News

Bani de la Guvern pentru crescătorii de porci. Ce sume se oferă și pentru ce rase

08.04.2021 | 21:28
Bani de la Guvern pentru crescatorii de porci Ce sume se ofera si pentru ce rase
ADVERTISEMENT

Vești bune de la Guvernul României pentru crescătorii de porci. Executivul oferă bani pentru fermierii din țară care se axează pe două rase extrem de cunoscute.

Astfel, la mijlocul acestei săptămâni, ajutorul de minimis pentru susținerea crescătorilor de porci de reproducție din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa, pentru perioada 2020 – 2022, a fost aprobat de Executiv.

ADVERTISEMENT

Valoarea totală a ajutorului pentru anul 2021 este de 700.000 de lei, potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii. Resursele financiare se vor asigura de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate MADR pe anul în curs.

Crescătorii de porci din România primesc bani de la Guvern

În prezent, la nivel național, tot mai mulți fermieri încep să crească porci din rasele Mangalița și Bazna.

ADVERTISEMENT

Activitatea lor este sprijinită într-o oarecare măsură și de programul Ministerului Agriculturii, prin care pot primi bani pentru fiecare purcel.

Asociația crescătorilor de porci autohtoni, din care fac parte circa 200 de fermieri din întreaga țară, anunță că cei care vor să se înscrie în programul de sprijin finanțat de guvern, trebuie să aibă exploatații înregistrate și să încheie un contract cu un procesator.

ADVERTISEMENT

Ce sume se oferă și pentru ce rase

Banii oferiți de stat prin intermediul acestui program se ridică la 1.200 de lei pentru o scroafă și 250 de lei pentru un purcel înțărcat.

”În ședința Guvernului din data de 07 aprilie 2021 a fost adoptată Hotărârea pentru completarea art.7 din HG nr. 365/2020 privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a crescătorilor de porci de reproducţie din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa”, pentru perioada 2020-2022, precum şi a unor măsuri de aplicare a acesteia.

ADVERTISEMENT

Având în vedere necesitatea continuării sprijinirii crescătorilor de scroafe din rasele Bazna și Mangalița, este necesară bugetarea schemei pentru anul 2021, astfel încât să se continue susținerea producției de porci și animale de reproducție.

Astfel, prin prezentul act normativ se aprobă valoarea schemei de ajutor de minimis, pentru anul 2021, respectiv 700 mii lei. Resursele financiare se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2021.

Potrivit datelor din evidența Agenției Naționale pentru Zootehnie, în Registrul Genealogic sunt înscrise 1030 capete de scroafe din rasele Bazna și Mangalița, deținute de circa 55 de beneficiari”, se arată pe site-ul Ministerului Agriculturii.

ADVERTISEMENT