News

Bani de la stat pentru o categorie de angajaţi. Urmează să fie disponibilizați la sfârșitul anului

O categorie de angajați care urmează să fie disponibilizați la sfârșitul anului va primi bani de la stat. Guvernul a alocat pentru aceștia suma de 73.000 de lei
09.12.2021 | 12:25
Bani de la stat pentru o categorie de angajati Urmeaza sa fie disponibilizati la sfarsitul anului
ADVERTISEMENT

O categorie de angajați care vor fi disponibilizați la sfârșitul anului 2021 va primi bani de la stat. Hotărârea care prevede oferirea sumei de 73.000 de lei a fost adoptată în ședința de Guvern de miercuri, 08 decembrie.

Bani de la stat pentru o categorie de angajați care vor fi disponibilizați

În ședința de Guvern de miercuri, 08 decembrie, a fost adoptată hotărârea care prevede că o categorie de angajați care vor fi concediați la sfârșitul acestui an va primi suma de 73.000 de lei.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre persoanele care muncesc la Societatea Națională de Închideri Mine –Valea Jiului S.A.

“HOTĂRÂRE pentru aprobarea alocării unei sume din bugetul asigurărilor pentru șomaj pentru plata venitului lunar de completare de care beneficiază persoanele disponibilizate de la Societatea Națională de Închideri Mine –Valea Jiului S.A.

ADVERTISEMENT

Prin Hotărârea adoptată de Guvern, se alocă suma de 73.000 lei, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, pentru plata venitului lunar de completare de care beneficiază cele 30 de persoane care vor fi disponibilizate prin concediere colectivă, în anul 2021.

Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului SA este unul dintre operatorii economici prevăzuți în anexa Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.69/2019 ca și operator cu programe de disponibilizare în derulare”, arată documentul legislativ.

ADVERTISEMENT

Bani de la stat pentru minerii din Valea Jiului

Hotărârea prin care cei 30 de mineri din Valea Jiului care vor fi concediați la data de 31 decembrie vor primi suma de 73.000 de lei a fost adoptată la propunerea Ministerului Energiei.

“Așa cum am mai spus nu lăsăm pe nimeni în urmă și nu neglijăm partea socială. Chiar dacă ne-am asumat o serie de măsuri, ne asigurăm că minerii nu vor avea de suferit și vor avea parte de susținere financiară”, a precizat ministrul energiei, Virgil Popescu.

ADVERTISEMENT

Potrivit acestuia, au fost stabilite mai multe măsuri care să asigure protecția angajaților în urma concedierilor în masă.

“Prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 69/2019 pentru aplicarea unor măsuri de protecţie socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective ca urmare a aplicării programului de decarbonare și de închidere a minelor în perioada 2019-2032, cu modificările și completările ulterioare, s-au stabilit o serie de măsuri care să asigure o protecție socială adecvată persoanelor care activează în cadrul operatorilor economici care derulează programe de închidere a exploatărilor miniere și  pentru care s-a aprobat acordarea ajutoarelor de stat pentru facilitarea închiderii minelor necompetitive”, a mai spus Virgil Popescu.

Despre plata venitului lunar de completare a vorbit și ministrul muncii, Marius Budăi.

“Acest tip de venit este, conform legii, o măsură de protecție socială de care beneficiază persoanele concediate în baza unui plan de disponibilizare, perioada de acordare a acestui venit fiind stabilită în funcție de vechimea în muncă a salariatului”, a menționat Marius Budăi.

ADVERTISEMENT