Fotbal intern

STEAUA-ASTRA. Interviu Bănel: “E favorită clară” Ce spune de revenire

Omul care în 2006 califica Steaua în semifinalele Cupei UEFA cu golul din Giuleşti a ajuns acum manager în liga a patra la CS Făurei....
10.09.2016 | 13:12
STEAUAASTRA Interviu Banel E favorita clara Ce spune de revenire
ADVERTISEMENT

Omul care în 2006 califica Steaua în semifinalele Cupei UEFA cu golul din Giuleşti a ajuns acum manager în liga a patra la CS Făurei.

Fost fotbalist la Stelei, Bănel Nicoliţă a dezvăluit pentru FANATIK.RO că la 31 de ani nu are de gînd să îşi încheie cariera de fotbalist, deşi de şase luni, de cînd Gică Hagi a renunţat la serviciile sale, nu îşi mai găseşte un alt angajament.

ADVERTISEMENT

La un pas să semneze în Anglia

Bănel, în aprilie Hagi a anunţat că a ajuns la un acord cu tine pentru rezilierea contractului, deoarece vrea să dea credit tinerilor la Viitorul. De ce nu mai joci de atunci?

– Asta e viaţa! L-am înţeles pe Gică Hagi şi am reziliat contractul, deşi mai aveam pînă la sfîrşitul campionatului dreptul să joc la ei. Dar am decis de comun acord să rupem mai devreme înţelegerea. Nu am vrut să mă opun şi mi-am văzut de treaba mea mai departe.

ADVERTISEMENT

Dar, totuşi, de atunci au trecut şase luni

– Pur şi simplu nu mi-am găsit echipă. Am avut ceva contacte, dar nu s-a concretizat nimic. Am fost la un pas să semnez cu Astra, dar nu ne-am înţeles. Apoi, în urmă cu puţin timp, am fost la un pas să semnez cu o echipă din Anglia. Era vorba de o formaţie din Championship, dar totul a picat acolo chiar în ultimul moment. Nu vă pot spune numele echipei, dacă totul a picat acum nu mai are rost.

„Am avut timp să stau mai mult cu familia. Îi iubesc tare mult”

În acest moment cu ce te ocupi?

– Nu mi-am încheiat activitatea de fotbalist. Asta să fie clar pentru toată lumea. Bănel Nicoliţă, la doar 31 de ani, nu este un fotbalist terminat. Îmi caut în continuare un nou angajament şi sper să îl găsesc cît mai repede. Însă, pînă atunci, am decis să mă implic la CS Făurei în Liga 4. Nu sînt jucător la ei. Sînt manager şi acţionar majoritar al clubului. Deja am adus şi nişte sponsori la echipă şi sper să o ajut să urce în Liga 3. Dar îţi repet că aici voi sta doar pînă cînd îmi voi găsi o altă formaţie unde să joc. Dacă jucam în liga 4 la Făurei sînt convins că lumea se grăbea să spună că Nicoliţă e terminat ca fotbalist şi a ajuns din jucător de naţională un fotbalist foarte slab.

ADVERTISEMENT

Îţi este greu că nu joci fotbal?

– Îţi dai seama că îmi este foarte greu. Fotbalul e viaţa mea. Însă în perioada asta de pauză am avut ocazia să stau mai mult cu familia mea. Am stat mai mult alături de copiii mei, de soţie, de mamă şi de fraţi. Îi iubesc pe toţi tare mult.

„Regret că m-am luat după impresar”

Bănel, ai avut ocazia să joci în Franţa la Saint Etienne şi Nantes, de ce ai revenit în România?

ADVERTISEMENT

– Am făcut cea mai mare greşeală că m-am luat după impresarul Traian Gherghişan. În acel moment eu jucam la Nantes, iar cei de acolo mi-au oferit prelungirea contractului pe încă doi ani. Au tras cu oferta asta de mine aproape trei luni, dar fostul meu impresar m-a zăpăcit de cap şi m-a minţit. Mi-a spus că îmi găseşte el o altă echipă mai bună. Apoi am avut o ofertă de la Caen, dar în continuare Gherghişan m-a încurcat. Relaţia asta mai mult ca sigur a fost una dintre cele mai mari greşeli ale vieţii mele. După ce am revenit în România, cariera mea a luat-o rău de tot la vale şi am ajuns acum unde am ajuns.

De ce ai ales Viitorul şi nu Steaua?

– Hai să îţi spun cum au stat lucrurile. Nici eu nu mi-am dorit să mai joc acolo. Steaua rămîne echipa sufletului meu, dar jucasem deja la această echipă şase ani. Ce mai puteam eu să fac mai mult decît ce făcusem în anii respectivi? În plus, antrenorul echipei era Mirel Rădoi. El este fratele meu mai mare, iar tu crezi că dacă eu vorbeam cu el nu mă lua acolo? Şi acum mă întîlnesc cu Mirel şi discutăm despre fotbal. Asta este povestea legată de o posibilă revenire a mea la Steaua. Îi mulţumesc lui Gigi Becali pentru tot ce a făcut pentru mine în anii petrecuţi la Steaua ca jucător.

„Nu pot să uit ratarea calificării în finala Cupei UEFA!”

Cariera de jucător ţi-a adus şi regrete?

– Normal! Nu pot să uit nici după 10 ani ratarea calificării în finala Cupei UEFA. Sînt sigur că dacă ne concentram mai bine ne puteam califica în finală. Însă vreau să îţi spun că meciurile cu Rapid din „sferturi” mi s-au părut mai grele faţă de cele cu Middlesbrough. Şi în Giuleşti, dar şi pe fostul stadion „Lia Manoilu” am avut două dispute foarte tari cu cei de la Rapid. Mă bucur că am reuşit să marchez în meciul tur, iar golul meu s-a dovedit decisiv pentru accederii în semifinale, dar ratarea calificării în finală îmi lasă şi acum un gust amar. Nu pot să uit nici acum ce s-a întîmplat în urmă cu 10 ani. Un coşmar! Am fost la un pas să mai scriem o pagină frumoasă în istoria fotbalului românesc. Dar cred că oricum lumea o să îşi aducă aminte de acea generaţie cu plăcere chiar dacă nu am reuşit să ajungem în marea finală.

Pînă îţi găseşti o echipă, te uiţi la meciurile din Liga 1?

– Sigur! Am fost ca spectator chiar şi pe la meciurile Stelei şi cred că această echipă este favorită clară la cîştigarea campionatului. O să vedeţi acest lucru inclusiv în meciul de duminică împotriva Astrei. În plus, vreau să îl felicit şi pe Stanciu pentru transferul la Anderlecht. Este un copil foarte bun şi sînt sigur că o să devină unul dintre liderii naţionalei. Îi doresc multă baftă şi îl sfătuiesc să profite la maximum de şansa unui asemenea transfer. În rest, sper să prind cît mai repede un contract, deoarece simt că mai pot să joc fotbal cel puţin vreo cinci ani.

188 de meciuri a jucat Nicoliţă la Steaua, în care a marcat 23 de goluri
37 de meciuri a jucat Nicoliţă pentru naţionala României, înscriind un gol

ADVERTISEMENT