News

Bani mai mulți de la stat pentru elevi și studenți. Ce condiție trebuie să respecte tinerii

Elevii și studenții din România vor primi mai mulți bani de la stat dacă se vor angaja pe durata vacanței de vară în 2024. Ce spune, mai exact legea.
21.06.2024 | 08:16
Bani mai multi de la stat pentru elevi si studenti Ce conditie trebuie sa respecte tinerii
Bani mai mulți de la stat pentru elevi și studenți. Ce condiție trebuie să respecte tinerii
ADVERTISEMENT

Firmele care vor angaja în perioada vacanței de vară elevi sau studenți vor fi stimulate financiar în fiecare lună cu 50% din valoarea indicatorului social de referință (ISR) al asigurărilor pentru șomaj și stimulării ocupării forței de muncă. Suma exactă este de 330 de lei, conform datelor oficiale.

Bani mai mulți de la stat pentru elevi și studenți în vara anului 2024

Acest stimulent financiar a fost deja anunța de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă. Valoarea ISR actualizată în 2024 este de 330 de lei. Stimulentul financiar se poate acorda pentru cel mult 60 de zile lucrătoare într-un an calendaristic, pentru fiecare elev și student care a încheiat un contract individual de muncă.

ADVERTISEMENT

Diferența dintre stimulentul lunar acordat și salariul realizat va fi suportat de angajator, astfel că de acest stimulent financiar lunar vor beneficia angajatorii și angajații, doar dacă aceștia sunt studenți și elevi angajați în baza unui contract individual de muncă pe durată determinată, egală sau mai mică decât durata vacanţei, încheiat în condiţiile legii, cu normă întreagă sau, după caz, cu timp parţial.

Se aplica aceleași principii și acelor studenți sau elevi angajați în baza unui contract de muncă temporară, numai dacă durata misiunii de muncă temporară este egală sau mai mică decât durata vacanţei. În cazul acelor tineri cu vârsta de până la 18 ani, contractul individual de muncă trebuie să aibă o durată de 6 ore pe zi și 30 de ore pe săptămână pentru a se considera încheiat cu normă întreagă.

ADVERTISEMENT

Elevii și studenții care muncesc vara vor primi un stimulent financiar

Pentru a beneficia de acordarea acestui stimulent financiar, angajatorii trebuie să aibă încheiată o convenție cu agenția pentru ocuparea forței de muncă județeană, respectiv a municipiului București. Termenul este de 30 de zile de la data angajării elevilor/studenților. Nu vor beneficia, în schimb, de acest ajutor financiar, următoarele categorii:

Angajatorii care încadrează în muncă elevi şi studenţi anterior datei de începere a vacanţei stabilite potrivit legii, pentru elevii şi studenţii respectivi și angajatorii care au beneficiat, pentru elevii şi studenţii respectivi, de stimulentul financiar prevăzut în lege pentru o perioadă de 60 de zile lucrătoare în cursul anului calendaristic, conform RTV.

ADVERTISEMENT

Guvernul României este foarte darnic în acest an, astfel că tinerii șomeri care își găsesc un loc de muncă vor primi un stimulent de 1.000 de lei. Mai mult, Ministerul Muncii va acorda o primă de inserție de 1.794 de lei pentru absolvenții din evidențele ANOFM, care își vor găsi un loc de muncă în termen de 60 de zile de la absolvire.

De asemenea, Guvernul a pregătit așa zisele prime de mobilitate, care diferă. Așadar, prima de încadrare este de 55 de lei pe zi pentru tinerii care merg la muncă la o distanță mai mare de 15 km de domiciliu. Prima de instalare este de 12.500 de lei pentru tinerii care își schimbă domiciliul pentru că și-au găsit un loc de muncă la o distanță mai mare de 50 km de domiciliu.

ADVERTISEMENT

Ultima este prima de relocare, de 900 de lei pe lună pentru 3 ani, pentru acești tineri care și-au schimbat domiciliul. Potrivit Eurostat, România este țara din Europa care stă cel mai prost la capitolul tineri care muncesc. Astfel, România are cei mai mulți tineri cu vârste între 15 și 29 de ani care nu muncesc, cel mai probabil doar stau acasă cu părinții.

ADVERTISEMENT
Tags:
Fiica lui Ilie Năstase s-a angajat în România! Cu ce se ocupă la...
Fiica lui Ilie Năstase s-a angajat în România! Cu ce se ocupă la 20 de ani frumoasa Alessia
Alimentele pe care ar trebui să le eviți cu orice preț și care...
Alimentele pe care ar trebui să le eviți cu orice preț și care îți „otrăvesc în mod activ” organismul, conform unui medic cardiolog VIDEO
Băiatul lui Gigi Becali s-a căsătorit în mare secret! Povestea de viață îngrozitoare...
Băiatul lui Gigi Becali s-a căsătorit în mare secret! Povestea de viață îngrozitoare a tânărului înfiat de patronal FCSB!
Aproape toată ţara intră de la ora 12.00 sub avertizări cod galben şi...
Aproape toată ţara intră de la ora 12.00 sub avertizări cod galben şi portocaliu de furtuni. Ploi, grindină şi vijelii până joi dimineaţă
Ţi se rupe inima! Ce face Leonard Doroftei în fiecare zi când ajunge...
Ţi se rupe inima! Ce face Leonard Doroftei în fiecare zi când ajunge în România! Cum uită că a fost umilit în Ploieşti
A recunoscut totul! Cătălin Botezatu, declarații despre orientarea lui sexuală, după ce a...
A recunoscut totul! Cătălin Botezatu, declarații despre orientarea lui sexuală, după ce a fost criticat că este Gay: „Și cu femei, și cu bărbați...”
BOMBĂ în SUA! ANUNȚUL făcut de KAMALA HARRIS! LOVITURĂ pentru TRUMP!
BOMBĂ în SUA! ANUNȚUL făcut de KAMALA HARRIS! LOVITURĂ pentru TRUMP!
Alibec, îndrăgostit până peste cap. O campioană mondială la gimnastică i-a sucit mințile...
Alibec, îndrăgostit până peste cap. O campioană mondială la gimnastică i-a sucit mințile fotbalistului
Laura Lavric ar fi lovit un coleg la o nuntă. Autoritățile anchetează situația
Laura Lavric ar fi lovit un coleg la o nuntă. Autoritățile anchetează situația
Ea este soția profesorului cu fustă de la Universitatea din București. Bridget și...
Ea este soția profesorului cu fustă de la Universitatea din București. Bridget și Andrei Nae sunt căsătoriți de ani buni
Șef de companie de stat din Romania: 76.000 de lei pe lună. Cosmin...
Șef de companie de stat din Romania: 76.000 de lei pe lună. Cosmin Ghiță a fost numit director general pe 12 februarie 2023
Rezultate admitere liceu 2024. Elevii află, astăzi, dacă au intrat sau nu la...
Rezultate admitere liceu 2024. Elevii află, astăzi, dacă au intrat sau nu la liceul dorit