News

Bani mai mulţi pentru viitorii profesori şi medici. În ce condiţii pot lua împrumuturi suportate de stat

20.11.2020 | 18:22
Bani mai multi pentru viitorii profesori si medici In ce conditii pot lua imprumuturi suportate de stat
ADVERTISEMENT

Absolvenții de facultate care vor profesa în mediul rural îşi vor putea finanța studiile cu împrumuturi a căror dobândă este suportată de stat, iar după un anumit număr de ani petrecuți la sat, statul va putea să le șteargă complet datoriile.

Potrivit unui proiect de lege inițiat de un grup de parlamentari PNL, studenții cu venituri reduse vor putea contracta credite prin care să-și achite taxele de studii și cheltuielile curente, urmând ca după absolvire să profeseze cel puțin 5 ani în mediul rural pentru ca 80% din credit să fie șters de către statul român.

ADVERTISEMENT

Deși proiectul nu îi menționează explicit, cea mai mare parte a potențialilor beneficiari ar fi profesorii și medicii care se stabilesc la țară, cel puțin la începutul carierei profesionale.

Tinerii, stimulați să devină profesori și medici la țară

O prevedere asemănătoare era inclusă și în Legea 1/2011 a educației naționale, însă facilitatea era iluzorie, întrucât statul prelua 75% din creditul contractat de către studenții care se angajau la țară, cu condiția ca suma să nu fie mai mare de 5.000 de lei. În aceste condiții, studenții au evitat să se „lege de glie” pentru 5 ani pentru un credit care nu putea fi mai mare de aproximativ 7.000 de lei.

ADVERTISEMENT

Prin noul proiect de lege limita maximă de creditare crește considerabil, iar dobânda la credit va fi suportată de către stat, spre deosebire de varianta anterioară a legii.

Mai mult, pe lângă creditele de finanțare a studiilor de licență, vor putea fi obținute credite pentru studiile liceale și cele de masterat.

ADVERTISEMENT

Pentru că în mediul rural se resimte cel mai putemic deficitul de specialiști, propunem ca, dacă absolventul practică cel puțin 5 ani profesia în mediul rural, să fie scutit de 80% din cuantumul împrumutului și, dacă acesta practică profesia mai mult de 7 ani, să fie scutit în integralitate de rambursarea împrumutului”, susțin inițiatorii în expunerea de motive.

Credite care pot depăși 200.000 de lei

Practic, un elev de liceu care provine dintr-o familie cu venituri mici și care ar dori să urmeze și studii universitare de licență și masterat ar putea obține peste 200.000 de lei finanțare de la stat, bani pe care ar putea să nu-i mai plătească deloc dacă va profesa cel puțin șapte ani în mediul rural.

ADVERTISEMENT

Absolvenții care practică profesia minimum 5 ani în mediul rural vor fi scutiți de plata a 80% din împrumut, această parte fiind preluată de către stat, în cuantum de maximum 60.000 de lei pentru studii liceale, 100.000  de lei pentru studiile de licență și 50.000 de lei pentru studiile de masterat. Absolvenții care practică profesia minimum 7 ani în mediul rural vor fi scutiți în integralitate de împrumut”, prevede proiectul de lege depus la Senat.

Proiectul este deschis tuturor absolvenților de facultate, însă potențialii beneficiari ar fi într-o măsură mai mare angajați ai statului, din cauza stabilității mai mari a posturilor. În mod deosebit, proiectul ar stimula viitorii profesori și medici să profeseze cel puțin 5 ani la țară, însă lista îi poate include și pe funcționarii primărilor sau pe medicii veterinari.

Inițiatorii precizează că prevederile legii ar trebui să intre în vigoare în anul următor eventualei promulgări din cauza impactului bugetar pe care îl are proiectul. Pe de altă parte, pentru o asemenea măsură există posibilitatea susținerii unei părți din efortul bugetar din fondurile structurale primite de la Uniunea Europeană, în special din componenta „Inițiativa privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor”.

ADVERTISEMENT