News

Bani mai mulţi pentru profesori, de la 1 iunie. Majorarea este semnificativă, care vor fi noile salarii ale personalului din învăţământ

O nouă majorare importantă a salariilor de la 1 iunie, pentru aangajaţii din învăţământ. Faţă de anul trecut creşterea este este peste 50%
18.05.2024 | 10:29
Bani mai multi pentru profesori de la 1 iunie Majorarea este semnificativa care vor fi noile salarii ale personalului din invatamant
Salariile profesorilor cresc semnificativ de la 1 iunie Foto: Freepics
ADVERTISEMENT

Profesorii vor beneficia de la 1 iunie de a doua majorare a salariilor din acest an, după cea de la 1 ianuarie, Conform calculelor specialiştilor, pe baza prevederilor Ordonanţei de urgenţă care certifică această creştere, salariile dascălilor vor creşte în medie cu 7%.

Salariile profesorilor cresc în medie cu peste 50% între iunie 2023 şi iunie 2024

Creşterea salarială este defalcată pe fiecare gradație şi în funcţie de grad didactic şi și vechime. În plus, valoarea netă este diferită de la caz la caz, în funcție de alte componente ale venitului salarial și de deducerile fiscale ale fiecărui angajat.

ADVERTISEMENT

“Un profesor cu studii superioare de lungă durată, gradul didactic I și peste 25 de ani vechime, cu sporul de suprasolicitare neuropsihică și dirigenție, va avea un venit mediu brut în luna iunie de 11.845 lei, în timp ce un director va ajunge la un salariu brut de 12.533 lei, care include sporul de suprasolicitare neuropsihică”, a dat asigurări ministrul Educației, Ligia Deca.

Între timp, media câștigului salarial nete în învățământ, în perioada ianuarie 2023-ianuarie 2024 a fost de 35,3%, potrivit datelor publicate luna trecută de Institutul Național de Statistică. Astfel, în ianuarie 2024 câștigul mediu salarial net a fost de 5.483 de lei. Concret, faţă de luna ianuarie 2023 diferența a fost de peste 1.430 de lei.

ADVERTISEMENT

“Ştim că salariile au crescut, în medie, cu între 25 şi 30% anul trecut, anul acesta vor creşte, tot aşa, pe medie, cu 20%, asta înseamnă că între iunie 2023-iunie 2024 avem o creştere, per total, de peste 50% în medie, în învăţământ”, spunea Ligia Deca la începutul acestui an.

Salariul brut al unui profesor debutant va trece de 6.400 lei de la 1 iunie

Conform ministrului Educaţiei, salariul brut al unui profesor debutant va ajunge, după majorările de la 1 iunie, la peste 6.400 de lei, în timp ce retribuţia brută a unui profesor cu peste 25 de ani vechime şi cu grad didactic I va depăşi suma de 10.200 de lei.

ADVERTISEMENT

“În luna iunie, creşterea, pe medie, sare undeva la 36%, vorbim despre creşteri importante”, a mai spus Ligia Deca, aceasta subliniind că salariului de bază i se vor adăuga diferite sporuri, de la caz la caz.

Sporuri de care beneficiază personalul didactic sunt următoarele: 10% spor suprasolicitare neuropsihică (beneficiar este întreg personalul didactic de predare); între 3 % şi 20% spor de zonă (este acordat personalului didactic care predă în mediul rural); 15% spor de handicap (acordat personalului cu grad de handicap); între 10% şi 25% spor de practică pedagogică (este acordat personalului didactic pentru timpul efectiv lucrat în regim de practică pedagogică).

ADVERTISEMENT

În ceea ce priveşte personalului didactic-auxiliar, creșterea salarială brută a acestuia va fi, în medie, de 15,5% în urma majorărilor din acest an. De asemenea, creșterea pentru personalul administrativ (nedidactic) este de 15%, reprezentată de acordarea a 450 lei în două tranșe: 250 lei au fost acordaţi în ianuarie 2024, 200 de lei se vor adăuga de la 1 iunie, la gradația 0 de vechime în muncă, ceea ce va conduce la o creștere brută totală de 560
lei la gradația maximă de vechime în muncă.

ADVERTISEMENT
Tags: