Fotbal international

Bani pentru protecţie! Fotbaliştii plătesc o avere pentru a-şi menține în siguranţă familiile şi locuinţele în faţa bandelor de răufăcători

25.09.2019 | 17:48
Bani pentru protectie Fotbalistii platesc o avere pentru asi mentine in siguranta familiile si locuintele in fata bandelor de raufacatori

Fotbaliştii sunt, în cea mai mare parte, oameni pentru care ziua de mâine poate constitui o problemă doar în cazul în care o gravă accidentare le-ar pune capăt prematur carierelor, dar şi atunci mulţi au acumulat suficient pentru a nu duce lipsă de nimic pe mai departe, până cine ştie la a câta generaţie. Salariile mari pe care le primesc le permit să îşi satisfacă orice capricii, dar, în acelaşi timp, această opulenţă devine de multe ori un cuţit cu două tăişuri pentru cel care beneficiază de ea.

Grupările de răufăcători nu ţin cont de numele jucătorului sau la ce echipă evoluează acesta. Ele nu au această pasiune a suporterului, deşi au mai existat, rar, dar au existat unele situaţii în care infractorilor să le placă fotbalul şi să nu acţioneze împotriva jucătorilor din echipa favorită. Aceste situaţii sunt, însă, excepţii şi pentru majoritatea răufăcătorilor nu există mamă, nu există tată, cu atât mai mult contează doar ce pot obţine atacând şi jefuind proprietăţile fotbaliştilor.

În America de Sud sunt la modă răpirile

Şi au fost destule situaţii în care până şi cele mai somptuoase vile ale vedetelor au fost prădate, cu toate mijloacele sofisticate de alarmă cu care erau dotate, aşa cum s-a întâmplat la Paris, în cartierul aproape închis unde locuiesc starurile lui PSG. Camerunezul Choupo-Moting a fost chiar un recordman al întâmplărilor neplăcute, cu două spargeri în mai puţin de o lună! În Italia, în special la Napoli, jucătorii au avut de trecut prin situaţii complicate, mergând de la atacul cu scutere pe stradă până la pătrunderea în locuinţele jucătorilor. De America de Sud nu mai vorbim, pentru că în Brazilia şi Argentina s-a trecut la o tehnică de stoarcere a banilor şi mai brutală, răpirea unor membri ai familiei, în schimbul cărora se plătesc recompense în cifre cu 7 zerouri.

Premier League este la acest moment cel mai puternic campionat din lume, dovadă şi hegemonia totală pusă sezonul trecut în Europa, cu finalele jucate exclusiv între cluburi engleze în ambele competiţii. Şi salariile jucătorilor sunt exorbitante, iar acest lucru nu are cum să nu aibă şi reversul medaliei. Adică jucătorii marilor cluburi încep să devină tot mai mult ţintele grupurilor infracţionale. Senegalezul Sadio Mane de la Liverpool a fost „vizitat” în timp ce juca la München în Champions League de astfel de musafiri nedoriţi, care au sustras bani, telefoane mobile, ceasuri cu design de la mărci renumite şi chiar şi cheile de la automobilul jucătorului!

Özil, atacat cu cuțitul în plină stradă

Ultima ispravă care a şocat de-a dreptul a fost atacul recent, de pe 25 iulie, în plină Londră, a automobilului în care se aflau două vedete de la Arsenal, Mesut Özil şi Sead Kolasinac. Cei doi infractori erau pe motocicletă, înarmaţi cu cuţite. Dacă germanul Mesut Özil a fugit din maşină, cerând ajutor la intrarea într-un restaurant turcesc frecventat de el şi Kolasinac, bosniacul, supranumit „Tancul”, a reuşit să îi pună pe fugă pe atacatori, doar cu mâinile goale.

Întorcându-ne şi mai mult în timp, la un episod care a făcut mare vâlvă la acea vreme, dar care foarte probabil a fost o „făcătură” a celei mai mincinoase publicaţii din Marea Britanie, desfiinţată între timp, „News of the World”, să ne amintim de cazul presupusei bande de români şi albanezi care pregăteau răpirea Victoriei Beckham şi urmau să ceară apoi o recompensă de aproape 8 milioane de dolari soțului David Beckham (epsiodul avea loc în anul 2002).

Ce este „panic room”

Toate aceste situaţii au creat o adevărată istierie între jucătorii din Premier League. După acel episod amintit mai sus, David Beckham a cheltuit sume fabuloase pentru a face din reşedinţa sa de la Hertfordshire un adevărat bunker, cu numeroase sistme de supraveghere, având grijă să construiască un adăpost în care membrii familiei să se poată refugia. Precursor a ceea ce astăzi se vinde cu preţuri între 40.000 şi 1 milion de euro, în funcţie de cât de performantă trebuie să fie „camera de protecţie”.

