News

Vin bani europeni! Comisia Europeană a aprobat harta ajutoarelor regionale pentru România

Comisia Europeană a aprobat distribuția ajutoarelor care urmează să fie acordate regiunilor defavorizate între 2022 și 2027. Aceste finanțări au rolul de a reduce decalajele dintre regiuni.
20.12.2021 | 21:48
Vin bani europeni Comisia Europeana a aprobat harta ajutoarelor regionale pentru Romania
ADVERTISEMENT

Prin aderarea la Uniunea Europeană, România a primit acces la o serie de programe și scheme de finanțare care sunt gândite să permită dezvoltarea diferitelor sectoare economice și a regiunilor defavorizate.

Comisia Europeană a aprobat o astfel de chemă de ajutor care vizează ajutarea regiunilor europene subdezvoltate. În cadrul acestui plan, a fost aprobată și harta pe baza căreia va avea loc acordarea de ajutoare între ianuarie 2022 și decembrie 2027, notează News.ro.

ADVERTISEMENT

Această decizie a Comisie cuprinde harta pe baza căreia va avea loc distribuirea acestor bani în cazul României. Această împărțire stabilește valoarea finanțărilor care vor fi oferite și, conform informațiilor oficiale, vor viza regiuni care însumează 89,34% din populația țării noastre.

Finanțarea aceasta va avea loc în cadrul Orientărilor revizuite privind ajutoarele de stat regionale (OAR). Acest program a fost aprobat de către Comisie în luna aprilie 2021 și are ca scop reducerea decalajelor dintre diferitele regiuni din Europa.

ADVERTISEMENT

Conform normelor europene, aceste decalaje sunt înțelese în termeni de bunăstare economică, venituri sau șomaj, teme care fac parte din politicele de coeziune practicate de către Uniunea Europeană.

Prin OAR, regiunile care vor primi aceste fonduri vor trebuie să le folosească pentru a implementa politici care țin de combaterea depopulării, dar și pentru a face o tranziție stabilă către o administrație digitalizată și o economie cu emisii reduse sau chiar zero de carbon.

ADVERTISEMENT

Această finanțare oferită de către UE vine la pachet și cu o serie de restricții care ar trebui să mențină un oarecare echilibru între statele membre. Astfel, regulile de acordare a pachetelor de ajutor au rolul de a limita competiția între țări și a împiedica atragerea de forță de muncă dintr-o zonă în alta.

Cum sunt împărțiri banii europeni în România?

În țara noastră, șapte regiuni au intrat în categoria “c “, cele mai defavorizate zone din Uniunea Europeană și care au un PIB mediu sub 75% din media europeană. Aceste regiuni vor primi cele mai importante finanțări în cadrul acestui program.

ADVERTISEMENT

Din informațiile oferite de către Comisia Europeană, în categoria “c ” se află aceste regiuni: Nord-Vest, Centru, Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia și Vest. În cazul acestora, se vor acorda finanțări cuprinse între 30-60%.

Din comunicatul Comisie află că 28 de municipii care se învecinează cu regiunea Sud-Muntenia pot primi finanțări prin intermediul unei derogări. În cazul acestora, finanțările disponibile ajutoarele pot varia între 35-45%.

România va avea posibilitatea să modifice harta adoptată de către Comisia Europeană. În acest fel, diferitele regiuni subdezvoltate din țara noastră vor putea accesa finanțări mai generoase în cadrul acestui program.

ADVERTISEMENT