Sport

Balonul de Aur 2022 va fi decernat mult mai devreme! Cupa Mondială din Qatar aduce schimbări majore în acest an

Celebra revistă franceză France Football a hotărât ca decernarea Balonului de Aur 2022 să se facă mai devreme în acest an, pentru a nu se suprapune cu turneul final al Cupei Mondiale din Qatar.
24.05.2022 | 21:33
Balonul de Aur 2022 va fi decernat mult mai devreme Cupa Mondiala din Qatar aduce schimbari majore in acest an
Celebra revistă franceză France Football a hotărât ca decernarea Balonului de Aur 2022 să se facă mai devreme în acest an, pentru a nu se suprapune cu turneul final al Cupei Mondiale din Qatar. Sursă foto: Twitter
ADVERTISEMENT

Premiul din acest an va beneficia de o schimbare de formulă, cea mai importantă modificare fiind aceea că prestigiosul trofeu se va raporta de acum la sezonul sportiv şi nu la anul calendaristic.

Decernarea Balonului de Aur 2022, mutată din cauza Cupei Mondiale

În aceste condiții, L’Equipe a anunțat că Balonul de Aur 2022 va fi decernat pe 17 octombrie, organizatorii ținând cont de faptul că pentru prima dată turneul final al Cupei Mondiale se va desfășura la sfârșit de an, în perioada 21 noiembrie – 18 decembrie.

ADVERTISEMENT

Cea de-a 66-a ediţie a prestigiosului premiu va avea loc la Theatre du Chatelet, la fel ca festivitatea din 2021, în care a fost încoronat pentru a şaptea oară argentinianul Lionel Messi, jucător care a venit în vara trecută la PSG.

Nominalizările pentru Balonul de Aur 2022 la masculin şi feminin, precum şi pentru trofeele Kopa (cel mai bun tânăr jucător) şi Yachine (cel mai bun portar) vor fi anunţate la 12 august.

ADVERTISEMENT

Francezii au clarificat criteriile de atribuire a trofeului

Noile criterii pentru decernarea Balonului de Aur vin să ofere mai multă forță câștigătorilor și pentru a avea o mai mare atractivitate, dar și obiectivitate. Acordat la sfârşitul anului calendaristic de la crearea sa în 1956, trofeul va fi acum aliniat cu sezonul de fotbal, care se desfăşoară din august până în iulie, şi va include un juriu mai mic, o preselecţie şi criterii de atribuire mai clare.

France Football a făcut alte schimbări notabile, cum ar fi integrarea fostului star Didier Drogba în comisia responsabilă de selectarea nominalizaţilor. Compus în continuare din jurnalişti, cu un votant pe naţiune, juriul va include acum doar 100 de juraţi pentru Balonul de Aur masculin (faţă de 170 anterior), corespunzând primelor 100 de naţiuni în clasamentul FIFA, şi 50 pentru trofeul feminin.

ADVERTISEMENT

De asemenea, au fost clarificate criteriile de atribuire: ”performanţa individuală” şi ”caracterul decisiv şi impresionant al pretendenţilor” va fi criteriul numărul unu, înaintea ”aspectului colectiv şi trofeelor ​​câştigate” şi ”clasa jucătorului şi simţul său de fair-play”.

Benzema, marele favorit

În acest an, principalul favorit la câștigarea Balonului de Aur este atacantul francez Karim Benzema, care a avut un sezon absolut magnific cu Real Madrid, alături de care a câștigat titlul în La Liga și a ajuns în finala Champions League.

ADVERTISEMENT

Fotbalistul în vârstă de 34 de ani nu a avut deloc o viață ușoară, mai ales că face parte dintr-o familie extrem de numeroasă și mai are trei frați și nu mai puțin de cinci surori, el fiind al treilea cel mai tânăr dintre ei.

Doi dintre frații săi mai tineri sunt de asemenea fotbaliști, însă departe de nivelul la care s-a ridicat golgheterul lui Real Madrid în acest sezon: 27 de goluri și 11 asisst-uri în 32 de meciuri de campionat. În Champions League, are 15 goluri și două asisst-uri în 11 meciuri.

ADVERTISEMENT