News

Bani de la stat pentru copii. Care sunt condițiile

Copiii români cu părinți care lucrează în afara țării vor putea primi ajutorul autorităților statului și al organizațiilor neguvernamentale.
18.02.2023 | 15:40
Bani de la stat pentru copii Care sunt conditiile
Mulți dintre acești copii prezintă risc de abandon școlar Foto: hepta
ADVERTISEMENT

Asta își propune o nouă legislativă a Parlamentului prin care se prin care reglementează posibilitatea ca mai multe tipuri de entități să acceseze fonduri nerambursabile europene, locale sau naționale pentru a implementa programe de ajutor pentru minorii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate.

Copiii vulnerabili ar putea fi ajutați de stat și ONG-uri

Peste 7.000 de copii se aflau la finalul anului trecut în stare de vulnerabilitate – cu risc de sărăcie și excluziune socială – din cauza plecării părinților la muncă în străinătate, arată o statistică a Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție.

ADVERTISEMENT

O altă statistică, realizată de organizația Salvați Copiii, arată că mulți dintre acești minori lipsiți de protecția directă a părinților nu au parte nici măcar de o masă completă pe zi și se află în pragul abandonului școlar.

Este contextul în care parlamentarii au inițiat o propunere legislativă prin care reglementează posibilitatea ca mai multe tipuri de entități să acceseze fonduri nerambursabile europene, locale sau naționale pentru a implementa programe de ajutor pentru minorii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate.

ADVERTISEMENT

Potrivit propunerii de act normativ, aceste programe vor putea fi inițiate și gestionate de instituții publice sau organisme neguvernamentale.

Mai multe tipuri de acțiuni dedicate copiilor vor fi eligibile pentru a fi incluse în aceste programe:

ADVERTISEMENT
  • servicii de suport educațional și psihologic;
  • activități extracurriculare de recreație, precum tabere școlare;
  • activități de evaluare și consiliere vocațională;
  • sprijin material pentru rechizite și hrană, dar și cazare sau decontarea transportului la și de la școală;
  • sprijin acordat copiilor vulnerabili și pentru familiile acestora, pentru fiecare caz particular;
  • consiliere parentală pentru persoanele în a căror grijă se află în acest moment minorii.

Cine poate implementa acest tip de programe?

Pe lista autorităților care vor putea implementa astfel de programe sunt instituțiile de învățământ, medicii de familie și unitățile spitalicești, organizațiile neguvernamentale acreditate în domeniul protejării drepturilor copilului sau cultele recunoscute.

ADVERTISEMENT

„O potenţială sursă de finanţare nerambursabilă o constituie Programul Incluziune şi Demnitate Socială 2021 – 2027, respectiv din cadrul Priorităţii P02 Dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunităţii – zona rurală, cu o alocare totală de 150 milioane euro, din sursa FSE+, în această alocare fiind inclusă şi categoria copii cu unul sau ambii părinţi plecaţi în străinătate în cadrul categoriilor de copii aflaţi in stare de vulnerabilitate”, se arată în expunerea de motive a propunerii legislative, relatează Bugetul.ro.

Pentru a intra în vigoare, propunerea trebuie  să fie votată de Camera Deputaților, promulgată de Președinte, ulterior să fie publicată în Monitorul Oficial.

ADVERTISEMENT
Tags: