News

Bani din România pentru comunitățile locale din Moldova. Finanțarea ar putea ocoli guvernul de la Chișinău

Parlamentul va dezbate un proiect de lege prin care administrațiile locale din Moldova vor putea accesa direct fonduri din România, fără intermedierea guvernului moldovean.
08.05.2023 | 16:27
Bani din Romania pentru comunitatile locale din Moldova Finantarea ar putea ocoli guvernul de la Chisinau
România este la al doilea acord de finanțarea nerambursabilă încheiat cu Republica Moldova/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Între România și Moldova funcționează un acord de finanțare nerambursabilă a guvernului de la Chișinău cu 100.000.000 de euro în următorii 7 ani, încheiat în 2022. Acordul similar care l-a precedat a fost un eșec întrucât o mare parte a banilor a rămas nefolosită, iar banii utilizați au reprezentat un mijloc de propagandă electorală pentru guvernele controlate de către oligarhul Vladimir Plahotniuc. În aceste circumstanțe, parlamentari din coaliția de la București propun un nou mecanism de utilizare a banilor.

Bani din România, folosiți ca subsidii pentru partidul lui Plahotniuc

Inițiatorul proiectului semnat de 33 de parlamentari PNL, PSD și UDMR, senatorul liberal Viorel Badea, a admis că sprijinul acordat de România autorităților de la Chișinău nu a avut rezultatele scontate, mai ales în anii în care Vladimir Plahotniuc a fost un personaj influent la vârful statului moldovean. Prin proiect se propune ca o parte a banilor de la București să poată fi accesați direct de către administrațiile locale din Moldova, fără ca banii să mai treacă pe la Chișinău.

ADVERTISEMENT

Chestiunea asta a pornit de la o discuție mai veche. Statul român dădea foarte multe subsidii guvernului Republicii Moldova care era condus de Plahotniuc prin interpușii lui, iar el punea ștampila Partidului Democrat pe proiecte înainte să le trimită în localități. M-am întâlnit cu mulți primari care îmi ziceau:Domnule senator, nu ne mai trimiteți pentru că, fără să vreți, îi ajutați pe ăștia să-și facă campania electorală!” Atunci am avut discuția cu foarte mulți primari de acolo, cu ambasada și, împreună cu Petru Frunze (fost primar de Puhoi, acum parlamentar moldovean din partea PAS – n.red.) ne-am gândit la o formulă de genul ăsta”, a declarat, pentru FANATIK, senatorul de diaspora Viorel Badea.

Noile condiții pentru finanțare

Pe 11 februarie 2022, guvernele român și moldovean au semnat Acordul privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova. Prin proiectul elaborat de Badea și susținut de parlamentari de la București, 10% din acești bani vor putea fi accesați direct de primăriile din Moldova, cu o singură condiție, anume localitățile de peste Prut să fie înfrățite cu localități din România care să asigure expertiză tehnică pentru implementarea proiectelor de către beneficiari.

ADVERTISEMENT

Valoarea maximă a unui proiect este fixată la 100.000 de euro, beneficiarii din Moldova trebuind să asigure o cofinanțare de minim 5% din valoare. Pentru a preîntâmpina situațiile în care politicieni locali să-și asume exclusiv meritele implementării acestor proiecte, o cotă de 3% din fiecare proiect va fi destinată publicității, iar la obiectivele finalizate vor fi amplasate panouri care să menționeze, pe lângă beneficiar, și finanțatorul, în acest caz Ministerul Dezvoltării din România, precum și primăria partener din țara noastră.

Înaintea acordului aflat în vigoare între București și Chișinău, a existat unul similar, adoptat în 2010, însă acesta s-a dovedit un eșec. Nu doar că banii din România au contribuit la menținerea unui regim corupt în Moldova, ei nici măcar nu au fost folosiți decât în mică măsură. Din cele 100 de milioane de euro, doar puțin peste 32 de milioane au fost folosiți efectiv, pentru reabilitarea și modernizarea a peste 1.000 de grădinițe și instituții școlare din Republica Moldova sau asigurarea unei contribuții la dezvoltarea gazoductului Iași-Chișinău.

ADVERTISEMENT

A fost și imobilitatea autorităților române, nu putem arunca vina doar peste hotare. S-au dat niște bani la un moment dat pentru câteva muzee, s-au mai făcut grădinițe, dar nu a existat o foaie de parcurs, un listing clar de investiții. Măcar să venim cu banii ăștia și să știm că se vor regăsi în chestiuni concrete, pe care și le dorește comunitatea”, a comentat Badea.

Guvernul Dodon-Plahotniuc a refuzat ajutorul din România

România a propus prelungirea valabilității acordului, care înceta la noiembrie 2020, astfel încât și banii rămași să poată fi folosiți, însă guvernul de la București a pus o serie de condiții de natură să ofere garanții legate de menținerea parcursului european al R. Moldova, cu respectarea principiilor democratice şi ale statului de drept, de asigurarea implementării depline a prevederilor Acordului de Asociere încheiat cu Uniunea Europeană şi realizarea reformelor necesare, cu accent pe reforma în domeniul justiției, de asigurarea condițiilor pentru consolidarea şi protejarea prezenţei investiţionale a României în Moldova.

ADVERTISEMENT

Răspunsul guvernului de la Chișinău, la acea vreme o coaliție între Partidul Socialiștilor al lui Igor Dodon și Partidul Democrat al lui Vladimir Plahotniuc, a venit abia în februarie 2021 și nu conținea garanțiile cerute de către partea română.  „În consecință, Ministerul Afacerilor Externe, deși a întreprins toate demersurile din sfera sa de competență pentru prelungirea Acordului din 2010, este nevoit să își exprime regretul pentru ieșirea din vigoare a acestuia. În același timp, MAE asigură cetățenii Republicii Moldova că România va rămâne un partener predictibil și implicat, așa cum au dovedit-o toate acțiunile sale de până acum”, anunța Ministerul de Externe de la București, într-un comunicat din 28 martie 2021.

Ulterior, puterea de la Chișinău a fost preluată de către Partidul Acțiune și Solidaritate, al președintelui Maia Sandu, iar relațiile bilaterale au fost relansate astfel că un nou acord a fost semnat în februarie 2022. „Foarte multe lucruri s-au schimbat, văd asta cu ochiul liber. Lucrurile se schimbă fundamental și la nivel de finanțări și la nivel de urmărire a finanțării. La nivel politic, nu cred că trec mai mult de două luni fără ca o comisie parlamentară de la noi să nu se vadă cu una de la Chișinău”, a observat Viorel Badea.

Chiar dacă acum nu se mai pune problema ambiguității poziției puterii de la Chișinău față de parcursul european al Moldovei, proiectul parlamentarilor din coaliția de la București este menit să confere siguranța că toți banii vor fi folosiți în termenul convenit. Astfel, comunitățile locale de peste Prut vor putea folosi cei 10.000.000 de euro până în iunie 2025, iar în cazul unei reușite, suma ar putea fi suplimentată de către guvernul român.

ADVERTISEMENT