News

Bancnota veche care poate aduce o mică avere. Pe site-urile de anunțuri se vinde și cu zeci de mii de euro

Un vânzător de pe un site de anunțuri cere 25.000 de euro pentru un bilet de bancă emis de BNR în 1999.
11.09.2022 | 12:33
Bancnota veche care poate aduce o mica avere Pe siteurile de anunturi se vinde si cu zeci de mii de euro
Au fost puse în circulație 1 milion de exemplare ale bancnotei Foto: OLX
ADVERTISEMENT

Este vorba despre bancnota de 2.000 de lei emisă pentru a marca eclipsa totală de soare din 1999. Pe site-urile de anunțuri ofertele sunt numeroase, iar biletele de bancă sunt prezentate drept bancnote de colecție.

Bancnota veche care poate aduce o mică avere

Bancnotele cu valoare nominală de 2.000 de lei, emise în anul 1999 sunt primele bancnote din România confecţionate din polimeri. Până la acel moment, nu mai fuseseră emise bancnote din polimeri în Europa și în emisfera nordică.

ADVERTISEMENT

„Vând bancnota de colecție (eclipsa) de 2.000 lei din anul 1999. Mai dețin și alta bancnote de colecție”, sună un anunț publicat pe site-ul de profil OLX.

Totuși, nu știm care este gradul de succes al acestor anunțuri. La o cautare sumară, găsim, pe același site, aproape 1.000 de anunțuri, care pornesc de la câteva zeci de lei, iar în multe dintre anunțuri bancnotele sunt chiar oferite la schimb.

ADVERTISEMENT

Bancnota de 2.000 de lei a marcat un eveniment astronomic și anume eclipsa totală de soare din 11 august 1999 și a fost emisă într-un număr limitat de exemplare, fiind distribuite 1 milion de astfel de bancnote.

O nouă bancnotă de colecție, pusă în vânzare în România

La Suceava este pusă în vânzare cea mai nouă bancnotă de zero euro la prețul de 18 lei, scrie Gândul.

ADVERTISEMENT

Biletul de bancă este gândit ca suvenir și promovează obiective turistice sau evenimente istorice importante. Bancnota de la Suceava are imprimată Cetatea de Scaun, cel mai important edificiu-simbol al orașului bucovinean.

Prima tranșă de 200 de bancnote care a ajuns la Suceava s-a epuizat imediat. Potrivit sursei citate, duminică ar urma să ajungă la Suceava un alt lot, de 600 de bancnote din totalul de 10.000 de astfel de bancnote-suvenir care vor fi tipărite.

ADVERTISEMENT

Bancnotele de zero euro pot fi achiziţionate de la Muzeul de Istorie sau de la Cetatea de Scaun a Sucevei..

În România mai sunt încă cinci obiective care apar pe celebrele bancnote: Delta Dunării, Palatul Culturii din Iaşi, Cetatea Albă Carolina, Masivul Bucegi şi Castelul Karolyi din Carei.

Bancnota de zero euro pe care este imprimată Cetatea de Scaun a Sucevei a fost tipărită cu aprobarea scrisă a Băncii Franţei şi securizată la standardele impuse de Banca Centrală Europeană.

ADVERTISEMENT