News

Banca Centrală Europeană avertizează: Salariile reale din zona euro au scăzut brusc şi vor continua să scadă

Salariile reale sunt mai mici decât cele de dinainte de pandemie, anunţă Bănca Centrale Europene. Perspectivele economice incerte vor încetini creşterea lor
09.01.2023 | 16:50
Banca Centrala Europeana avertizeaza Salariile reale din zona euro au scazut brusc si vor continua sa scada
Salariile reale sunt mai mici decât în perioada pre-pandemică, anunţă BCE Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Salariile reale în zona euro sunt semnificativ mai mici decât în ​​perioada pre-pandemică și este probabil să scadă și mai mult în lunile următoare, din cauza creșterii rapide a prețurilor, a avertizat luni Banca Centrală Europeană (BCE).

Inflaţia accelerată a creat un decalaj profund

Pandemia a provocat perturbări majore pe piața muncii din cauza măsurilor stricte de izolare a virusului și a cererii de forță de muncă, în special în sectoarele aflate în contact strâns cu clienții.

ADVERTISEMENT

Redresarea economică bruscă după relaxarea măsurilor și penuria de forță de muncă au alimentat o creștere puternică a salariilor, în comparație cu tendințele istorice, în special în sectoarele de îngrijire, transport și ospitalitate, a subliniat BCE.

În 2020, salariile reale și nominale au crescut într-un ritm aproape identic, care s-a schimbat brusc în primul trimestru al anului 2021, când prețurile au început să crească într-un ritm accelerat. “În faza inițială a pandemiei, inflația a fost foarte scăzută, reflectând presiunile slabe ale prețurilor, dar şi alți factori, precum o reducere temporară a impozitelor indirecte pentru a stimula economia”, amintește BCE.

ADVERTISEMENT

În 2021, inflația s-a accelerat din cauza creșterii prețurilor la energie și a problemelor în achiziționarea de bunuri și servicii în contextul deschiderii economiei după ridicarea restricțiilor pandemice, iar rezultatul a fost un decalaj din ce în ce mai adânc între salariile reale și cele nominale. Salariile nominale au crescut mai puțin decât prețurile de consum, astfel încât puterea de cumpărare a cetățenilor a scăzut, iar în al doilea trimestru al anului trecut a fost cu aproximativ 3,6 la sută mai mică decât în ​​trimestrul al patrulea din 2019, chiar înainte de începerea pandemiei de Covid-19, a precizat BCE, în Buletinul Economic.

“Salariile reale sunt acum semnificativ mai mici decât erau înainte de pandemie și este probabil să scadă în continuare în lunile următoare”, conchide BCE. “Acest lucru ar putea încuraja sindicatele să ceară creșteri mai mari ale salariilor la următoarele runde de negocieri, în special în sectoarele cu salarii mai mici”, speculează BCE.

ADVERTISEMENT

În perspectiva pe termen mediu, creșterea salariilor ar trebui să fie încetinită de încetinirea preconizată a economiei și de perspectivele economice incerte, mai prognozează economiştii Băncii Centrale Europene.

Tags: