Sport

Bănel Nicoliță îl condamnă pe fostul său impresar: „M-a nenorocit! Mi-a încheiat cariera!” Cum a refuzat fostul jucător al FCSB 4 oferte

Fostul mijlocaș al lui Nantes și Saint-Etienne, Bănel Nicoliță, îl consideră vinovat pe impresarul său, Traian Gherghișan pentru decăderea sa și retragerea prematură din fotbal.
06.04.2022 | 09:19
Banel Nicolita il condamna pe fostul sau impresar Ma nenorocit Mia incheiat cariera Cum a refuzat fostul jucator al FCSB 4 oferte
Traian Gherghișan a încheiat colaborarea cu Bănel Nicoliță în urmă cu 7 ani. Sursă foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Bănel Nicoliță s-a lăsat de fotbal mai devreme decât și-ar fi dorit și a pierdut aproape toți banii pe care i-a agonisit în cariera sa de jucător, fiind părăsit și de soție și copii.

Fostul jucător al FCSB, Saint-Etienne și Nantes îl consideră principalul vinovat pentru apusul carierei sale, pe fostul său, impresar, Traian Gheorghișan.

ADVERTISEMENT

Regretele lui Bănel Nicoliță: „La ce condiție fizică aveam, la 31 de ani, eu mai trebuia să joc cel puțin 7 ani”

Transferat în 2011 de la FCSB în Ligue One la Saint-Etienne pentru doar 700.000 de euro, fostul mijlocaș de bandă a lansat un atac dur la adresa fostului său impresar, din cauza căruia ar fi părăsit fotbalul francez: „Oameni buni, eu am crezut maxim în impresarul meu, Traian Gherghișan. M-a nenorocit ca fotbalist, mi-a încheiat cariera. La ce condiție fizică aveam, la 31 de ani, eu mai trebuia să joc cel puțin 7 ani. La ce condiție fizică aveam… Să-ți povestesc.

Președintele lui Nantes avea 24 de ani, tatăl lui era patronul clubului, dar îl lăsase pe el să controleze. Mergeam zi de zi la el și îmi punea contractul pe masă. ‘Semnează!’, dar eu nu semnam nimic. ‘Te rog, semnează cu noi’”.

ADVERTISEMENT

În 2013, Bănel era împrumutat de Saint-Etienne la Nantes, unde a jucat timp de zece luni, iar „canarii” aveau opțiune de cumpărare, însă Nicoliță a susținut că totul a căzut din cauza impresarului său: „Nu semnam! Voiam să-i dea ceva și domnului impresar șmecher. El îmi zicea: ‘Nu-i dau nimic’ I-am propus altceva! Să îmi ia mie 10.000 de euro din salariu, într-un an veneau 120.000 de euro și să-i dea lui măcar 60.000”.

Președintele lui Nantes însă nu ar fi fost de acord să îi dea un comision impresarului Traian Gherghișan, iar Bănel Nicoliță spune că din această cauză nu și-a mai prelungit contractul: „N-a vrut! Și mi-a zis ceva de genul: ‘Nu-i dau niciun euro, e un golan, un mincinos, nu-i dau’. Mi-a zis apoi: ‘Dacă nu semnezi și mergi cu el, te lași de fotbal’. Au trecut 6 luni și ce crezi? Așa a fost! Aveam 4 oferte pe masă, Saint Etienne, Nantes, o echipă din Turcia, oferte concrete, trimise pe mail.

ADVERTISEMENT

Eu eram de acord să merg, salariul era ‘parfum’. Dar ce să facem? Problema era că nu puteam semna fără el, pentru că aveam un contract beton cu el, urma să plătesc niște compensații. Sunt băiat serios, plecat de jos, nu voiam să mă cert. L-am apreciat pentru că el m-a dus ‘afară’. M-a dus la Saint-Etienne. E regretul carierei mele. M-am luat după un om și nu mi-am ascultat instinctul”, a spus Bănel Nicoliță, potrivit GSP.ro.

Impresarul lui Bănel Nicoliță, Traian Gherghișan, i-ar fi pus pe tavă jucătorului 4 oferte: „Foarte multe cluburi din Europa, Asia şi America de Sud”

Relația dintre Bănel Nicoliță și impresarul său a devenit tensionată în 2015, când jucătorul stătea pe bară de circa șase luni: „Dacă nu o să îmi găsească o echipă, atunci voi întrerupe contractul cu el. Îmi doresc să joc. Viaţa mea e fotbalul şi vreau să găsesc o echipă sau un alt impresar care să îmi ofere şansa de a juca fotbal”.

ADVERTISEMENT

Ba mai mult, Bănel Nicoliță era dispus să joace gratis la Al Itihad, unde era antrenor Victor Pițurcă: „Dacă m-ar suna, m-aş duce imediat, fără să cer absolut nimic, pentru că domnul Piţurcă m-a ajutat foarte mult”, a declarat fostul stelist la Digi Sport.

La acel moment, Traian Gherghișan i-a dat replica lui Bănel Nicoliță a afirmat că i-a pus pe masă patru oferte concrete: „Dacă va fi să se transfere prin intermediul altcuiva nu am cum să mă supăr pe el. În vară, am avut oferte concrete de la Caen, Evian, Nantes şi Metalist Harkov. El ştie foarte bine asta, cum ştie şi motivele pentru care totul a picat în cele din urmă.

Plus alte tatonări care au existat cu foarte multe cluburi, din Europa, Asia şi America de Sud. Nu a ieşit deşi am făcut tot posibilul şi sunt primul căruia i-a părut rău”, a spus impresarul pentru sursa citată.

Impresarul lui Bănel Nicoliță rupe din nou tăcerea: „Sunt singurul agent care l-a dus la un asemenea nivel”

Într-o intervenție pentru GSP, Traian Gherghișan a prezentat un amplu comunicat de presă prin care încearcă să se apere de tirul de acuze ale lui Bănel Nicoliță, mai ales că cei doi au încheiat colaborarea în 2015: În general, noi oamenii, nu ar trebuii să ne justificăm deciziile și nici modul în care ne gestionăm prezentul și viitorul, cautând un vinovat pentru eșecurile noastre.. Și totuși, de multe ori o facem, pentru că este mai comod așa decât să ne asumăm propriile noastre greșeli”.

Impresarul îi readuce aminte lui Bănel Nicoliță că el a fost cel care l-a transferat la Saint-Etienne: „Agentul, prin definiție, este cel care vine cu ofertele către jucător, iar acesta le acceptă, sau nu. Într-adevăr, pentru Bănel a fost o mare realizare când a început să joace la Steaua. Și mai neașteptat pentru el a fost când, în 2011, i-am intermediat transferul la Saint-Etienne, una dintre cele mai titrate echipe din Franța (10 titluri de campioană). Sunt singurul agent, dintre toți cei cu care a colaborat, care l-a dus la un asemenea nivel”. 

Gherghișan consideră că Nicoliță este principalul vinovat, în final fiind cel care a luat deciziile neinspirate și a depins în mare măsură de el să se impună în campionatul Franței: „Au trecut 11 ani de când l-am pus pe aceeași linie de start cu Pierre Aubameyang , Kurt Zouma, Max Gradel, etc, și uitați-vă la carierele fiecăruia. Nimic nu l-a împiedicat și pe Bănel să își depășească nivelul, sau cel puțin să se mențină acolo unde l-am ajutat să ajungă. Dacă, mai departe, nu a luat cele mai bune decizii, sunt lucruri care îi aparțin în totalitate. Ultima perioadă în care l-am reprezentat ca și agent a fost cea în care a activat în campionatul francez”.

Traian Gherghișan, mesaj pentru Bănel Nicoliță: „Încearcă să își justifice lipsurile dând vina pe oamenii care i-au ridicat!”

Impresarul lui Bănel Nicoliță consideră că jucătorul putea să își relanseze cariera și să joace încă mulți ani, așa cum și-a dorit: „Nu știu cine l-a reprezentat mai departe, cine l-a sfătuit să semneze cu următoarele cluburi. Îi apreciez pe toți ceilalți agenți, și chiar colaborăm atunci când este spre binele și în interesul jucătorului, pentru un contract mai bun, pentru o echipă mai bună. Toți știm ce muncă este pentru a putea ridica nivelul unul jucător, dar și pentru a îl menține.

Dumnezeu îți dă, dar nu-ți bagă și în traistă. La 31 de ani sunt mulți jucători care își termină cariera, dar mai mulți sunt cei care și-o relansează și joacă până la 37-38 de ani, chiar 40. Sunt atâtea cazuri.

Încerc să îl înțeleg pe Bănel, nu este primul jucător care are regrete sau chiar frustrări pe faptul ca ar fi putut sa ia decizii mai bune, că ar fi putut să realizeze mai multe în trecut. Sunt sute de cazuri de fotbaliști celebri care au eșuat într-un moment al carierei lor. Însă nu am auzit prea multe cazuri când respectivii încearcă să își justifice lipsurile dând vina pe oamenii care i-au ridicat.

Asta nu mai înțeleg. Dar, nu mă mai surprinde nimic, sunt oameni și oameni pe lumea asta. Știm cu toți ca Dumnezeu îți dă, dar nu-ți bagă și în traistă. A avut șansele lui, cum a profitat sau nu de ele, sunt deja de domeniul trecutului”. 

Traian Gherghișan e convins că Bănel Nicoliță își va găsi din nou drumul în fotbal

Traian Gherghișan consideră că Bănel Nicoliță nu și-a spus ultimul cuvânt în fotbalul românesc și poate reuși în cariera de antrenor sau cu noua lui școală de fotbal: „Bănel Nicoliță a avut calitate ca și fotbalist, sunt convins ca ar putea sa continue în antrenorat, sa crească o academie de copii si sa se relanseze in acest domeniu. Îi urez multă baftă în tot ceea ce își propune”. 

ADVERTISEMENT