News

Bani mai mulți pentru o categorie de angajați români. Ar putea să ia 10% în plus în luna aprilie

În luna aprilie a acestui ani, o categorie de angajați români încasează bani mai mulți de la stat. E vorba de un plus de 10% pe lângă salariu.
06.04.2023 | 08:10
Bani mai multi pentru o categorie de angajati romani Ar putea sa ia 10 in plus in luna aprilie
Bani mai mulți pentru o categorie de angajați români: 10% în plus în luna aprilie. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Guvernul alocă, în aprilie, bani mai mulți pentru o parte dintre angajații români. În 2022, Executivul a aprobat o OUG care prevede achitarea diferențelor salariale neachitate în perioada 2017-2021 pentru profesori.

Bani mai mulți pentru o categorie de angajați români: 10% în plus în luna aprilie

Începând cu anul 2022, diferențele salariale câștigate în instanță de mai multe cadre didactice vor ajunge la angajați, potrivit unei Ordonanțe de Urgență care a fost aprobată de Guvern.

ADVERTISEMENT

O primă tranșă, de 5%, a ajuns la profesori în toamna anului trecut. Ministrul educației de la acea vreme, Sorin Cîmpeanu, anunța că angajații din învățământ vizați de OUG primesc de la 1 noiembrie sumele restante din sporuri sau majorări. Este vorba despre diferenţele salariale din 2017.

Acum, în preajma Paștelui, cadrele didactice vizate de acest OUG primesc o veste excelentă. În luna aprilie, profesorii încasează banii pentru a doua tranșă a diferențelor salariale din perioada 2017-2021, potrivit unor surse Edupedu.ro.

ADVERTISEMENT

Prin aplicarea prevederilor ordonanței de urgență nr. 48 din 14 aprilie 2022, angajații din domeniul educațional vor lua în această lună 10% din valoarea diferențelor salariale.

Când se acordă celelalte diferențe de bani pentru profesori

Conform actului normativ din 2022, sumele necesare acordării diferențelor de drepturi salariale stabilite se plătesc eșalonat, pe o perioadă de 5 ani, de la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență.

ADVERTISEMENT

Astfel, anul trecut, sumele s-au plătit într-o singură tranșă în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, prevede art. 4, alin. (4) din ordonanța amintită (n.r. OUG 48/2022).

După tranșele de 5% și 10%, urmează încă trei în valoare de 25% (2) și 35%. Ele vor fi acordate în 2024, 2025 și 2026.

ADVERTISEMENT
  • în al treilea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plătește 25% din valoarea diferențelor salariale;
  • în al patrulea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plătește 25% din valoarea diferențelor salariale;
  • în al cincilea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plătește 35% din valoarea diferențelor salariale.

Din datele oficiale, plata sumelor se face anual, într-o singură tranșă, până la data de 30 iunie a anului. ”Sumele necesare acordării diferențelor de drepturi salariale stabilite potrivit prevederilor art. 1 și art. 2 se asigură de la bugetul de stat. Ele se plătesc eșalonat, pe o perioadă de 5 ani, de la data intrării în vigoare a prezentei legi”, conform Guvernului.

ADVERTISEMENT
Tags: