Sport

Balonul de Aur își schimbă fața radical. Noi criterii de atribuire a celui mai râvnit trofeu individual

Revista France Football a anunțat schimbări importante în ceea ce privește decernarea Balonului de Aur, iar o parte dintre noile criterii au fost deja anunțate.
11.03.2022 | 17:51
Balonul de Aur isi schimba fata radical Noi criterii de atribuire a celui mai ravnit trofeu individual
Revista France Football a anunțat schimbări importante în ceea ce privește decernarea Balonului de Aur, iar o parte dintre noile criterii au fost deja anunțate. Sursă foto: Twitter Actu Foot
ADVERTISEMENT

Publicația franceză va prezenta în detaliu noul regulament al celebrului trofeu creat în 1956 în ediția sa care va apărea sâmbătă, 12 martie.

Ce criterii se vor aplica la Balonul de Aur

Conform cotidianului Le Figaro, noile criterii pentru decernarea Balonului de Aur vin să ofere mai multă forță câștigătorilor și pentru a avea o mai mare atractivitate, dar și obiectivitate.

ADVERTISEMENT

Cea mai importantă schimbare este aceea că prestigiosul trofeu se va raporta din 2021-2022 la sezonul sportiv, şi nu la anul calendaristic. ”Este ocazia de a da un nou impuls. Înainte, judecam pe două jumătăţi de sezon. Acum va fi mai clar”, a declarat Pascal Ferre, redactor-şef la France Football.

Acordat la sfârşitul anului calendaristic de la crearea sa în 1956, trofeul va fi acum aliniat cu sezonul de fotbal, care se desfăşoară din august până în iulie, şi va include un juriu mai mic, o preselecţie şi criterii de atribuire mai clare.

ADVERTISEMENT

Următoarea ceremonie de premiere va avea loc în septembrie sau octombrie, sub forma unei gale bine stabilite. Se va referi la sezonul început cu un an mai devreme, luând în considerare în special Liga Campionilor (finala pe 28 mai) şi Campionatul European feminin (6-31 iulie).

Ce contează în lupta pentru marele trofeu

Această reformă vine în condiţiile în care calendarul va fi dat peste cap în sezonul viitor odată cu organizarea Cupei Mondiale din Qatar în noiembrie-decembrie şi nu în timpul verii, competiţie ai cărei cei mai buni jucători vor fi, prin urmare, recompensaţi în cadrul Balonului de Aur 2023.

ADVERTISEMENT

France Football a făcut alte schimbări notabile, cum ar fi integrarea fostului star Didier Drogba în comisia responsabilă de selectarea nominalizaţilor. Compus în continuare din jurnalişti, cu un votant pe naţiune, juriul va include acum doar 100 de juraţi pentru Balonul de Aur masculin (faţă de 170 anterior), corespunzând primelor 100 de naţiuni în clasamentul FIFA, şi 50 pentru trofeul feminin.

De asemenea, vor fi clarificate criteriile de atribuire: ”performanţa individuală” şi ”caracterul decisiv şi impresionant al pretendenţilor” va fi criteriul numărul unu, înaintea ”aspectului colectiv şi trofeelor ​​câştigate” şi ”clasa jucătorului şi simţul său de fair-play”.

ADVERTISEMENT

Messi, ultimul câștigător al Balonului de Aur

”Este vorba de evitarea ambiguităţilor, de a fi clar şi consecvent: Balonul de Aur este o distincţie individuală, bazată pe performanţa individuală”, a argumentat Pascal Ferre. El a mai spus că nu se va mai ţine cont de întreaga carieră a jucătorului. Astfel s-a răspuns criticilor legate de decernarea trofeului 2021 lui Lionel Messi, încoronat pentru a şaptea oară, în timp ce polonezul Robert Lewandowski încă nu a câştigat acest trofeu.

Balonul de Aur feminin 2021 a fost acordat spaniolei Alexia Putellas, în timp ce trofeul Iaşin pentru cel mai bun portar a fost câştigat de italianul Gianluigi Donnarumma şi trofeul Kopa pentru cel mai bun tânăr jucător de spaniolul Pedri.

ADVERTISEMENT