News

Bani mai mulți pentru copiii săraci. Alocația pentru susținerea familiei s-ar putea mări

Un proiect de lege prevede majorarea cuantumului pentru alocațiile pentru susținerea familiei, precum și extinderea numărului de beneficiari ai aceste forme de protecție socială.
28.04.2022 | 15:50
Bani mai multi pentru copiii saraci Alocatia pentru sustinerea familiei sar putea mari
Familiile sărace vor primi mai mulți bani pentru a-și crește copiii/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Vicepreședintele PNL Robert Sighiartău, împreună cu câțiva colegi liberali din Camera Deputaților, au inițiat un  proiect de lege prin care va fi dublată suma acordată ca alocație pentru susținerea familiei, dublate fiind și limitele de eligibilitate pentru acest sprijin.

Cuantumul alocației va fi dublat

Alocația pentru susținerea familiei a fost instituită prin Legea 277/2010 având ca scop ajutorarea financiară a familiilor sărace cu copii. Cuantumul alocației depinde de numărul de copii și de veniturile familiei.

ADVERTISEMENT

Calculul se face în funcție de Indicatorul Social de Referință, care este folosit și la acordarea altor beneficii sociale: ajutorul social, alocația lunară de plasament, prestațiile sociale pentru persoanele cu handicap (adulți și copii), nivelul minim al indemnizației pentru creșterea copilului și al indemnizației de acomodare, sprijinul pentru adoptatori și ajutorul pentru refugiați.

Indicatorul Social de Referință (ISR)  a fost majorat în luna martie, de la 500 de lei la 525,5 lei. Majorarea ISR a dus automat la creșterea tuturor beneficiilor acordate în funcție de acest indicator, anume cu 5,1%.

ADVERTISEMENT

Însă inițiatorii proiectului de lege susține că alocația pentru susținerea familiei ar trebui majorată într-o proporție mai mare întrucât „nu a mai suferit actualizări de aproape 7 ani, în condițiile în care creșterea prețurilor a fost constantă, iar în anul 2022 se prefigurează cea mai mare inflație din ultimul deceniu.” Astfel, alocația ar trebui  dublată, potrivit liberalilor semnatari ai proiectului de lege.

O altă modificare vizează pragurile de venit pentru care se acordă alocația. Potrivit celei mai recent actualizări, din 2014, alocațiile erau mai mari pentru familiile al căror venit net pe membru de familie era de 0,40 din ISR, adică 200 de lei. Pentru familiile în care acest venit era peste 0,40 până la 1,06 din ISR, alocația era ceva mai scăzută.

ADVERTISEMENT

Prin proiectul de lege care urmează să intre în procesul legislativ al Senatului, pragurile au fost ridicate până la 0,8 din ISR, respectiv 1,6.

Propunem și majorarea cu 100% a limitelor eligibilității beneficiarilor și a nivelului de alocație, în funcție de venitul mediu lunar net pe membru de familie, dat fiind că în ultimii 7 ani nivelului salariului minim pe economie s-a majorat în fiecare an, astfel încât numărul de beneficiari ai legii s-a redus de la un an la altul”, se spune în expunerea de motive a proiectului de lege.

ADVERTISEMENT

Alocația pentru  susținerea familiei poate ajunge până la 690 de lei

Astfel, potrivit proiectului de lege, pentru o familie în care venitul net lunar pe fiecare membru este de până la 420,4 lei, alocația pentru susținerea familiei va fi de 173 de lei pe lună pentru cu copil, crescând gradual până la 690 de lei, pentru familiile care au patru sau mai mulți copii.

În cazul familiilor în care venitul net lunar pe fiecare membru este între 420,4 și 840,8 lei, alocația pentru susținerea familiei va fi de 158 de lei pe lună pentru cu copil, crescând gradual până la 631 de lei, pentru familiile care au patru sau mai mulți copii.

Inițiatorii susțin că impactul bugetar al acestei măsuri ar putea fi compensat în integralitatea sa din surplusul de încasări din TVA și accize care, în acest an, vor fi cu mult peste prognozele în baza cărora a fost elaborat bugetul de stat pentru 2022.

Potrivit datelor pe luna martie anunțate de către Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS), peste 132.000 de familii au beneficiat de acest tip de alocație. În luna menționată, suma totală plătită a fost de 23.518.000 lei, media alocației fiind de 175,96 lei pe familie.

ADVERTISEMENT