Autoritățile trag un semnal de alarmă și îi pun în alertă pe oameni. Acestea sunt bancnotele pentru care riști să ajungi la închisoare. Se cere o foarte mare atenție când mergi la cumpărături, pentru a sta departe de problemele cu legea.
În circulație au început să apară tot mai multe bancnote pentru care riști să ajungi în spatele gratiilor. Acestea sunt cele false, care sunt în creștere la nivel european, după cum arată datele pe anul anterior. În 2024 s-au găsit aproximativ 554.000 de bancnote euro contrafăcute.
Acestea au fost retrase din circulaţie, însă autoritățile susțin că fenomenul este unul alarmant. Mai exact, apariția bancnotelor false a cunoscut un avans de 18,6%, comparativ cu 2023, a anunțat Banca Centrală Europeană (BCE).
Concret, oamenii trebuie să fie atenți când merg la cumpărături și mai ales, la restul pe care îl primesc de la casieri. Banii pentru care poți avea probleme cu legea sunt, în general, cei care au o valoare mai mică. Spre exemplu, cei de 10 și 20 de euro.
În plus, specialiștii arată că bancnotele de 50 de euro sunt falsificate rapid de escroci. Bancnotele cu o valoare mică sunt mai ușor de plasat în comerț. De asemenea, sunt detectate greu de oameni și de comercianți.
„Deşi ponderea este foarte mică, numărul efectiv de bancnote contrafăcute a crescut comparativ cu ultimii ani, când a fost deosebit de scăzut ca urmare a pandemiei de COVID-19.
Cu toate acestea, numărul de bancnote contrafăcute rămâne inferior celui consemnat în anii premergători pandemiei”, a transmis Banca Centrală Europeană (BCE), scrie publicația Agerpres.
Oamenii pot detecta ușor bancnotele contrafăcute pentru că acestea nu conţin deloc elemente de siguranţă. Pot avea doar imitaţii foarte slabe calitativ ale elementelor existente și pot fi verificate prin metoda „atinge, priveşte, înclină”.
Bancnotele originale au schimbări de culoare și reflexii metalizate la mișcare, iar cele false prezintă imprimări statice, fără efecte vizuale dinamice. Banii adevărați au filigranul, firul de securitate și holograma vizibile atunci când sunt privite în lumină puternică.
În aceeași notă, experții susțin că bancnotele reale dispun de un material distinctiv, cu relief tactil pe anumite porțiuni. În schimb, bancnotele false sunt realizate de cele mai multe ori din hârtie de calitate inferioară.