News

Bani pentru fermieri. Subvenţia poate ajunge până la 20.000 de euro. Ce condiţii trebuie îndeplinite

14.10.2020 | 13:27
Bani pentru fermieri Subventia poate ajunge pana la 20000 de euro Ce conditii trebuie indeplinite
ADVERTISEMENT

Deputații au adoptat legea subvențiilor pentru fermieri ceea ce înseamnă că aceștia ar putea să primească bani mai mulți de la Guvern. Vorbim despre legea pentru stimularea producătorilor agricoli care comercializează produsele agricole primare.

Astfel, proiectul inițiat de deputatul liberal Ion Ștefan a fost acceptat și fermierii vor primi până la 20.000 de euro subvenție! „Un proiect legislativ la care am lucrat pentru a ajuta agricultura românească a devenit lege, astăzi, după votul final din plenul Camerei Deputaţilor, şi va intra în vigoare începând cu anul viitor”, a anunțat Ștefan.

ADVERTISEMENT

Potrivit legii, Guvernul va acorda o primă de comercializare de 100 sau de 200 de euro/tonă, pentru produsele aduse pe piaţă sau spre procesare. Trebuie specificat că până să devină lege, proiectul, elaborat încă din 2019 a avut nevoie să îndeplinească mai mulți pași.

Legea subvențiilor pentru fermieri a fost adoptată

Acesta a trecut în prealabil de Senat, după care a intrat pe ordinea de zi în plenul Camerei Deputaţilor. N-a ieșit rău deloc, mai ales că, a existat un singur vot ”împotrivă” şi o ”abţinere”. 249 de deputați și-au dat însă acordul.

ADVERTISEMENT

Legea instituie acordarea unei prime la comercializarea produselor agricole primare, produselor pescăreşti şi de acvacultură, către producătorii agricoli, acvacultori sau pescari comerciali.

Sursa foto – hepta.ro

Inițiatorul spunea că legea este una benefică atât pentru producători, cât şi pentru cumpărătorii aflați în căutare de produse sănătoase și, mai ales, româneşti. Ion Ștefan crede că legea poate salva acum și soiurile românești, cele pe care le căutăm cu toţii la tarabe.

ADVERTISEMENT

Practic, legea primei de comercializare va stimula intrarea produselor agricole primare conforme din fermele agricole româneşti în circuitul comercial fiscalizat. Trebuie specificat că, atunci când vorbim de prima de comercializare, aceasta se adresează tuturor produselor agricole obţinute numai în fermele din România, de la cereale, legume şi fructe şi până la producţia zootehnică.

Cum se calculează prima pe care o pot lua fermierii

Interesant este că prima se ridică la 200 de euro pentru fiecare tonă de produs agricol primar ori produs pescăresc şi de acvacultură comercializat către unităţi de procesare. Dacă ne raportăm la crescătorii de păsări, atunci prima va fi de 200 de euro pentru fiecare 10.000 de ouă vândute la procesator.

ADVERTISEMENT

De remarcat că cei care aleg să vândă direct către consumatorul final vor beneficia de 100 de euro pe tonă sau pentru fiecare 10.000 de ouă. Atenție, însă! Nu există fermier care să poată să primească într-un singur an mai mult de 20.000 de euro dacă vinde la procesator sau 10.000 de euro dacă vinde la piaţă, direct pentru consum.

Sursa foto – hepta.ro

Producătorii locali pot obţine această primă de comercializare de 100 sau de 200 euro/tonă pentru produsele agricole primare: legume, fructe, struguri, cereale, animale vii, păsări, lapte, ouă, miere de albine, ciuperci de cultură şi hamei, dar şi pentru produsele pescăreşti şi de acvacultură.

Cine poate beneficia de aceste subvenții

Concret, de cei 200 de euro, respectiv 100 de euro, pot beneficia persoanele fizice şi juridice, persoanele fizice autorizate/întreprinderile familiale/întreprinderile individuale din România, care îndeplinesc cumulativ mai multe condiţii.

Aceștia trebuie să dețină în proprietate sau în arendă suprafeţe de teren agricol, luciu de apă sau construcţii destinate producţiei agricole pe teritoriul României. Au nevoie să posede atestat de producător, sau documente de înregistrare, sau licenţă de acvacultură, sau licenţă de pescuit comercial, după caz, emise de autorităţile române;

În mod evident, trebuie să comercializeze pe piaţă produsele agricole primare, produsele pescăreşti şi de acvacultură, din producţia proprie și să facă dovada comercializării lor.

