News

Bani europeni pentru situații de urgență

22.06.2019 | 14:53
Bani europeni pentru situatii de urgenta

Părea o zi obișnuită, un început de iunie ploios, într-o comună din Timiș, unde majoritatea locuitorilor sunt vârstnici. O viitură a venit peste casele acestora și le-a acoperit curțile în câteva secunde. „Luați maică și câinele, că și el e suflet! A avut grijă de mine atâta timp!”, spunea o bătrână din Ohaba Lungă, în timp ce pompierii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Banat” îi salvau viața. Femeia a rămas izolată în casă, alături de paznicul gospodăriei, câinele. Pericolul era imens, apa depășise deja înățimea de un metru. Din fericire, pompierii au ajuns la timp. Bătrâna și câinele au fost transportați cu o barcă de intervenție. Mesajul ei, însoțit de o fotografie, a devenit viral pe rețelele de socializare.

„Audacia et Devotio” (curaj și devotament) este deviza salvatorilor noștri, iar faptele lor reflectă pe deplin aceste valori. De zile întregi, de când a venit peste România un val puternic de viituri, salvatorii din Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) derulează intervenții dramatice în toată țara. Datorită lor, sute de persoane supraviețuiesc situațiilor critice.

Numărul intervențiilor crește de la an la an și, până nu demult, multe din echipamentele IGSU nu făceau față nevoilor de urgență. Au fost depuse eforturi impresionante pentru îmbunătățirea calității sistemului de intervenție și pentru acordarea primului ajutor calificat.

Fonduri europene susțin nevoile salvatorilor. Prin proiectele ,,Răspunsul eficient salvează vieţi” (Efficient Response Saves Lives: ERSL I și ERSL II) s-au dotat 42 de centre operaționale din subordinea IGSU, care acționează în domeniul gestionării situațiilor de urgență. În acest fel, a crescut capacitatea Inspectoratului de a acționa în cazul inundațiilor, a alunecărilor de teren și a incendiilor și de a opera în zonele greu accesibile.

„În spatele poveștii IGSU se află oamenii care lucrează în regim de urgență, non-stop și fac astfel încât toate proiectele pe care le începem să le ducem la bun sfârșit. Sunt proiecte [n.r. proiecte din fonduri europene] de mare anvergură, care odată implementate, ne ajută să creștem capacitatea noastră de reacție la situații de urgență. Secretul este simplu: există oameni dedicați și specialiști care-și fac treaba. Ei au reușit să absoarbă numeroase fonduri europene pentru IGSU, având și un sprijin semnificativ din partea Ministerului Fondurilor Europene și a specialiștilor de la Programul Operațional Infrastructură Mare”, declară Dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU).

Au avut și probleme de birocrație, dar, așa cum spune și Dr. Raed Arafat, totul este să le depășești prin muncă, pentru că responsabilitatea este imensă, viața românilor… și nu doar.  DSU și, implicit, IGSU este parte a unor proiecte internaționale, între care și cele transfrontaliere cu Bulgaria, Ucraina și Republica Moldova, acolo unde desfășoară exerciții și au echipe SMURD.

Oamenii de la situații de urgență

Cel mai impresionant exemplu de umanitate și de profesionalism ni-l oferă salvatorii IGSU sau oamenii de la situații de urgență.

Devotamentul lor și echipamentele achiziționate pe bani europeni au condus la mărirea capacității României de răspuns la dezastre. Au fost cumpărate mii de stații de comunicații, sute de complete de scufundare și motopompe, zeci de tablete electronice, autospeciale, ambarcațiuni, compresoare și multe alte echipamente. A fost construit un poligon de antrenament și instrucție, astfel încât pompierii să fie pregătiți la cel mai înalt nivel.

„Principalul avantaj al acestui tip de finanțare este că nu trebuie rambursată. Chiar dacă procesul de obținere este complex și presupune pregătirea unui volum semnificativ de documente, implementarea este mult mai facilă, în condițiile în care este posibilă obținerea unei sume considerabile. Utilizarea eficientă a acesteia poate contribui semnificativ la dezvoltarea instituției. Impactul s-a făcut vizibil prin investițiile realizate în ultimii ani și prin zecile de proiecte europene implementate cu succes”, a transmis Generalul de brigadă, Dan-Paul Iamandi, Inspectorul general.

Pentru a eficientiza acțiunile de intervenție, în 2018 IGSU a desfășurat 3410 exerciții cu forțe în teren, dintre care 3 naționale și alte 19 organizate de UE în cadrul Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene. În anul 2019, activitățile pe linie de pregătire se desfășoară similar anului trecut, IGSU participând la exercițiile VIGOROUS WARRIOR 19, EMALERT 19 etc.

Prin foc, pe apă, salvatorii sunt la datorie, iar ceva le dă mereu putere.

„Neputința este cea mai îngrozitoare! Să știi că poți salva viața unui om, dar uneori să te încurce tot felul de impedimente… În ultima vreme, însă, unitatea noastră, dar și altele din țară și-au înnoit echipamentele, și-au întărit echipele, fapt care ne dă speranța că vom reuși să ne îndeplinim misiunile până la capăt. Mi-au rămas în minte multe cazuri speciale, am văzut  momente dramatice, când oamenii au renăscut, pur și simplu, ca pasărea Phoenix. Neputința din ochii celor în nevoie ne dă putere să luptăm pentru a-i salva”, mărturisește Damian T., un pompier cu experiență de 30 de ani la ISU Timiș.

Context

Proiectul IGSU ,,Răspunsul eficient salvează vieţi” (ERSL I) a fost finanțat prin Programul Operațional Sectorial Mediu 2007-2013 și s-a derulat în perioada 18.12.2015-31.12.2015, cu un buget de aprox. 30,30 milioane euro. ,,Răspunsul eficient salvează vieţi” (ERSL II), finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, a fost implementat în intervalul 02.09.2016 – 31.05.2017, cu un buget total de 24,50 milioane Euro. Ambele proiecte au urmărit dezvoltarea capacității de salvarea a vieții populației, prin creșterea gradului de protecție și prin eficientizarea răspunsului în caz de dezastre.

Acest articol face parte din campania Ministerului Fondurilor Europene, „Bani europeni pentru idei românești” și a fost publicat pe www.fanatik.ro, în cadrul proiectului „Campanii de comunicare pentru promovarea fondurilor ESI 2014-2020” (cod MySMIS 120088), cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Asistență Tehnică 2014-2020.