News

Băncile din Europa se prăbușesc. A doua cea mai mare bancă a Elveției a căzut cu 26% pe bursă

Băncile din Europa se prăbușesc la bursă, după falimentul Silicon Valley Bank din SUA, într-un efect de domino produs peste noapte.
15.03.2023 | 15:21
Bancile din Europa se prabusesc A doua cea mai mare banca a Elvetiei a cazut cu 26 pe bursa
ADVERTISEMENT

Băncile din Europa se prăbușesc, într-un efect de domino. Astfel, acțiunile Credit Suisse, a doua cea mai mare bancă din Elveția, au scăzut cu 26% pe bursă, fiind vorba de un record minim. Cel mai mare investitor al Credit Suisse a declarat deja că nu poate oferi băncii mai multă asistență financiară.

Băncile din Europa se prăbușesc la bursă

Alte bănci europene precum BNP Paribas, Société Générale și Commerzbank au scăzut cu peste 10%. “Sectorul financiar din Europa traversează o tulburare semnificativă ca urmare a efectelor prăbuşirii SVB”, a explicat situația Naeem Aslam, director de investiții la Zaye Capital Markets.

ADVERTISEMENT

Autoritățile de reglementare au intrat pe fir și au încercat să atenueze din efectul prăbușirii băncilor americane dîn ultima săptămână, însă băncile mai mici par vulnerabile în continuare.

Cel mai mare acționar al Credit Suisse, Banca Națională Saudită, a declarat că nu poate cumpăra mai multe acțiuni la bancă. “Nu putem pentru că am depăși 10%. Este o problemă de reglementare“, a transmis Ammar Al Khudairy, președintele Băncii Naționale Saudite, conform Reuters.

ADVERTISEMENT

Tranzacționarea acțiunilor băncii elvețiene a fost oprită după ce a scăzut cu 21%, în timp ce acțiunile Acțiunile BNP Paribas, Société Générale și Commerzbank au scăzut miercuri cu peste 10%. Mai mult, efectul de domino se simte în toată Europa, cum este și cazul Commerzbank din Germania sau Societe Generale și BNP din Franța.

Inclusiv Barclays a fost afectată, puternica bancă britanică pierzând 7%. “Ceea ce a început ca o criză bancară regională în SUA s-a transformat brusc într-una europeană”, a comentat situația analistul Chris Beauchamp, pentru AFP, conform Bloomberg.

ADVERTISEMENT

Între timp, Banca Centrală Europeană e decisă să majoreze din nou rata dobânzilor pentru a combate inflația, însă criza bancară a alimentat îngrijorarea cu privire la starea sectorului bancar. “Deși se ştie că Banca Centrală Europeană s-a angajat în prealabil la o majorare a ratei dobânzii cu 0.50%, acest lucru nu va ajuta euro dacă preocupările privind sănătatea sectorului financiar rămân ridicate, a explicat analistul Rabobank Jane Foley.

Banca Națională Saudită achiziționase în 2022 un pachet de acțiuni de 10% la Credit Suisse și era decisă să investească până la 1.5 miliarde de dolari în această bancă. Între timp Credit Suisse și-a publicat raportul anual și a transmis că a identificat “deficiențe semnificative în controalele asupra raportării financiare și nu a oprit retragerea de fonduri ale clienţilor”.

ADVERTISEMENT

A doua cea mai mare bancă a Elveției a început în trecut o restructurare majoră, cauzată de o serie de scandaluri care au dus la pierderea încrederii investitorilor și clienților. Așadar, clienții și-au retras peste 120 de miliarde de dolari din bancă. Credit Suisse a fost acuzată că spăla bani pentru o grupare criminală în 2021.

ADVERTISEMENT
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de...
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de la FC Brașov: „A înșela înseamnă să fii cu sufletul în altă direcție”
Cu cine este căsătorită arbitra despre care Gigi Becali a spus
Cu cine este căsătorită arbitra despre care Gigi Becali a spus "Dacă avea inteligență...dar, femeie, ce vrei?"
Kremlinul a anunțat ce se va întâmpla în cazul în care NATO va...
Kremlinul a anunțat ce se va întâmpla în cazul în care NATO va trimite trupe în Ucraina: "Ar fi inevitabil un conflict"
„Așa am scăpat de retenția de apă”. Amna are un obicei simplu după...
„Așa am scăpat de retenția de apă”. Amna are un obicei simplu după fiecare masă
Inspectorii antifraudă vor avea dreptul să poarte arme
Inspectorii antifraudă vor avea dreptul să poarte arme
Recordmanul mitei din 2023. Cine este politicianul prins de DNA cu cea mai...
Recordmanul mitei din 2023. Cine este politicianul prins de DNA cu cea mai mare șpagă în valiză
Cum ajută CIA în secret Ucraina să lupte cu Putin
Cum ajută CIA în secret Ucraina să lupte cu Putin
O mamă indignată a scris un bilet pentru educatoarea fiicei sale și l-a...
O mamă indignată a scris un bilet pentru educatoarea fiicei sale și l-a lipit pe caserola de mâncare. Ce o învățase dascălul
Cât a costat înmormântarea Mioarei Roman. Lumea s-a înghesuit pentru pomană
Cât a costat înmormântarea Mioarei Roman. Lumea s-a înghesuit pentru pomană
Familia Rotschild, una dintre cele mai controversate din lume. Testamentul și interdicția absolută
Familia Rotschild, una dintre cele mai controversate din lume. Testamentul și interdicția absolută
Ce artist celebru din România pleacă la Asia Express cu IUBITUL LUI. Lista...
Ce artist celebru din România pleacă la Asia Express cu IUBITUL LUI. Lista completă a concurenților
Navalnîi era la câteva zile distanță de a fi eliberat într-un schimb de...
Navalnîi era la câteva zile distanță de a fi eliberat într-un schimb de prizonieri, spune o aliată a opozantului. Ea îl acuză pe Putin de crimă
Cât a costat înmormântarea Mioarei Roman și ce s-a dat de pomană, în...
Cât a costat înmormântarea Mioarei Roman și ce s-a dat de pomană, în pachete: „Era omor, au luat și câte trei”