News

Băncile din România vor fi obligate să implementeze regula celor 10 secunde. Ce trebuie să ştie toţi cei care fac transferuri în euro

UE introduce noi reguli pentru transferurile de bani în moneda euro. Regula celor 10 secunde va fi implementă şi în România.
13.04.2025 | 17:46
Bancile din Romania vor fi obligate sa implementeze regula celor 10 secunde Ce trebuie sa stie toti cei care fac transferuri in euro
UE impune băncilor să facă transferurile în euro în maxim 10 secunde Foto: European Parliament
ADVERTISEMENT

Uniunea Europeană introduce noi reguli pentru bănci, care vor schimba modul în care efectuează transferuri financiare în moneda euro. De acum înainte, toate transferurile trebuie făcute instantaneu, în maxim 10 secunde, indiferent de oră sau dacă este zi de sărbătoare.

Când se va aplica regula de 10 secunde în România

Noua regulă le interzice băncilor orice întârziere în efectuarea transferurilor în euro. Astfel, transferurile prin sistemul SEPA (Single Euro Payments Area) trebuie finalizate în maxim 10 secunde de la inițierea lor. Această regulă va schimba semnificativ standardul transferurilor financiare în Europa, ele devenind practic instantanee.

ADVERTISEMENT

Conform noilor reguli, băncile care operează în zona euro trebuiau să implementeze cerința de a furniza transferuri instantanee până în martie 2025. Aceasta înseamnă că majoritatea băncilor europene, inclusiv cele din Germania, Franța, Austria, dar și estul țărilor din zona euro, ar trebui deja să proceseze și să execute tranzacții în timp real.

Pentru băncile din afara zonei euro, care lucrează cu conturi denominate în euro, cum ar fi cele din România, Polonia sau Republica Cehă, termenul limită pentru implementarea acestei reguli este martie 2027.

ADVERTISEMENT

Băncile sunt obligate să-şi actualizeze politicile de securitate

„Regulamentul Plăților Instantanee marchează modernizarea mult așteptată a plăților pe piața unică europeană. Clienții își pot lua acum rămas bun de la inconvenientul de a aștepta două sau trei zile lucrătoare pentru a-și accesa banii. Oferim ceva de care oamenii și companiile au nevoie cu adevărat: transferul de bani în 10 secunde în orice moment al zilei”, spune europarlamentarul olandez Michiel Hoogeveen, din Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor (ECR).

În ceea ce privește securitatea consumatorilor, se prevede ca furnizorii de servicii de plată să implementeze măsuri sigure și actualizate de detectare și prevenire, pentru a evita transferul sumelor în contul greșit din cauza unor fraude sau erori. „În acest scop, furnizorii care operează în UE trebuie să furnizeze imediat, fără taxe sau comisioane suplimentare, servicii de verificare a identității beneficiarului”, se arată în reglementarea UE.

ADVERTISEMENT

Ca măsură suplimentară de siguranță, „furnizorii ar trebui să le permită clienților lor să stabilească suma maximă pe care o doresc pentru transferuri instant în euro, sumă care să poate fi modificată cu ușurință înainte de următoarea tranzacție”.

ADVERTISEMENT