News

Bani pentru o parte dintre profesorii din România. Sumele se acordă pe o perioadă de 5 ani

Guvernul dă bani pentru o parte dintre profesorii din România. Într-o ședință de joi, Executivul a aprobat o OUG care prevede achitarea diferențelor salariale neachitate în perioada 2017-2021.
14.04.2022 | 18:04
Bani pentru o parte dintre profesorii din Romania Sumele se acorda pe o perioada de 5 ani
Bani pentru profesorii cu diferențe salariale neachitate în perioada 2017 – 2021. Anunțul Guvernului. Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Diferențele salariale câștigate în instanță de mai mulți profesori vor ajunge la toate cadrele didactice, potrivit unei Ordonanțe de Urgență care a fost aprobată de Guvern.

Bani pentru profesorii cu diferențe salariale neachitate în perioada 2017 – 2021. Anunțul Guvernului

În luna martie a acestui an, Ministerul Educației a prezentat un proiect de Ordonanță de Urgență (OUG) privind plata diferenţelor de drepturi salariale cuvenite personalului didactic din învățământul de stat pentru perioada 1 iulie 2017 – 31 august 2021.

ADVERTISEMENT

Joi, 14 aprilie, într-o ședință de Guvern, actul normativ a fost aprobat. Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Executivului, a declarat că plata acestor diferențe reprezintă o măsură reparatorie pentru a asigura salarizarea corectă şi echitabilă a profesorilor.

”Plata acestor diferenţe este o măsură reparatorie, necesară pentru a asigura salarizarea corectă şi echitabilă a personalului didactic din învăţământul preuniversitar şi universitar de stat, în conformitate cu Legea cadru 153 din 2017, dar având în vedere şi aplicarea deciziilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în sensul prevenirii oricărei discriminări a salariaţilor.

ADVERTISEMENT

Diferenţele de drepturi salariale, aş vrea să vă spun, vor fi acordate tuturor categoriilor de personal didactic. Acestea vor fi, de altminteri, şi actualizate cu indicele de inflaţie”, a declarat Dan Cărbunaru într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Cum se vor face plățile către profesori

Același Cărbunaru a mai precizat că sumele de bani vor fi achitate către profesori eşalonat, pe o perioadă de 5 ani, începând cu data intrării în vigoare a actului normativ.

ADVERTISEMENT

În documentul postat pe site-ul ministerului se precizează că: ”sumele necesare acordării diferențelor de drepturi salariale stabilite potrivit prevederilor art. 1 și art. 2 se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației, și se plătesc eșalonat, pe o perioadă de 5 ani, de la data intrării în vigoare a prezentei legi, astfel:

  • a) în primul an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plăteşte 5% din valoarea diferenţelor salariale;
  • b) în al doilea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plăteşte 10% din valoarea diferenţelor salariale;
  • c) în al treilea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plăteşte 25% din valoarea diferenţelor salariale;
  • d) în al patrulea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plăteşte 25% din valoarea diferenţelor salariale;
  • e) în al cincilea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plăteşte 35% din valoarea diferenţelor salariale.
ADVERTISEMENT

În act se mai precizează că, pentru 2022, statul ar urma să plătească 5% din sumele cuvenite profesorilor, plata fiind făcută la 90 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței, adică în luna iunie, dacă actul normativ este aprobat luna aceasta.

Categoriile de personal din educație pentru care se acordă diferențele salariale

Ministerul Educației explică și care sunt categoriile de profesori pentru care se acordă aceste sume de bani.

”De diferențele de drepturi salariale beneficiază personalul didactic încadrat în învăţământul preuniversitar şi universitar de stat, precum și personalul didactic auxiliar încadrat la bibliotecile centrale universitare, căruia nu i-au fost acordate aceste drepturi, indiferent din ce motiv şi pe baza căror decizii, până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.

Prevederile prezentei ordonanțe de urgență se aplică şi personalului didactic din învăţământul preuniversitar și universitar de stat salarizat în sistem de plată cu ora, precum și personalului didactic pensionat.

”Pentru beneficiarii prezentei ordonanțe de urgență care şi-au schimbat locul de muncă în perioada 1 iulie 2017 – 31 august 2021 sau care au prestat activitate, în acelaşi timp sau succesiv, la mai mulţi angajatori, calculul şi plata diferenţelor de drepturi salariale se realizează de fiecare angajator care l-a salarizat în această perioadă, proporţional cu perioada efectiv lucrată la fiecare dintre aceştia”, se mai arată în document.

ADVERTISEMENT