News

Bani refuzați partidelor de către stat. Nereguli contabile descoperite de Autoritatea Electorală Permanentă

26.01.2021 | 19:14
Bani refuzati partidelor de catre stat Nereguli contabile descoperite de Autoritatea Electorala Permanenta
ADVERTISEMENT

Autoritatea Electorală Permanentă a refuzat rambursarea unor sume cheltuite de partidele politice în campania electorală de la alegerile locale din cauza unor abateri de la Legea 334/2007 privind finanțarea partidelor politice.

Astfel, partidele politice parlamentare nu vor primi integral sumele pe care le-au solicitate pentru decontare din cauza unor nereguli contabile.

ADVERTISEMENT

Toate partidele cu statut parlamentar la data desfășurării alegerilor au avut nereguli în contabilizarea sumelor, cu excepția PSD și ALDE, pentru care rapoartele AEP încă nu a fost dat publicității.

Neregulile sesizate de Autoritatea Electorală Permanentă

Astfel, PNL a cerut rambursarea 43.543.000 lei cheltuiți la scrutinul din septembrie, însă Autoritatea Electorală Permanentă a invalidat aproape 249.000 lei, motivul fiind faptul că banii nu au provenit doar din contribuții ale partidului și candidaților acestuia, iar sumele nu au fost utilizate doar pentru promovarea candidaților proprii, probabil fiind sume care au mers și la susținerea unor candidați independenți sau în localitățile în care liberalii au avuut candidați comuni cu USR-PLUS.

ADVERTISEMENT

Liberalii au primit bani și în alte conturi decât cele pe care le anunțaseră Autorității, iar în unele cazuri au fost depășite plafoanele fixate de lege. În plus, PNL a primit finanțări de la instituții cărora le sunt interzise contribuțiile financiare la campania electorală, precum cele publice, sau companii la care sunt acționari majoritari statul sau unitățile administrativ-teritoriale.

Și Pro România a avut o sumă destul de mare refuzată la decontare, comparativ cu totalul celei cerute pentru rambursare. Din 14.873.000 lei, AEP a invalidat plata a circa 159.000 lei care nu au provenit doar din contribuții ale partidului și candidaților acestuia sau au fost înregistrați în contabilitate fără respectarea regulilor legale. De asemenea, nu au fost respectate cerințele legate de tipărirea materialelor electorale, iar unele contribuții au fost cheltuite în alte scopuri decât cele prevăzute de lege.

ADVERTISEMENT

Contabilii de la PMP au fost mai riguroși în ce privește înregistrarea banilor utilizați în campanie întrucât din cei 21.155.000 lei ceruți la rambursare, AEP a refuzat plata doar pentru ceva mai mult de 10.100 lei. Neregulile sesizate țin de înregistrarea banilor primiți, iar pe alocuri au fost depășite plafoanele legale. Unele sume nu au fost folosite potrivit destinației legale.

Pierderile UDMR sunt  și mai mici întrucât din 4.511.000 lei ceruți de la stat, vor primi înapoi aproape toți banii cu excepția a 1.600 de lei întrucât unele afișe electorale nu au avut tipărite pe ele toate datele de identificare, iar unii bani nu au fost cheltuiți conform destinației.

ADVERTISEMENT

USR a cerut rambursarea a 10.561.000 lei, însă nu va primi înapoi circa 54.000 de lei pentru nerespectarea procedurii de înregistrare a sumelor primite și pentru lipsa unor date de identificare pe afișele electorale, la care se adaugă cheltuieli neconforme. Aliații USR de la PLUS au cerut decontarea a 3.635.000 lei, însă le-a fost refuzată plata a circa 17.000 lei. Pe lângă problema cu afișele regăsite și la celelalte partide, PLUS nu a furnizat documente justificative cerute de AEP pentru toate sumele.

 

ADVERTISEMENT