Life

Bancnota din comunism care te poate îmbogăți. Valorează zeci de mii de euro

O bancnotă care se utiliza în regimul comunist te poate îmbogăți. O poți vinde cu zeci de mii de euro. Despre ce este vorba?
31.03.2023 | 15:23
Bancnota din comunism care te poate imbogati Valoreaza zeci de mii de euro
Care dintre aceste bancnote din comunism te pot îmbogăți astăzi. Sursa foto: Antena 3 CNN
ADVERTISEMENT

Odată cu prăbușirea regimului comunist (în urma Revoluției din 1989-n.r), din România au dispărut, printre altele, și bancnotele specifice acelei perioade. Însă, sunt oameni, colecționari, care le-au păstrat și le vând cu zeci de mii de euro pe internet.

Bancnota din comunism cu care poți face 30.000 de euro. Se vinde acum pe internet

O simplă bancnotă din timpul dictaturii lui Nicolae Ceaușescu te poate îmbogăți în momentul de față. Cu nici mai mult, nici mai puțin de 30.000 de euro. Dacă ai prins acele vremuri, nu ar strica să cauți printre lucrurile vechi și să vezi dacă o mai deții.

ADVERTISEMENT

Pe platforma de vânzări OLX, o persoană a postat un anunț, valabil pentru colecționari, în care precizează că oferă, pentru 30.000 de euro, o bancnotă creată de Banca Națională a României (BNR) în 1989. Hârtia are ca efigie pe una dintre fațete chipul marelui poet Mihai Eminescu.

Este vorba despre bancnota de 1.000 de lei, potrivit Spynews. Totodată, pe lângă aceasta se mai scoate la vânzare și una de 2 dolari, cu prețul de 4500 de dolari. În trecut, această hârtie a fost caracterizată de un mister ce stârnea fiori printre posesori.

ADVERTISEMENT
Bancnota
Bancnota din comunism care costa 30.000 de euro. Sursa foto: OLX/Spynews

”Bancnota de 2 dolari a fost adesea considerată a aduce ghinion, deoarece deuce era un nume pentru diavol. Destinatarii rupeau un colț, crezând că astfel se va anula ghinionul bancnotei. Acest lucru a făcut ca multe dintre bancnote să fie scoase din circulație ca monedă mutilată.”, potrivit specialiștilor, mai menționează sursa precizată.

Vor dispărea banii cash?

În ultimii ani, banii cash au devenit o opțiune pentru români, și nu numai, deoarece se utilizează foarte mult cardul. Există zvonuri de ceva timp potrivit cărora, în viitorul apropiat, oamenii nu vor mai putea folosi banii fizic, ci doar electronic.

ADVERTISEMENT

”Era numerarului se apropie de sfârșit, iar cea a monedelor digitale ale băncilor centrale a început. Criptomonedele singure nu o vor face. Stablecoins au o șansă mai bună, dar ar putea avea o acoperire limitată.

Un CBDC ar trebui să fie larg și ușor accesibil. Cei bogați ar putea fi mai capabili decât alții să profite de noile oportunități de investiții și să culeagă mai multe din beneficii. Întrucât cei marginalizați din punct de vedere economic au un acces digital limitat și nu au cunoștințe financiare, unele dintre schimbări ar putea dăuna la fel de mult cum ar putea ajuta aceste segmente ale populației., este o opinie a expertului financiar Eswar Prasad, pentru CNBC.

ADVERTISEMENT

Dispariția banilor cash înseamnă avantaje și dezavantaje, în același timp. Specialiștii mai sunt de părere că s-ar încălca confidențialitatea tranzacțiilor. De altfel, dacă s-ar întâmpla o astfel de schimbare, nu ar strica să-i păstrați, căci i-ați putea vinde peste ani, cu sume frumoase, fiind considerați o raritate.

ADVERTISEMENT
Tags: