News

O nouă bancnotă de 20 de lei, anunțată de BNR. De la 1 Decembrie, banii cu Ecaterina Teodoroiu vor fi în circulație

Odată cu 1 decembrie 2021, Ziua Națională a României, pe piața financiară va apărea o nouă bancnotă, de 20 de lei. Banii vor avea imprimați chipul Ecaterinei Teodoroiu.
25.11.2021 | 13:03
O noua bancnota de 20 de lei anuntata de BNR De la 1 Decembrie banii cu Ecaterina Teodoroiu vor fi in circulatie
BNR pune în circulaţie, de la 1 decembrie 2021, o bancnotă de 20 lei cu chipul Ecaterinei Teodoroiu. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Începând de miercuri, 1 decembrie 2021, Banca Naţională a României (BNR) va pune în circulație o nouă bancnotă, având valoarea de 20 lei.

Vorbim de prima bancnotă aflată pe piață internă pe care este prezentă o personalitate feminină: Ecaterina Teodoroiu.

ADVERTISEMENT

”Se răspunde astfel interesului public legitim, care a găsit o largă susținere la nivelul societății, susținându-se consolidarea egalității de gen și a rolului major al personalităților feminine în istoria și societatea românească”, arată Banca Națională într-un comunicat.

BNR pune în circulaţie, de la 1 decembrie 2021, o bancnotă de 20 lei cu chipul Ecaterinei Teodoroiu

Este oficial! Banca Națională a României anunță că va lansa, chiar de Ziua Națională, prima bancnotă pe care apare chipul unei femei. Este vorba despre o bancnotă în valoare de 20 de lei care o va ilustra pe Ecaterina Teodoroiu, eroină în Primul Război Mondial.

ADVERTISEMENT

”Bancnota cu valoarea nominală de 20 lei este imprimată pe suport de polimer, în tehnică mixtă plană/în relief, cu dimensiuni de 136 x 77 mm și culoare predominant verde oliv.

Pe aversul bancnotei se regăsesc următoarele elemente grafice reprezentative: portretul Ecaterinei Teodoroiu, anii între care a trăit (1894-1917), un element floral reprezentând un buchet de brândușe (Crocus flavus). În plan secund, în zona centrală este reprezentată o insignă a Asociației Cercetașii României.

ADVERTISEMENT

Tot pe avers mai sunt imprimate: valoarea nominală, în cifre și litere, pe orizontală „20 LEI DOUĂZECIˮ, semnăturile guvernatorului și casierului central, stema României, denumirea băncii centrale emitente „BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEIˮ, o stilizare a însemnului de armă al infanteriei, un medalion cu sigla BNR și în dreapta, pe verticală, valoarea nominală în litere „DOUĂZECI LEIˮ, data punerii în circulație „1 decembrie 2021ˮ, valoarea nominală în cifre „20ˮ.

Pe reversul bancnotei compoziția grafică include: o reprezentare a Victoriei înaripate de pe Medalia Victoriei, o imagine a Mausoleului de la Mărășești, iar în spatele Mausoleului, o floare de crin.

ADVERTISEMENT

Totodată, reversul bancnotei mai cuprinde: valoarea nominală, în cifre și litere, denumirea băncii centrale emitente „BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEIˮ, sigla BNR poziționată în dreapta sus și stânga jos într-un dreptunghi, textul „FALSIFICAREA ACESTOR BILETE SE PEDEPSEŞTE CONFORM LEGILORˮ, seria și numărul tipărite cu cerneală neagră și caractere de aceeași înălțime, în partea stângă pe verticală și cu cerneală roșie și caractere de înălțime crescătoare, în partea dreaptă sus pe orizontală”, se arată într-un comunicat al BNR.

BNR: 30.000 de bucăți, puse în circulație

BNR mai informează că punerea în circulaţie a bancnotei cu valoarea nominală de 20 lei se va face prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României, cu ocazia efectuării plăţilor în numerar către instituţiile de credit/Trezoreria Statului.

În ceea ce privește tirajul pentru această emisiune numismatică, acesta este de 30.000 bucăți.

”Preţul de vânzare al replicii pe suport de polimer după prima bancnotă de 20 lei emisă de Banca Naţională a României în anul 1881 este de 100,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv pliantul de prezentare”, mai precizează Banca centrală.

Anunțul privind apariției unei bancnote care să o celebreze pe Ecaterina Teodoroiu a fost făcut de BNR încă din 2019, însă pandemia a amânat aceste planuri.

BNR spune în urmă cu doi ani atunci că alegerea imaginii Ecaterinei Teodoroiu are o dublă semnificație.

”Banca Națională a României susține astfel preocupările pentru consolidarea egalității de gen, în linie cu inițiativele altor bănci centrale din lume. De asemenea, BNR marchează încă o dată împlinirea Centenarului României Mari (2020), onorând imaginea unui erou al Marelui Război de Reîntregire”.

ADVERTISEMENT
Tags: