Bandele organizate de hoți au devenit o problemă majoră pentru transportatorii din Europa, cărora li se fură frecvent marfa din camioane. Adriana Mureșan, șoferiță de TIR, a relatat, la Digi24, care sunt riscurile cu care se confruntă și care sunt metodele de acțiune ale hoților.
Recent, pe 10 februarie, poliția italiană a capturat o bandă de cinci hoți, printre care și români, care jefuiau camioane parcate în zone din nordul Italiei. În două dintre aceste atacuri, șoferii au fost sechestrați de către infractori.
Au fost și cazuri în care TIR-urile erau jefuite din mers, iar șoferii au ajuns să știe care sunt regiunile cele mai riscante.
„Ni se fură motorina, se fură faruri, se fură semnalizatoare, se fură baterii, se fură roțile de rezervă. Se fură din mers, se fură marfa în parcare, ni se taie prelatele. Se deschid ușile, se forțează, se ia marfa. Se fură din cabină. Foarte mulți colegi de-ai noștri au pățit-o, și eu am pățit. Și mie mi s-a furat și motorină, și marfă. Ne sparg ușile camioanelor, intră noaptea și iau tot ce prind, inclusiv hainele”, a declarat Adriana Mureșan.
Potrivit acesteia, hoții obțin informații legate de transportul unor mărfuri cu valoare mare, existând un nivel de sofisticat de coordonare a acțiunilor. Cele mai căutate sunt TIR-urile care transportă telefoane, televizoare, laptopuri, parfumuri sau țigări. Au fost cazuri când au fost furate camioane întregi de parfumuri.
„Cu tehnologia din ziua de azi este foarte simplu de a localiza unde se încarcă. Nu sunt specialist, dar îmi imaginez că dacă cineva vrea să vadă cine încarcă parfum, se duce la fabrica respectivei fabrici și vede”, a spus șoferița.
Hoții nu caută doar marfa din spațiul de depozitare al camionului, ei spărgând deseori și cabina, în timp ce este parcat. Se fură și motorina din rezervoare.
„Pur și simplu ți se sparge rezervorul și gândiți-vă că un camion cu rezervorul plin are până la 1.500 de litri de motorină, care înseamnă foarte mulți bani. Nu este problema furtului în sine, cât este problema pagubei pe care o fac hoții când sparg rezervoarele, pentru că în general firmele au încercat să se protejeze, au tot felul de sisteme antifurt, dar hoții întotdeauna sunt cu un pas înaintea noastră”, spune Adriana Mureșan.
Nu doar marfa este în pericol, deseori și șoferii fiind vizați. „Eu mi-aduc aminte de un caz întâmplat acum trei sau patru ani în Spania, când o bandă care se ocupa și cred că încă se mai ocupă cu furtul paleților – camioanele transportă în portapaleți dedesubt paleții pe care îi dau la schimb la descărcare; nu costă mult un palet, 8 euro, dar sunt oameni care se dedică în a-și completa veniturile mergând prin parcări și furând paleții. Ei bine, în acest caz trist de acum trei sau patru ani, colegul nostru, șoferul, a coborât din cabină pentru că a auzit mișcare, și și-a pierdut viața încercând să apere niște paleți de o valoare de 100 de euro probabil. A încercat să se ia la trântă cu hoții, l-au împins, a căzut, s-a lovit la cap și a murit. Nu este singurul caz”, a povestit Adriana Mureșan.
În aceste circumstanțe, șoferii au încercat să pună la punct propriile metode de prevenire a furturilor. „Încercăm să ne avertizăm pe rețelele de socializare, ținem legătura, semnalăm cazurile, parcările, zonele cu pericol, cu risc. După aceea, ne protejăm viața, evident. Este o tâmpenie să cobori în momentul în care tu vezi că cineva îți sparge rezervorul sau îți taie prelata să-ți fure marfa. Niciodată nu vei putea face față hoților, care sunt disperați, și se pot întâmpla accidente. Sunt sisteme de siguranță pentru rezervoare, dar v-am spus, deja sunt depășite, iar cabinele noastre, la anumite camioane, vin cu sisteme de siguranță ca să nu se poată deschide ușa să intre peste noi noaptea. În cazul celor care n-au, modele mai vechi, colegii noștri sunt inventivi, își cumpără dispozitive speciale sau pur și simplu o centură care se folosește pentru legat marfa servește în a prinde ușile una de cealaltă și măcar așa îți asiguri integritatea și chiar dacă se forțează închizătoarea, nu intră peste tine”, a explicat Adriana Mureșan.
Aceasta a mai relatat că au fost cazuri în care hoții au introdus un gaz pe sistemul de aerisire a camionului, iar șoferii au rămas inconștienți în cabină și până la 30 de ore.