Fotbal intern

„Bălgrădean nu e păpădie. Se îngraşă şi dacă mănâncă aer!”

Cristian Bălgrădean a ajuns în fotbalul mare, la Dinamo, de la UTA, unde l-a avut antrenor pe Dan Ţapoş. FANATIK.RO a luat legătura cu acesta şi a aflat ce calităţi îl recomandă pe „Pufi” să ajungă portarul lui FCSB.
05.03.2018 | 21:03
Balgradean nu e papadie Se ingrasa si daca mananca aer

Cristian Bălgrădean rămâne un portar de talent în ciuda debutului nefericit la FCSB, în corecţia administrată de Hermannstadt în Cupă, 0-3 la Sibiu. Goalkeeperul care va împlini 30 de ani peste două săptămâni şi jumătate, pe 21 martie, a început fotbalul la Atletico Arad (este de loc din cel mai vestic oraş din România, Sânnicolau Mare), a trecut pe la Minerul Lupeni, FC Braşov şi Liberty Oradea până să ajungă la UTA, în 2009.

Ionuţ Popa, care, la 64 de ani, tocmai revenit la UTA ca director tehnic după despărţirea de ACS Poli Timişoara, spunea despre Cristi Bălgrădean pe 14 ianuarie 2010, din postura de antrenor al „Bătrânei Doamne”, că „a devenit un jucător serios. Atunci când l-am cunoscut era un «copil nebun». Îmi place că nu mai are glumele pe care le avea la început, s-a cizelat şi în anturajul în care a făcut pregătirea, mai ales datorită unui antrenor foarte bun care este Dan Ţapoş. Astfel, gândirea lui a fost schimbată. El e jucătorul care a avut cea mai mare creştere în ultimul an”.

„Bălgrădean nu e păpădie, să se îndoaie la criticile lui Gigi Becali”

Cine era, de fapt cine este Dan Ţapoş? Antrenor cu portarii la UTA, Ţapoş s-a născut pe 2 ianuarie 1969 şi a apărat la UTA, Motorul Arad sau West Petrom Pecica. Cea mai mare parte a activităţii de antrenor al goalkeeperilor se leagă tot de „Bătrâna Doamnă” din Arad, „ştie toată lumea că am suflet alb-roşu, că am mâncat atâţia ani o pâine albă sau neagră la UTA”, unde a activat un deceniu şi unde a fost principalul factor în ascensiunea lui Cristi Bălgrădean, plecat pe cai mari de la echipa arădeană la Dinamo în iunie 2010. VEZI IMAGINI CU DAN ŢAPOŞ ŞI CRISTIAN BĂLGRĂDEAN ÎN GALERIA FOTO DE MAI SUS!

„Pufi” era, la început, cam pufuleţ!

FANATIK.RO a luat legătura cu Dan Ţapoş, care şi-a reamintit cu plăcere, afirmaţia îi aparţine, de perioada în care l-a pregătit pe Cristian Bălgrădean să ajungă un nume consacrat în prima ligă a fotbalului românesc. „Pufi”, cum i se spune portarului de la FCSB, era chiar… pufi, adică, după cum spune Dan Ţapoş „cam pufuleţ” când a ajuns la UTA: „Când l-am adus la UTA am primit referinţe aşa şi aşa despre el. Că e cam grăsuţ, că e cam leneş… La început, e drept, era cam pufuleţ! La Arad nu avea porecla asta, dar avea câteva kilograme în plus şi atunci. Încercam să îl motivez aşa cum facem noi la fotbal. Mai cu munca, mai cu caterinca. Îi spuneam mereu că poate ajunge fotbalist adevărat, chiar dacă era mai mâncău! Bine, el nu mânca mult, dar o făcea cu poftă”. (n.r. – râde zgomotos).

