News

Bani în plus la salariul minim. Ministerul Finanțelor are planul pregătit

Pentru a combate consecințele sociale negative cauzate de creșterea prețurilor, Ministerul Finanțelor pregătește un proiect care aduce românilor 200 de lei în plus la salariul minim.
04.05.2022 | 17:30
Bani in plus la salariul minim Ministerul Finantelor are planul pregatit
Bani în plus la salariul minim. Foto: pixabay.com - colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Aici se va ajunge prin neimpozitarea și neincluderea în baza de calcul a contribuțiilor sociale obligatorii a sumei de 200 lei/lună. Ministerul Finanțelor a transmis că măsura este opțională și ar urma să se aplice de la 1 iunie.

Conform sursei citate, actul normativ necesar a fost elaborat pentru îndeplinirea măsurii adoptate în cadrul programului guvernamental ”Sprijin pentru România”,”200 de lei în plus pentru salariul minim (creștere voluntară scutită de taxe)”.

ADVERTISEMENT

Astfel, este propusă neimpozitarea și neincluderea în baza de calcul al contribuțiilor sociale obligatorii a sumei de 200 lei/lună, reprezentând venituri din salarii și asimilate salariilor, pentru creșterea voluntară a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, prevăzut în contractul individual de muncă. Reglementarea regimului fiscal derogatoriu are ca scop combaterea consecinţelor sociale negative cauzate de creșterea prețurilor, se arată pe site-ul Ministerului Finanțelor.

Așadar, de la data de 1 iunie 2022, pentru suma rezultată din majorarea salariului minim – de la 2.550 lei lunar la 2.750 lei lunar – nu se datorează impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii. Asta aduce 200 de lei în plus în buzunarele românilor.

ADVERTISEMENT

Și cei angajați recent vor beneficia de banii în plus la salariul minim

Este important de subliniat că de această măsură vor beneficia și persoanele angajate recent. Măsură este valabilă pentru cei care s-au angajat recent în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a ordonanței de urgență și până la 31 decembrie 2022, inclusiv.

Totodată, prin actul normativ sunt aduse o serie de modificări și completări Legii nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală necesare pentru reglementarea obligației de raportare de către furnizorii de servicii poștale a informațiilor specifice referitoare la trimiterile poștale pentru care destinatarul achită expeditorului, prin intermediul rețelei poștale, contravaloarea bunului livrat.

ADVERTISEMENT

Prin această măsură se urmărește identificarea beneficiarilor reali care eludează taxele și impozitele datorate, prin încasarea sub formă de rambursuri prin intermediul furnizorilor de servicii poștale, a veniturilor obținute din tranzacții efectuate în mediul online”, mai arată sursa citată.

 

Tags: