News

Bani de la stat. Cum poţi să primeşti până la 200.000 de euro pentru afaceri la ţară

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a pus în dezbatere patru programe prin care vor fi finanțate micile afaceri din mediul rural.
21.05.2021 | 09:09
Bani de la stat Cum poti sa primesti pana la 200000 de euro pentru afaceri la tara
Guvernul vrea să încurajeze deschiderea de afaceri în mediul rural/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Guvernul pune la dispoziția PFA-urilor, microîntreprinderilor și întreprinderilor mici patru ghiduri de finanțare prin care vor putea  deschide sau dezvolta afaceri în mediul rural.

Liniile de finanțare vor fi deschise atât pentru afacerile agricole, cât și pentru cele neagricole, urmând ca sesiunile de înscriere să fie organizate în cursul acestui an, scrie avocatnet.ro.

ADVERTISEMENT

Până la 70.000 de euro pentru tinerii fermieri

Acest program este deschis pentru fermierii care nu au împlinit încă 41 de ani și care vor să devină șefii unei exploatații agricole, precum și pentru firmele cu mai mulți acționari în care un tânăr fermier  exercită pe termen lung controlul asupra deciziilor.

Solicitanții vor putea fi persoane fizice autorizate (PFA), întreprinderi individuale (II) sau întreprinderi familiale (IF), precum și asociații unici și administratori ai unui SRL sau asociați majoritari ai unui SRL. Cei care aplică trebuie să se încadreze în categoria micoîntreprinderilor sau în cea a întreprinderilor mici.

ADVERTISEMENT

Suma nerambursabilă se poate încadra între 40.000 și 70.000 de euro. Prima tranșă, de 75%, va fi acordată la semnarea contractului de finanțare, iar restul de 25% în maximum trei ani de la semnarea contractului, în funcție de implementarea corectă a planului de afaceri.

Sprijin de până la 70.000 de euro pentru înființarea de activități neagricole

Acest tip de ajutor de stat poate fi acordat pentru activități de producție, meșteșugărești sau turistice și servicii. Solicitanții trebuie să fie fermieri sau membri ai unei gospodării agricole care intenționează să-și diversifice activitatea.

ADVERTISEMENT

Suma care poate fi acordată variază între 50.000 și 70.000 de euro, suma fiind acordată în două tranșe: 70% la semnarea contractului de finanțare, iar 30% va fi eșalonată pe o durată de maxim cinci ani, în funcție de realizarea obiectivelor din planul de afaceri

15.000 de euro pentru dezvoltarea micilor ferme

Aplicanții trebuie să dețină o fermă mică și să fie autorizați ca PFA, II sau IF, însă banii pot fi acordați și SRL-urilor cu asociat unic,  cu condiția ca solicitanții să fie încadrați ca microîntreprinderi sau ca întreprinderi mici.

ADVERTISEMENT

În cazul dezvoltării fermelor mici, principiul finanţării nerambursabile este transformarea structurală şi deschiderea spre piaţă a fermelor mici cu potenţial de a deveni întreprinderi agricole viabile, precum şi de a creşte capacitatea de a identifica noi oportunităţi de valorificare a producţiei acestora, conducând la redresare economică și reziliență”, se arată în proiectul de ghid pentru această submăsură.

Sprijinul nerambursabil va fi în cuantum de 15.000 euro, dintre care 75% se acordă la semnarea deciziei de finanțare, iar 25% în termen de maxim trei ani de la semnarea deciziei, în funcție de implementarea adecvată a planului de afaceri.

Până la 200.000 de euro pentru crearea și dezvoltarea afacerilor neagricole

Programul de finanțare este deschis pentru activități de producție, activități meșteșugărești, activități turistice, precum și pentru furnizarea de servicii sociale, servicii pentru populație sau fabricarea de peleți și brichete din biomasă.

În îndeplinirea acestor deziderate se acordă prioritate activităților de digitalizare la nivelul afacerilor, activităților de protecție a mediului, precum și serviciilor medicale. Astfel, se asigură contribuția la obiectivele EURI de redresare economică, care să contracareze efectele crizei provocate de COVID-19 asupra dezvoltării rurale. De asemenea, sunt vizați fermierii sau membrii gospodăriilor lor agricole care doresc să-și diversifice activitățile economice prin practicarea de activități nonagricole în vederea creșterii veniturilor și creării de alternative ocupaționale”, scrie în proiectul de ghid.

Banii pot fi accesați de către microîntreprinderile și întreprinderile mici neagricole existente sau nou-înființate, însă pot aplica și fermierii sau membrii unor gospodării agricole care își diversifică activitatea de bază agricolă prin dezvoltarea unei activități neagricole.

Ajutorul de stat acordat prin această facilitate poate fie 90%, fie 70% din totalul cheltuielilor eligibile.

După încheierea perioadei de dezbatere publică a proiectelor de ghiduri, AFIR va anunța perioadele de înscriere.

ADVERTISEMENT