News

Bancnota din 2001 care te face bogat peste noapte. Pe internet se vinde cu 15.000 de lei

Bancnota românească din 2001 care a aruncat internetul în aer și care te poate îmbogăți peste noapte. Se vinde cu incredibila sumă de 15.000 de lei
25.02.2024 | 14:42
Bancnota din 2001 care te face bogat peste noapte Pe internet se vinde cu 15000 de lei
Pentru o bacnotă din polimer emisă după 1989 se cere o sumă uriașă / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Pe internet circulă foarte multe anunțuri prin care se vând diverse bancnote românești la prețuri uriașe. Foarte multe sunt cele emise după 1989.Un recent anunț pe internet scotea la vânzare o bancnotă din 2001, cu valoarea nominală de 100.000 de lei, la prețul de 15.000 de lei.

Bancnotă din polimer, emisie 2001

Chiar dacă potrivit legii patrimoniului este necesară o vechime de cel puțin 50 de ani pentru ca o bancnotă (sau o monedă) să fie luată în discuție ca obiect de patrimoniu, internetul abundă de astfel de anunțuri prin care se cer prețuri ridicol de mari pentru niște obiecte foarte comune.

ADVERTISEMENT

Un recent anunț pe internet scotea la vânzare o bancnotă din 2001, cu valoarea nominală de 100.000 de lei. Prețiul cerut? Nu mai puțin de 15.000 de lei. Chiar dacă bancnota se află în stare bună, este greu de imaginat ce colecționar veritabil ar oferi acești bani, scrie Romania TV.

Aversul bancnotei

Bancnota de 100.000 lei, emisiune pe polimer cu dimensiunea 163x 73 mm,  din 2001, are următoarele caracteristici, potrivit descrierii Băncii Naționale a României.

ADVERTISEMENT

„Avers: Portretul pictorului Nicolae Grigorescu (1838-1907). În centru, sunt ilustrate: un element floral reprezentând o floare de nalbă (Althea officinalis), pensula şi paleta artistului. Sus, stema României, denumirea băncii centrale emitente, ‘BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI’, şi medalion cu sigla ‘B.N.R.’.

Jos, valoarea nominală în cifre şi litere ‘100.000 lei UNA SUTA MII’. În stânga, semnăturile guvernatorului, casierului central şi anul emisiunii ‘2001’. În dreapta, vertical, valoarea ‘UNA SUTA MII 100.000’”.

ADVERTISEMENT

Reversul bancnotei

„Revers: În centru, este ilustrată o casă din Oltenia. În stânga, imaginea tabloului lui Nicolae Grigorescu ‘Rodica’, reprezentând un portret de fată. Sus, sunt imprimate: valoarea nominală ‘100.000’ atât pe verticală cât şi pe orizontală, denumirea băncii centrale ‘BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI’ şi sigla B.N.R.

Jos, în dreapta, valoarea nominală în litere şi cifre ‘UNA SUTA MII lei 100.000’, iar în stânga, dreptunghi cu sigla B.N.R. În planul din dreapta ferestrei transparente este redat vertical textul ‘FALSIFICAREA ACESTOR BILETE SE PEDEPSEŞTE CONFORM LEGILOR’.

ADVERTISEMENT

Seria şi numărul bancnotei, tipărite cu litere şi cifre în două culori, negru şi roşu, sunt imprimate astfel: cele cu cerneală neagră şi caractere de aceeaşi înălţime sunt amplasate vertical în stânga reversului bancnotei; cele cu cerneală roşie şi caractere de înălţime crescătoare sunt amplasate în dreapta reversului bancnotei”.

„Nu pot fi valori”

Specialiștii atrag atenția că aceste prețuri uriașe care se cer pentru bancnotele emise după 1989 nu sunt deloc justificate având în vedere că acestea nu au o valoare istorică.

“Acestea sunt lucruri absolut comune, care nici măcar nu pot fi considerate de patrimoniu. Sunt sume mici și asta doar dacă găsești pe cineva interesat, fără îndoială. Sunt puține persoane care strâng bancnotă sau monedă strict contemporană. E adevărat că au dispărut de pe piață, dar nici nu vor fi valori și piese extrem de căutate vreodată”, declara pentru Factual președintele Societății Numismatice Române, Emanuel Petac.

„Până la urmă, nu e vinovat cine cere”

„Aceasta este o marotă care a apărut în ultima vreme, din dorința de senzațional. Până la urmă, nu e vinovat cine cere, ci cine dă. Legea Patrimoniului prevede o vechime minimă de 50 de ani, pentru ca o monedă sau o bancnotă sau orice alt artefact să poată fi luat în discuție ca susceptibil de a fi de patrimoniu. Dar asta nu înseamnă neapărat că toate sunt de patrimoniu, dacă sunt mai vechi de 50 de ani. Valorile în acest caz sunt mici și medii, în niciun caz nu se poate vorbi despre cifre fantasmagorice” (…), spunea expertul.

ADVERTISEMENT