News

Bancnotele și monedele românești pe care trebuie să le înlocuiești. Serviciul este gratuit și nu durează mult

Bancnotele și monedele românești pe care poți să le înlocuiești, în anumite condiții, potrivit legii. Ce trebuie să faci
10.08.2024 | 17:25
Bancnotele si monedele romanesti pe care trebuie sa le inlocuiesti Serviciul este gratuit si nu dureaza mult
Bancnotele și monedele românești pe care trebuie să le înlocuiești. colaj Fanatik/ foto Hepta/pinterest
ADVERTISEMENT

Bancnotele și monedele românești pe care poți să le înlocuiești, în anumite condiții, iar în acest sens te poți adresa reprezentanților Băncii Naționale a României (BNR). Serviciul este gratuit, iar banii sunt înlocuiți rapid.

Ce bancnote și monede românești trebuie să înlocuiești. Condițiile în care poți face acest lucru

Concret, românii care dețin bancnote și monede deteriorate sau uzate pot solicita Băncii Naționale să le preschimbe. Evident, aceștia trebuie să se afle în circulație. Există, însă, anumite situații când acest lucru nu este permis.

ADVERTISEMENT

Mai exact, BNR poate să refuze înlocuirea dacă banii sunt prea uzați. De exemplu, în cazul în care bancnotele sunt ilizibile. Acest lucru se întâmplă și dacă lipsește mai mult de 40 la sută din suprafața acestora, arată avocatnet.ro.

Legea 312/2004 prevede că BNR „înlocuiește, fără taxe și comisioane, bancnotele și monedele emise și neretrase din circulație”. Românii vor primi înapoi 100% din valoarea banilor respectivi, condiția fiind ca aceștia să poată fi identificați.

ADVERTISEMENT

În situația în care bancnotele și monedele românești sunt foarte deteriorate sau uzate, BNR va refuza preschimbarea lor. Ulterior, acestea vor fi scoase din circulație și distruse. De asemenea, deținătorii nu vor primi compensațiile.

Unde poți trimite banii uzați sau deteriorați

Cei care au astfel de bani românești și doresc să-i înlocuiască sunt așteptați la sucursalele BNR. Dacă nu pot ajunge aici, sumele respective pot fi expediate prin Poșta Română la sediul Băncii Naționale, menționează sursa citată.

ADVERTISEMENT

Dacă monedele sau bancnotele trimise prin poștă vor fi înlocuite, taxele care se cuvin după trimiterea banilor către deținători vor fi plătite de Banca Națională a României. Există șase sucursale ale BNR în mai multe județe.

Vorbim de sucursalele din București, Constanța, Cluj, Timiș, Iași și Dolj. Totodată, BNR are agenții în 13 județe din țară. Datele de contact pentru fiecare dintre acestea pot fi identificate aici.

ADVERTISEMENT

Dacă o persoană constată că banii românești i-au fost furați, distruși ori au fost pierduți, Banca Națională a României nu poate oferi compensații. Aceeași regulă se aplică și dacă un cetățean este victima înșelătoriilor falsificatorilor de bani.

 

ADVERTISEMENT