News

Bani de la Comisia Europeană pentru compensarea facturilor la energie. Marcel Boloș, acord cu oficialii de la Bruxelles

Ministrul fondurilor europene, Marcel Boloș, a anunțat că România va primi bani de la Comisia Europeană pentru compensarea facturilor la energie.
18.05.2023 | 10:11
Bani de la Comisia Europeana pentru compensarea facturilor la energie Marcel Bolos acord cu oficialii de la Bruxelles
România va primi bani de la Comisia Europeană pentru compensarea facturilor la energie. Anunțul ministrului Marcel Boloș. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Compensarea facturilor la energie se va face din bani veniți de la Comisia Europeană (CE). Suma uriașă obținută de ministrul fondurilor europene, Marcel Boloș, le negocierile cu experții de la Bruxelles.

România va primi bani de la Comisia Europeană pentru compensarea facturilor la energie. Anunțul ministrului Marcel Boloș

Încă de luni, 15 mai, ministrul muncii, Marius Budăi, și ministrul investițiilor și proiectelor europene (MIPE), Marcel Boloș, au ajuns la Bruxelles. Ei au început negocierile cu oficialii europeni pe tema reformării sistemului de pensii din România, în cadrul PNRR.

ADVERTISEMENT

Din Belgia, oficialul MIPE a venit cu o primă ”tranșă” de vești bune pentru cetățeni. Boloș a anunțat că, în urma negocierilor, s-a ajuns la un acord de principiu ca aproximativ 500 de milioane de euro, dintr-un program de investiții pe care riscăm să îl pierdem, să fie folosite pentru plata facturilor la energie.

Cu alte cuvinte, pentru că România nu a utilizat banii în respectivul program de investiții, Comisia Europeană a fost de acord să mutăm banii în fondul de tranziție energetică. De aici se compensează în acest moment facturile la energie.

ADVERTISEMENT

”Delegaţie la Bruxelles, ziua II: 500 de milioane de euro pentru facturile românilor. Un scop important cu care am plecat la Bruxelles a fost să obținem aprobarea unor măsuri pentru sprijinirea IMM-urilor afectate de creșterea prețurilor la energie.

Vă anunț că în urma discuțiilor cu doamna comisar Elisa Ferreira, avem acordul de principiu: vom asigura compensarea facturilor la energie din bani europeni.

ADVERTISEMENT

Mai exact, sumele alocate de la bugetul de stat pentru compensarea prețului la energie pentru IMM-uri și beneficiari prin Fondul de Tranziție Energetică vor fi decontate din fonduri europene. Vorbim despre decontări în valoare de până la 500 de milioane de euro.

Este foarte important de precizat că sunt bani europeni pe care România ar fi riscat să îi piardă. Iar acum, în urma acestei decizii, asigurăm capacitatea statului să ofere în continuare sumele pentru a acoperi costurile ridicate de care IMM-urile și utilizatorii casnici s-au lovit“, a scris Marcel Boloş, pe pagina sa de Facebook.

ADVERTISEMENT

Ce a mai obținut România la Bruxelles

După deplasarea de la Bruxelles, același Marcel Boloş a anunțat un nou proiect pilot în irigaţii care să includă panouri solare flotante şi investiţii în echipamentele de pompare.

În acest moment, expertiza World Bank Europe and Central Asia se dovedește vitală pentru implementarea reformelor pe care România și le-a asumat prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Suntem într-o perioadă în care provocările sunt tot mai complexe: mă refer aici la reforma pensiilor speciale, reforma sistemului public de pensii, reforma privind guvernanța companiilor de stat sau reforma salarizării bugetare. Tocmai de aceea, avem nevoie de o relație mai strânsă, aplicată”, a mai spus Marcel Boloş.

Ministrul spune că a purtat o discuție  în acest sens cu Gallina Andronova Vincelette, Country Director al Băncii Mondiale pentru Uniunea Europeană. I-a propus acesteia să pună bazele unei colaborări și pentru investițiile și reformele RePowerEU.

ADVERTISEMENT