Acestea sunt aşa numitele „panic room”, cameră de panică, după modelul jocurilor de mare popularitate care circulă în mediul online. Sunt încăperi care se ansamblează în interiorul unor spaţii din locuinţa respectivă, unde membrii familiei se pot refugia în deplină siguranţă în cazul pătrunderii unor răufăcători în incintă, chiar dacă aceştia ar fi înarmaţi, pentru că sunt realizate dintr-un material care nu permite ca glonţul să poată penetra. În interiorul unui astfel de mini-bunker, deşi nu se află sub pământ, se pot păstra provizii şi apă, în cazul în care este necesară o şedere mai îndelungată. Se recomandă, însă, de către firmele care comercializează astfel de „panic room”, să se instaleze şi un sistem de alarmă în afara locuinţei, care să avertizeze asupra faptului că deja nişte persoane străine au pătruns pe proprietate şi se apropie de casă. Așa va fi suficient timp pentru ca membrii familiei să poată intra în camera securizată și în același timp să anunțe poliția.

Paznici pe patru… picioare!

Alți jucători au ales ca formă de protecție să cumpere câini de rasă mare, special pregătiți încă de mici pentru astfel de operațiuni. Firma „Chaperone K9” crește câini Shepherd germani sau Belgian Malinois, câini ciobănești, pentru care se plătesc sume care ajung și la 20.000 de euro „bucata”. Astfel de câini au la casele lor Marcus Rashford, Phil Jones sau Mark Noble, care are doi Shepherd, și sunt foarte mulțumiți de faptul că aceste animale le asigură o protecție deosebită.

Marcus Rashford spune că nu are mai mare încredere în nimeni așa cum are în câinele său: „Când este lângă mine nu am niciun fel de problemă. Este foarte atent la tot ce se petrece în jurul meu și acționează într-o fracțiune de secundă. Un prieten de al meu din copilărire a simțit acest lucru pe pielea lui. Eram la mine în grădină și, din glumă, a făcut o mișcare bruscă spre mine, dar câinele nu știe ce e gluma. Nu au trecut zece secunde până când amicul meu să fie pe jos și câinele pe pieptul lui, mârâind amenințător. Evident că am intervenit și am pus lucrurile la punct dând două comenzi pe care le-a executat la secundă”.

Și Marc Noble spune că de când are în curtea sa cei doi paznici necuvântători, toată familia doarme extrem de liniștită. Au o pregătire extraordinară, făcută timp de 12 luni, abia după aceea sunt predați viitorilor stăpâni. Cei doi Shepherd pe care îi deține l-au costat 40.000 de euro pe jucătorul lui West Ham, dar, pe lângă paza casei ei, sunt de acum prieteni de nedespărțit, arătând o iubire extraordinară față de familie. Aceeași relație cu totul specială o are și Phil Jones, fundașul lui Manchester United, cu superbul său exemplar de Malinois belgian. Când familia a plecat într-o vacanță, vecinii jucătorului i-au telefonat pentru că animalul urla fără încetare, nesuportând această despărțire. De atunci, trebuie să aibă grijă să găsească locații de vacanță unde să poată fi însoțit și de prietenul cu patru labe.

David Beckham, protejat de trupele SAS

Există firme care oferă sub contract bodyguarzi pentru familiile jucătorilor. David Beckham, care acum stă foarte mult în SUA, pentru a pune la punct proiectul clubului său Inter Miami care va intra pe scena MLS din următorul sezon, este permanent însoțit de foști luptători din trupele SAS, gata să intervină în orice clipă la cea mai mică agresiune asupra fostului jucător. Firmele de bodyguarzi sunt o soluție destul de convenabilă și din punct de vedere financiar.

Dar cele mai solicitate forme de protecție de către jucători și familiile acestora sunt sofisticatele sisteme de alarmă și cele mai performante camere de luat vederi, care să atragă atenția încă din primul moment prin imaginile de la poartă și de pe gardurile împrejmuitoare că a pătruns o persoană străină pe proprietatea respectivă. Compania britanică „Shield Security”, de exemplu, are multe contracte cu fotbaliști și, în afara sistemelor de alarmă și a camerelor de luat vederi, oferă inclusiv sistemul de patrulare pe durata nopții, o mașină trecând de cel puțin patru-cinci ori în cursul aceleiași nopți, pentru a vedea dacă se întâmplă ceva în sens negativ la locația respectivă. Shay Long, atacantul lui Southamtpon, spune că are o excelentă relație de colaborare cu „Shield Security” și datorită acesteia poate merge liniștit în deplasări cu echipa, pentru că soția sa, care rămâne acasă, este în deplină siguranță.

„Când e vorba de siguranța soției și a copiilor, ești în stare să dai oricât, chiar dacă nu e normal să plătești Poliția pentru ceea ce este deja plătit de stat”
David Beckham

„Când am văzut cuțitul în mâna mascatului de pe motocicletă, primul gând a fost că suntem la «Camera Ascunsă». Cum să muncești o viață să-ți faci o carieră, un nume și un dement să te poată termina într-o secundă?!”
Mesut Özil

1 miliard de dolari a atins averea familiei Beckham la începutul acestui an

1.000 de euro pe zi a plătit Cristiano Ronaldo pentru serviciile unui bodyguard special, Nuno Marecos, toreador în viața de zi cu zi, care i-a asigurat protecția la CM de fotbal din Rusia de vara trecută