„Are calităţi ieşite din comun, nu are teamă de nimic”

Vremea a trecut, cei doi s-au cunoscut mai bine şi antrenorul Ţapoş are acum numai cuvinte de laudă la adresa fostului său elev: „Provine dintr-o familie cu o situaţie materială medie, din ce ştiu eu. Îi ziceam că e şansa lui să aibă o viaţă frumoasă, liniştită şi să asigure întregii familii un viitor bun. Parcă îl şi aud: «Da, nea Dane… Da, nea Dane…». Cu prune în gură mereu, dar ascultător, cuminte. Este un caracter extraordinar, un băiat deosebit în afara terenului”. Iar pe teren, spune Ţapoş, este şi mai OK: „Ca portar are calităţi ieşite din comun, mai ales jocul de picior. Ţin minte că avea un joc atât de bun de picior încât făcea mai mereu spectacol la 5 contra 2. Băgam şi maseorul la mijloc, ca să se destindă şi băieţii, iar lui îi plăcea să îi dea mereu «urechi». Este un portar care nu are teamă de nimic şi care are o putere de concentrare foarte mare!”.

„Nu va avea probleme de adaptare la Steaua”

După perioada de vârf de la Dinamo, acum Bălgrădean a ajuns la „polul opus”, la marea rivală FCSB, celălalt „grande” al fotbalului românesc. Echipă dificilă din cauza pretenţiilor şi a… patronului, cunoscut pentru uşurinţa cu care îşi distruge fără să se gândească prea mult, jucătorii când fac un meci mai slab. „La Steaua nu o să aibă probleme e adaptare” – spune Dan Ţapoş – „chiar dacă Gigi Becali e un patron mai special, Cristi nu e păpădie, să se îndoaie la critici. Eu sunt convins că el are experienţa necesară pentru a reuşi. Are bătături, cum zicem noi portarii, în Liga 1, a jucat şi la Dinamo, a cochetat şi cu naţioanala. Trebuie să dea jos vreo două, trei kilograme, că am văzut că le-a luat acum cât nu a jucat. El e genul predispus la îngrăşare, pune pe el şi dacă mănâncă aer!”. 

„Trebuie doar să fie constant şi să dea siguranţă echipei”

În concluzie, antrenorul Dan Ţapoş consideră că transferul la FCSB este unul foarte bun atât pentru Bălgrădean, cât şi pentru echipa lui Gigi Becali: „Este o achiziţie foarte bună pentru Steaua. Nu o să facă minuni, dar nici nu este nevoie de asta. El trebuie doar să fie constant şi să dea siguranţă echipei, ceea ce este la îndemâna lui, este capabil să o facă, vă spun eu şi am văzut ceva portari la viaţa mea. Iar pentru el, este binevenită provocarea de a demonstra la o echipă cu pretenţii că nu este un portar terminat”.

„Mi-a zis cineva «Gigi, cel mai bun portar din România este la ora asta Bălgrădean». Şi mi-am adus aminte de când îl făceam maimuţă, când jucam cu Dinamo, că e maimuţă. Maimuţă, că apără ca maimuţa. N-are de ce să fie jignitor, că e băiat drăguţ, nu poate să fie jignit când îl fac maimuţă. Dacă faci un portar maimuţă, îl onorezi. Că e agil. Şi atunci am vorbit cu cinci, şase persoane, m-a sunt şi Borcea şi mi-a zis «Mă naşule, e cel mai bun din România, eu am vrut să-l iau, ai mei n-au vrut să-l ia». L-am întrebat pe Dică «Îţi place de Bălgrădean?», a zis da. L-am întrebat pe MM, a zis da. Şi l-am luat” – Gigi Becali

194 de meciuri are Cristian Bălgrădean în Liga 1, în care a primit 201 goluri

69 de meciuri în Liga 1 Bălgrădean nu a luat niciun gol

110 meciuri a jucat Bălgrădean la Dinamo în toate competiţiile (2010-2014), în care a primit 119 goluri. În 41 de partide a ţinut neperforată poarta „câinilor”

2 trofee are în palmares Cristi Bălgrădean, ambele în 2012, ambele cu Dinamo: Cupa României, 1-0 cu Rapid în finală, şi Supercupa, 4-2 la loviturile de departajare cu CFR Cluj, după 2-2 în minutul 120