Este o prostie, detoxifierea după vaccin. Opinia mea este că nu trebuie să ne pierdem timpul cu toate prostiile. Este o aberație. Ce legătură are detoxifierea organismului cu vaccinul? Nu are nicio legătură.”

Medicul epidemiolog a mai arătat pentru FANATIK”vaccinul nu are componente care să inducă intoxicarea organismului. Este o aberație la care nici măcar nu am să dau un răspuns. Ce răspuns științific pot să dau când nu există acest mecanism de inducere a unor fenomene toxice după administrarea oricărui tip de vaccin?” 

Dr. Doina Azoicăi spune că medicii sunt deja supraîncărcați din cauza eforturilor pe care le depun nu doar în tratarea pacienților, ci și în informarea acestora ”În momentul în care afirmațiile nu au sens logic, noi deja avem suficiente treburi de făcut, să dăm explicații, să informăm populația, dar nu să răspundem la fiecare prostie pe care o lansează câte unul care e lipsit de logică.”

Medicul epidemiolog mai arată, totuși, că vaccinurile au deja o istorie de peste două secole, iar că în acest timp nu a existat vreo teorie științifică referitoare la detoxifiere în urma acestui act medical. ”E la mintea cocoșului, nu o știu doar eu. Se fac vaccinuri de sute de ani și nu s-a pus problema până acum că trebuie să facem un tratament de detoxifiere după vaccinare. Nu este o ipoteză logică și fezabilă, pentru ca să avem noi timp să dăm argumente. Nu este o ipoteză logică.”

ADVERTISEMENT
Tags: