News

Bani de la buget pentru Academia Oamenilor de Știință. Ion Iliescu, ÎPS Teodosie sau Aliodor Manolea, pe lista „academicienilor de mâna a doua”

Senatul a adoptat nou formă a legii care va garanta finanțarea de la stat a Academiei Oamenilor de Știință din România, instituție care are ca membri personaje controversate.
10.02.2023 | 13:20
Bani de la buget pentru Academia Oamenilor de Stiinta Ion Iliescu IPS Teodosie sau Aliodor Manolea pe lista academicienilor de mana a doua
Arhiepiscopul Teodosie, generalul Eugen Bădălan și Ecaterina Andronescu sunt printre membrii AOSR/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Academia Română este instituția care ar trebuie să reunească elita cultural-științifică a țării, din acest motiv existând o limitare a numărului de locuri în acest for, la 181 de membri titulari și corespondenți. Această limitare lasă pe afară pe mulți membri ai mediului universitar, mulți dintre ei cu legături în mediul politic, precum și personaje pentru care ar fi imposibil să primească titlul de academician, dar pe care totuși și-l doresc. Din acest motiv, în România a fost înființată Academia Oamenilor de Știință, for în care se îngrămădesc cei care nu au avut loc în adevărata Academie.

Oameni de știință cu epoleți

Un proiect de lege, adoptat luni de către Senat și trimis apoi Camerei Deputaților, vine să asigure finanțarea AOSR de la bugetul de stat și salarii mai mari pentru angajații săi, după ce Academiei i s-a refuzat finanțarea din bani publici în 2020 și 2021. Respectabilitatea instituției era discutabilă din mai multe motive, fiind mai degrabă o copie a Academiei Române, creată pentru a spori vanitatea unor persoane și pentru a le suplimenta veniturile.

ADVERTISEMENT

Deși numele sugerează că ar fi o instituție specializată strict în domeniul științelor, numărul secțiilor este supradimensionat. Astfel, filosofii și teologii sunt trecuți în rândul oamenilor de știință existând o secție dedicată acestor discipline. De asemenea, există o secție de „Științe Militare”, care a permis unor generali să se împopoțoneze cu titlul de academician, onoare de care alde Napoleon sau Friedrich II al Prusiei nu au avut parte.

În al doilea rând, surprinde numărul mare de membri care au legături puternice cu mediul politic, de obicei din PSD, sau cu alte structuri de putere care au asigurat supraviețuirea AOSR, în pofida tentativei de tăiere a finanțării din banii contribuabililor. De exemplu, fostul președinte Ion Iliescu este membru de onoare a Secției de Științe Tehnice, deși cariera acestuia în domeniul hidrotehnic a fost scurtată de faptul că a fost multă vreme un membru marcant al nomenclaturii comuniste. În 2010, AOSR a vrut să-l onoreze și pe Traian Băsescu cu titlul de academician, însă acesta l-a refuzat.

ADVERTISEMENT

Însă lista politicienilor făcuți academicieni prin intermediul AOSR este mult mai lungă. Secretarul științific al Academiei este Petru Andea, deputat PSD în 2000-2008 și 2012-2016. În perioada comunistă, Andea a fost președintele Uniunii Asociațiilor Studenților Comuniști din Timișoara. Președintele Secției de Științe Chimice este Ecaterina Andronescu, ministru al Educației în mai multe rânduri. Până la decesul său din 2022, a fost membru la Științe Tehnice și Șerban Valeca, fost senator PSD și ministru în guvernele Năstase și Grindeanu. În aceeași secție a fost primit ca membru de onoare și Nicolae Robu, pe când era primar al Timișoarei.

Secția savanților în sutană

AOSR a inventat și specia oamenilor de știință cu sutană, printre academicieni fiind trei arhiepiscopi: arhiepiscopul Nifon de Târgoviște Nifon, arhiepiscopul Teodosie al Tomisului și arhiepiscopul Varsanufie Prahoveanul al Râmnicului. Alături de aceștia, în Secția de Filosofie, Teologie și Psihologie este membru și jurnalistul Ion Cristoiu, deși nu este clar în care dintre cele trei domenii s-a ilustrat acesta. Deși conferențiar la Facultatea de Teologie Baptistă, alături de cei trei ierahi ai BOR nu se regăsește deputatul PNL Ben-Oni Ardelean. În schimb, i s-a făcut loc în Secția de Științe Economice, Juridice și Sociologice.

