News

Băncile europene trec prin restructurări generale. Zeci de mii de angajați au rămas fără locul de muncă. Și BRD are de suferit

22.09.2019 | 15:42
Bancile europene trec prin restructurari generale Zeci de mii de angajati au ramas fara locul de munca Si BRD are de suferit

Peste 44.000 de locuri de muncă vor fi „tăiate” până la sfârșitul anului de băncile europene, care trec printr-o perioadă de tranziție dat fiind faptul că se confruntă cu dobânzi foarte mici, dar și cu tensiuni comerciale între principalele puteri economice ale lumii. Astfel, cei de la AFP, citați de adevarul.ro, au făcut o recapituare a restructurărilor pe care băncile le-au făcut în 2019. Printre ele se numără și Societe Generale, grup care deține în România BRD.

BRD și Societe Generale, printre grupurile bancare care au făcut restructurări

De altfel, grupul bancar Societe Generale a început încă din 2015 o restructurare a rețelei sale de retail în Franța, pe fondul trecerii la operațiunile de digital banking. Astfel, timp de patru ani Société Générale a avutt programată renunţarea la 3.450 de posturi dintr-un total de peste 147.000 de angajaţi. Dintre acestea, 530 au fost eliminate deja în rețeaua din Franța, în timp ce 750 se pregătesc să fie eliminate tot din Hexagon. TOtodată, 1600 de locuri de muncă au fost eliminate de Societe Generale în restul lumii.

În cazul băncii germane Commerzbank, măsurile au fost mult mai radicale. Aceasta a anunțat eliminarea a 4.300 de posture la nivel mondial și închiderea a 200 de agenții. În 2016 banca germană a anunţat un plan de eliminare a 9.600 de locuri de muncă până în 2020, plan care a fost deja finalizat.

Băncile europene au anunțat restructurări generale. Printre acestea se numără și Societe Generale, care deține BRD
Băncile europene au anunțat restructurări generale. Printre acestea se numără și Societe Generale, care deține BRD *foto: hepta.ro

Deutsche Bank, cea mai mare restructurare din istorie

Totodată, și cea mai mare bancă germane, gigantul Deutsche Bank, a anunţat la începutul lunii iulie cel mai mare plan de restructurare din istoria sa. Astfel, DB va elimina 18.000 de locuri de muncă până în 2022. Asta după ce anul trecut, Deutsche Bank a eliminat deja 6.000 de posturi. Deutsche Bank, care nu şi-a revenit încă după criza financiară din 2008, intenţionează să se concentreze pe Europa şi Germania în ceea ce priveşte operaţiunile de retail şi cele dedicate companiilor.

De asemenea, în spațiul european Grupul bancar britanic HSBC a anunţat la începutul lunii august demisia surprinzătoare a directorului general John Flint, la mai puţin de două luni de la numirea sa în funcţie, şi eliminare a 4.000 de posturi. De asemenea, În Spania, grupul Santander a anunţat în luna iunie renunţarea la 10% din efectivele sale din Spania, adică 3.200 de angajaţi. Nu în ultimul rând, în Belgia, grupul KBC intenţionează să elimine 1.400 de locuri de muncă până în 2022.