După ce s-a încheiat Primul Război Mondial, Ministerul Finanțelor a decis să comandate tipărirea unei serii de bancnote în SUA. Cum arătau acestea și ce s-a întâmplat ulterior cu ele?
Asta se întâmpla între anii 1919-1920, având în vedere că țara noastră traversa o perioadă de stabilizare economică, dar și de reconstrucție. Chiar și așa, lucrurile nu au mers conform planului.
Bancnotele românești au fost într-adevăr tipărite în SUA, la cererea Ministerului Finanțelor. Pe de altă parte, niciodată nu a fost clar motivul pentru care acestea nu au fost introduse în circulație.
Arhivele BNR arată că o mare parte dintre bancnote au fost distruse la acea vreme. Au mai rămas doar câteva, care sunt și extrem de rare. Chiar și așa, rămân semne de întrebare cu privire la scopul acestora.
„Continuând seria prezentării unor exemplare rare de bancnote româneşti, iniţiată în anul 2023 prin etalarea biletelor ipotecare – primii lei din hârtie, în acest an vor fi expuse bancnote dintr-o serie fabricată în anii 1919-1920, în Statele Unite ale Americii, la comanda Ministerului de Finanţe.
Aceste bilete, nefiind puse în circulaţie şi distruse ulterior (după sursele Băncii Naţionale a României), sunt rarisime în serii complete, în stare foarte bună de conservare şi cu numere de serie consecutive, cum sunt piesele care fac parte din expoziţie”, au spus reprezentanții Muzeului de Istorie la acea vreme.
Iată că anul trect, bancnotele românești produse în SUA au putut fi văzute. Ele au fost expuse în cadrul Micro-expoziţiei „Leul de hârtie: biletele Ministerului Finanţelor (1919-1920)”, la Muzeul Naţional de Istorie a României.
Și se pare că bancnotele reprezintă un capitol unic din istoria monetară a țării noastre. Deși nici până în prezent nu s-a aflat de ce au fost distruse și cu atât mai mult de ce nu au intrat în circulație, controversele continuă.
Cei pasionați de monede, dar și de bancnote poate știu deja cum arată acestea. Nu există asemănări prea mari dacă ar fi să facem o comparație cu banii din prezent, iar asta și face bancnotele să fie speciale.