În ultimele trei zile, în Rusia s-a înregistrat un val de incidente în care diverse locații, inclusiv bănci, centre comerciale, oficii poștale și clădiri guvernamentale, au fost ținte ale unor tentative de incendiere, conform relatărilor din presa locală, citate de AFP.
Până acum, au fost raportate în jur de 20 de astfel de incidente separate. Cei implicați au folosit dispozitive artizanale explozive sau artificii pentru a produce pagube, iar cele mai multe atacuri au avut loc în Sankt Petersburg, Moscova și în localitățile din apropiere, potrivit informațiilor furnizate de agenția TASS și site-ul independent Fontanka.
Imagini apărute după unul dintre atacuri au arătat un bancomat distrus și ferestrele clădirii afectate spulberate, în timp ce în alt caz o mașină de poliție a fost găsită incendiată, mai arată sursa citată.
Țintele principale au inclus terminale bancare ale instituțiilor de stat, centre comerciale, sedii poștale, birouri de recrutare militară, vehicule ale forțelor de ordine și alte clădiri administrative.
Conform declarațiilor Sberbank, una dintre principalele bănci de stat, în ultima săptămână a fost observată o creștere cu 30% a tentativelor de incendiere. TASS a raportat că majoritatea persoanelor reținute în legătură cu aceste atacuri erau persoane în vârstă. Instituția bancară a susținut că acestea ar fi fost manipulate de „înșelători” din Ucraina.
Serviciul Federal de Securitate (FSB) din Moscova a avertizat populația că indivizi necunoscuți, pretinzând că sunt agenți de securitate, au contactat telefonic cetățeni ruși în vârstă, convingându-i să participe la acte de sabotaj în schimbul unor recompense financiare sau pentru deblocarea conturilor bancare.
De asemenea, o sursă anonimă citată de TASS a precizat că cei implicați erau racolați online de persoane care le promiteau sume de bani pentru astfel de acțiuni.
Înregistrările de pe camerele de supraveghere, distribuite pe rețelele sociale, arată unele dintre persoanele implicate folosindu-și telefoanele mobile pentru a filma tentativele de incendiere pe care le puneau în practică. Kievul nu a oferit nicio reacție oficială la aceste evenimente sau la acuzațiile conform cărora atacurile ar fi fost coordonate din Ucraina.
De la începutul conflictului din Ucraina, în februarie 2022, birourile de recrutare militară din Rusia au devenit frecvent ținte ale atacurilor cu dispozitive incendiare improvizate.
Situația s-a agravat după ce, în septembrie 2022, Vladimir Putin a anunțat o mobilizare masivă, în urma căreia peste 300.000 de cetățeni ruși au fost recrutați. Tribunalul rus a impus pedepse severe, cu ani grei de închisoare, pentru cei găsiți vinovați de comiterea acestor fapte.