Sursa foto – hepta.ro

Prima de comercializare se acordă la cerere, dar este nevoie să fie prezentate mai multe documente. În primul rând, e nevoie de o adeverinţă care să ateste, conform înscrisurilor de la registrul agricol, suprafaţa de teren cultivată, suprafaţa de amenajări specifice destinate cultivării, suprafaţa de luciu de apă, respectiv numărul de animale/păsări/familii de albine deţinută/deţinut de solicitant

Nu se termină aici! E nevoie și de atestatul de producător vizat la zi, sau documentele de înregistrare, sau licenţa de acvacultură, sau licenţa de pescuit comercial, după caz. De asemenea, trebuie și dovada comercializării produselor agricole primare şi/sau a produselor pescăreşti şi de acvacultură. Legea primei de comercializare intră în vigoare la 1 ianuarie 2021 şi se aplică până la 31 decembrie 2023.

Uniunea Europeană, injecție de bani în agricultură

Conform statisticilor pe care le-au prezentat reprezentanții Uniunii Europene, numai 11 % din exploatațiile agricole sunt gestionate de fermieri mai tineri de 40 de ani, aceasta fiind, de altfel, categoria care se lasă cel mai greu convinsă să intre în agricultură.

UE a anunțat în ultima perioadă că își intensifică eforturile de a-i atrage pe tineri în acest sector. Tinerilor agricultori li se oferă o mână de ajutor pentru a-și deschide afacerea: granturi pentru start-up-uri, sprijin pentru venit sau formare.

Sursa foto – hepta.ro

În România, agricultura reprezintă un factor strategic al economiei. Cu o pondere de 5,2% din Produsul Intern Brut și circa 23% din populație care lucrează în acest domeniu, țara noastră poate bneficia din plin de banii Uniunii europene.

De altfel, cifra totală de afaceri a firmelor care activează în agricultură a crescut anul trecut cu jumătate de miliard de euro față de 2018, deși condițiile meteo nu au fost cele mai bune. Anul acesta, pandemia a jucat un rol important, lunile martie și aprilie fiind unele grele pentru fermierii din România.

 

ADVERTISEMENT
Tags:
De la depresie şi burnout la iubire de sine: transformarea uluitoare a unei...
De la depresie şi burnout la iubire de sine: transformarea uluitoare a unei foste handbaliste care a slăbit peste 40 de kilograme + Alimentul pe care nu-l mai consumă deloc
Cine este tânărul de 22 de ani care și-a pierdut viața în accidentul...
Cine este tânărul de 22 de ani care și-a pierdut viața în accidentul nimicitor din Argeș. A fost sancționat de polițiști de 21 de ori
Milionarul din presa sportivă care s-a îmbogățit peste noapte. Povestea sumei enorme câștigate...
Milionarul din presa sportivă care s-a îmbogățit peste noapte. Povestea sumei enorme câștigate de Ovidiu Ioanițoaia cu ajutorul lui Adrian Sârbu
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la un an de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la un an de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Vreme extremă în România. E mai bine să stați în casă
Vreme extremă în România. E mai bine să stați în casă
Cum a ajuns să arate arbitrul ”Brad Pitt” Alexandru Tudor, la 53 de...
Cum a ajuns să arate arbitrul ”Brad Pitt” Alexandru Tudor, la 53 de ani. Și-a lăsat barba lungă, cântă în biserică, seamănă cu un călugăr și a luat calea credinței
Se MODIFICĂ aceste PENSII! Casa de Pensii a EXPLICAT EXACT
Se MODIFICĂ aceste PENSII! Casa de Pensii a EXPLICAT EXACT
O mamă rămasă văduvă și-a crescut singură cei trei copii mici. Peste ani...
O mamă rămasă văduvă și-a crescut singură cei trei copii mici. Peste ani a fost abandonată de cei cărora le-a dat viață. Nici măcar atunci când s-a îmbolnăvit nu a fost vizitată. Drama prin care a trecut
Putin spune că are o rachetă care poate anihila America, dar aceasta explodează...
Putin spune că are o rachetă care poate anihila America, dar aceasta explodează în siloz
Vasile Dulap, bărbatul care a vrut să jefuiască o bancă din Iași, era...
Vasile Dulap, bărbatul care a vrut să jefuiască o bancă din Iași, era un exemplu pentru vecini: "Bani avea, serviciu avea, femeie cuminte a avut"
Mama singură cu 3 copii a dat detalii despre cum a fost ajutată...
Mama singură cu 3 copii a dat detalii despre cum a fost ajutată de milionarul român de doar 28 de ani: Un om cu suflet mare
Actorul român din Generația de Aur care a asistat la moartea fraților săi...
Actorul român din Generația de Aur care a asistat la moartea fraților săi gemeni. Ce drame ascundea în spatele zâmbetului irezistibil