ADVERTISEMENT

Președintele Secției de Științe Istorice și Arheologice este fostul senator PSD Ion Solcanu. Dacă Solcanu are în spate o carieră universitară respectabilă în domeniu, rămân neclare considerentele pentru care în această secție a fost inclus și scriitorul Dinu Săraru. Bineînțeles că Secția de Științe Militare este însețată de generali care, pe lângă uniforma MApN, mai au în șifonier și uniforma de academician. Printre aceștia se află și generalul Eugen Bădălan, condamnat penal în Dosarul Tofan. În componenta civilă sau aproximativ civilă a secției se află și fostul ministru de Externe Teodor Meleșcanu, precum și parapsihologul Aliodor Manolea, care susținea că l-a făcut președinte pe Băsescu în 2009 activând „flacăra violet” ce l-a protejat pe acesta și l-a afectat pe rivalul său, Mircea Geoană.

Aceasta este doar o parte a politicienilor membri ai AOSR, de asemenea nefiind exhaustivă nici lista celor cu probleme penale care se bucură totuși de statutul de academician. Cu asemenea conexiuni în mediul politic, nu este de mirare că în Parlament a a apărut imediat o reacție la tăierea fondurilor din 2020, după ce bugetul de stat pentru acel an prevedea că Academia Oamenilor de Știință urma să se finanțeze doar din fonduri proprii.

ADVERTISEMENT

Academia, salvată prin influență politică

Avocatul Poporului, Renate Weber, a sesizat CCR după ce nici în 2021 nu au fost alocați bani de la stat pentru AOSR, iar un grup de parlamentari a inițiat un proiect de lege în care era prevăzută expres obligativitatea finanțării exclusiv de la bugetul de stat. Astfel, Guvernul nu ar mai putea refuza finanțarea fără să se facă vinovat de încălcarea legii. Totodată, angajații Academiei urmau să fie plătiți după o altă grilă, fapt ce ar avea consecință creșterea salariilor acestora. Proiectul a fost adoptat în iunie 2022, însă președintele Klaus Iohannis a cerut reexaminarea proiectului. Obiecțiile președintelui nu erau neapărat legate de oportunitatea existenței instituției sau de justificarea finanțării sale din fonduri publice, ci de unele imprecizii ale legii privind modul de dobândire a calității de membru și de modalitatea de salarizare viitoare.

Astfel, că legea a intrat în procedură de reexaminare, senatorii dând curs obiecțiilor președintelui Iohannis, dar menținând prevederea esențială: obligația Guvernului de a asigura finanțare pentru AOSR. Noua formă a fost adoptată în plenul Senatului prin votul favorabil unanim al senatorilor PSD și UDMR, în timp ce USR și AUR au fost împotrivă. Liberalii au avut un vot divizat: 14 au fost „pentru”, în timp ce alți 14 fie au votat „contra”, fie s-au abținut. Legea se va duce la Camera Deputaților, iar în cazul unui vot favorabil, va intra în vigoare.

Miza legii nu este doar acordarea unei uniforme fistichii și a posibilității de a scrie „academician” pe cartea de vizită. Beneficiile materiale nu sunt de neglijat: președintele AOSR are o indemnizație lunară netă de 21.840 de lei, iar vicepreședinții și secretarul științific primesc 16.640. Indemnizații primesc toți membrii Academiei: 1.675 lei pentru cei 107 membri titulari, 1.173 lei pentru cei 77 de membri corespondenți și 837 lei pentru cei 15 membri de onoare. Deși aceste sume nu par mari la prima vedere, ele se adaugă la salarii sau pensii deja consistente, unele dintre aceste pensii fiind din categoria pensiilor speciale. La aceste cheltuieli se adaugă și salariile angajaților instituției.

ADVERTISEMENT