News

Bani în plus pentru o categorie de angajați ai statului. Compensații pentru zilele libere neacordate în timpul pandemiei

O parte dintre bugetari nu au putut să-și ia zile libere pentru supravegherea copiilor în perioada în care școlile au fost închise din cauza epidemiei de coronavirus.
09.08.2021 | 16:50
Bani in plus pentru o categorie de angajati ai statului Compensatii pentru zilele libere neacordate in timpul pandemiei
Zilele libere neacordate vor fi compensate cu majorări salariale
ADVERTISEMENT

Ordonanța de Urgență 147/2020 a instituit posibilitatea acordării de zile libere unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor în situaţia limitării sau suspendării activităţilor didactice care presupuneau prezenţa efectivă a copiilor în unităţile de învăţământ.

Regula nu s-a aplicat tuturor angajaților, ordonanța prevăzând că de acest drept nu pot beneficia „angajații sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională, angajații din penitenciare și personalul din unitățile sanitare publice.

ADVERTISEMENT

Ulterior, ordonanța a fost modificată astfel încât în cazul categoriilor menționate anterior să poată fi acordate aceste zile, la cerere, numai cu aprobarea angajatorului. În cazul familiilor monoparentale, părintele putea opta fie pentru acordarea de zile libere, fie pentru acordarea majorării drepturilor salariale cu 75% pentru fiecare zi lucrată în perioada în care copilul s-a aflat acasă pentru că grădinița sau școala, după caz, a fost închisă din cauza epidemiei.

Angajații MAI vor primi bani în locul liberelor neaprobate

Acum autoritățile intenționează să acorde compensații financiare tuturor angajaților care nu au putut beneficia de zile libere pentru supravegherea copilului întrucât nu au primit acordul angajatorului. Astfel, un proiect de ordin al ministrului de Interne prevede acordarea a 75% din echivalentul salariului pe o zi pentru fiecare zi pentru care angajatul a făcut cerere de liber, dar nu i s-a acordat.

ADVERTISEMENT

Personalul îndreptăţit din cadrul Ministerului Afacerilor Interne poate beneficia de o majorare acordată suplimentar drepturilor salariale cuvenite, în cuantum de 75% din salariul de bază /salariul de funcţie/ solda de funcţie corespunzător /corespunzătoare unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, corespunzător numărului de zile lucrătoare din perioada respectivă, atunci când angajatorul nu a aprobat cererea prealabilă de acordare a zilelor libere prevăzute”, se arată în ordinul pus în dezbatere publică pe site-ul MAI.

Angajații care nu au primit zilele libere solicitate vor primi banii pe respectiva perioadă depunând un dosar care trebuie să conțină inclusiv cererea de concediu în vederea supravegherii copiilor care nu a fost aprobată la vremea respectivă.

ADVERTISEMENT

Condițiile pentru concediul de supraveghere a copilului

OUG 147/2020 prevedea acordarea indemnizaţiei aferente zilelor libere plătite acelor părinţi care îndeplineau următoarele condiţii: au copii cu vârsta de până la 12 ani sau au copii cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani, înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ sau de educaţie antepreşcolară. Celălalt părinte nu a beneficiat de zile libere în perioada aferentă.

Totodată, zilele libere plătite de la buget nu au fost acordate dacă unul dintre părinţi se află într-una dintre următoarele situaţii:

ADVERTISEMENT
  • este în concediu de creştere a copilului;
  • este asistentul personal al unuia dintre copiii aflaţi în întreţinere (în cazul copiilor cu dizabilităţi)
  • este în concediu de odihnă/concediu fără plată;
  • are raportul de muncă suspendat pentru întreruperea temporară a activităţii angajatorului;
  • nu realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură.

Pentru a beneficia de zilele libere plătite de stat, părinţii care au îndeplinit toate condiţiile trebuiau să depună o cerere la angajatorul persoanei care va supraveghea copilul. În același timp, celălalt părinte a trebuit să semneze o declaraţie pe proprie răspundere din care să rezulte faptul că celălalt nu a depus şi el o astfel de cerere.

ADVERTISEMENT